Weronika Kostyra 24 lipca 2016 12:44
1/10
Alinea
Copyright @Alinea
1/10

Magazyn Elite Traveler co roku tworzy własną listę 100 najlepszych restauracji na świecie. Jest ona tworzona przez szefów kuchni, kucharzy i czytelników. W tegorocznym rankingu po raz piąty z rzędu pierwsze miejsce zajęła restauracja Alinea w Chicago. Przedstawiamy pierwszą dziesiątkę zestawienia. Zastanawiacie się, co można tam zjeść i za ile?

 

Na liście nie ma niestety ani jednej polskiej restauracji. Elite Traveler przyznaje także tytuł kucharza roku, a w tym roku zdobył do znany u nas z programów telewizyjnych Gordon Ramsay.

 

1. Alinea (Chicago)

Szef kuchni: Grant Achatz

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 210 -265 dolarów

 

Danie: krab, kwiat dyni, kardamon, szafran

Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!

2/10
Azurmendi
Copyright @Azurmendi
2/10

2. Azurmendi (Hiszpania)

 

Szef kuchni: Eneko Atxa

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 145-175 euro

 

Danie: homar

Polecamy: Luksus na kempingu? Polecamy glamping! Tu będziesz blisko natury, nie rezygnując z wygód

3/10
Eleven Madison Park
Copyright @Facebook
3/10

3. Eleven Madison Park (Nowy Jork)

 

Szef kuchni: Daniel Humm

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 295 dolarów

 

Danie: Pieczona kaczka piżmowa z lawendą, miodem, rzepą i figami

Polecamy: Najpiękniejsze baseny świata znalezione na Instagramie! Jest o czym pomarzyć... Zobaczcie sami!

4/10
Per Se
Copyright @Per Se
4/10

4. Per Se (Nowy Jork)

 

Szef kuchni: Thomas Keller

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 295 dolarów

 

Danie: Przepiórka w occie balsamicznym i sałata

Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!

5/10
El Celler de Can Roca
Copyright @El Celler de Can Roca
5/10

5.  El Celler de Can Roca (Hiszpania)
 

Szef kuchni: Joan Roca

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 155 euro

 

Danie: Jesienny bulion warzywny

Polecamy: Luksus na kempingu? Polecamy glamping! Tu będziesz blisko natury, nie rezygnując z wygód

6/10
Robuchon au Dome
Copyright @Robuchon au Dome
6/10

6. Robuchon au Dome (Chiny)

 

Szef kuchni: Francky Semblat

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 185 euro

 

Danie: krab i kawior królewski

Polecamy: Najpiękniejsze baseny świata znalezione na Instagramie! Jest o czym pomarzyć... Zobaczcie sami!

7/10
Le Bernardin
Copyright @Le Bernardin
7/10

7. Le Bernardin (Nowy Jork)

 

Szef kuchni: Eric Ripert

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: od 130 dolarów

 

Danie: Carpaccio z tuńczyka z Foie Grais

Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!

8/10
Osteria Francescana
Copyright @Osteria Francescana
8/10

8. Osteria Francescana (Włochy)

 

Szef kuchni: Massimo Bottura

3 gwiazdki Michelin

Menu degustacyjne: 180-200 euro

 

Danie: "Ups! Upuściłem tartę cytrynową!"

Polecamy: Luksus na kempingu? Polecamy glamping! Tu będziesz blisko natury, nie rezygnując z wygód

9/10
D.O.M
Copyright @Instagram
9/10

9 . D.O.M. (Brazylia)

 

Szef kuchni: Alex Atala

Menu degustacyjne: 150-200 dolarów

 

Danie: bananowe ravioli z limoną i pripriocą

Polecamy: Najpiękniejsze baseny świata znalezione na Instagramie! Jest o czym pomarzyć... Zobaczcie sami!

10/10
Restaurant Guy Savoy
Copyright @Instagram
10/10

10. Restaurant Guy Savoy (Francja)

 

Szef kuchni: Guy Savoy

3 gwiazdki Michelin

Cena lunchu: 110 euro

 

Danie: Kwiat cukinii z kawiorem

Polecamy: 9 restauracji, w których widok na morze jest równie ważny jak smak potraw. Chcemy tam zjeść kolację!

Wideo

Poznaj historię miłości Agnieszki Woźniak-Starak i jej męża Piotra!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Blanka Lipińska  o swojej misji, seksualnych preferencjach i związku, Andrzej Chyra o ojcostwie po 50-tce i Roksana Węgiel o zwycięstwie w Eurowizji Junior i cenie sławy.