Restaurant Week, oblig, Pa Tha Thai Żoliborz
Fot. Materiały prasowe
ZE ŚWIATA KULINARIÓW

Startuje Restaurant Week! Te restauracje musisz odwiedzić w tej edycji!

Poznaj szczegóły i zobacz zdjęcia

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 20 października 2022 14:46
Restaurant Week, oblig, Pa Tha Thai Żoliborz
Fot. Materiały prasowe

Po rekordowej edycji powraca najpopularniejsze biletowane wydarzenie w Polsce - Restaurant Week! Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na oficjalnej stronie wydarzenia. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Piękny Pad Thai w Pa Tha Thai Żoliborz - Warszawa

Komu tęskno do Azji, niech koniecznie odwiedzi Pa Tha Thai. W mieszczącej się w sercu Żoliborza urokliwej restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych, tajskich recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Zespół kucharzy pochodzących ze słonecznej Azji - z Szefem Suratem Butsarakhamem na czele - specjalnie na festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to pikantne krewetki na sałatce mango (przystawka), tradycyjne Massaman Curry z wołowiną, ryżem jaśminowym i orzechami nerkowca oraz na deser - smażone lody waniliowe z siekanymi orzechami! Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Restaurant Week, oblig, Pa Tha Thai Żoliborz
Fot. Materiały prasowe

Kolorowe wege gołąbki w Nadziei - Poznań

Kolejna propozycja to raj dla wszystkich Wegan i Wegetarian! Mowa o restauracji Nadzieja, która mieści się przy ulicy Zwierzynieckiej 3. Dania bazują tu na na produktach sezonowych od lokalnych dostawców, tworząc unikalne propozycje. W ten fascynujący świat zaprasza Szef Kuchni, który specjalnie na festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Weeka zjemy tu smaczne kompozycje, które potrafią przekonać nawet rasowych mięsożerców. Będą m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicznej botwiny podane na puree z pasternaku czy pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bio owsianą śmietaną. Wege Maniacy - koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Oszałamiające risotto grzybowe z pudrem koperkowym w Chopina 5

W gronie śląskich restauracji biorących udział w festiwalu znajduje się Chopina 5. To zupełnie nowe miejsce, mieszczące się w odrestaurowanym zabytkowym budynku. Drewniane konstrukcje, pruskie cegły, ceramiczne płytki oraz zabytkowa klatka schodowa tworzą duszę tego miejsca. Wszystko to dopełnia pasja do dobrej kuchni i goszczenia ludzi. Szef Kuchni proponuje kulinarną podróż, łączącą orientalne smaki wschodu z nowoczesną kuchnią zachodu. Autorskie dania uzupełnia wyselekcjonowaną kartą win i smacznych koktajli. Wszystko to w oparciu o regionalne produkty od lokalnych dostawców. Podczas festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. roladkę z kurczaka z risotto grzybowym, pudrem szczypiorkowym, prażonym jarmużem oraz chipsem bekonowym z wędzoną papryką czy chrupiący croquette grzybowy na pęczotto dyniowym z karmelizowaną brukselką i prażonymi pestkami dyni.

Restaurant Week, oblig, Chopina 5 (Bielsko-Biała)
Fot. Materiały prasowe

Boski dorsz z konfitowanym żółtkiem w Starej Kuchni

Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana na Dolnym Mieście w Gdańsku restauracja Stara Kuchnia, specjalizująca się w kuchni europejskiej. To jedna z ciekawszych propozycji tej edycji Restaurant Weeka! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez Szefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. dorsza z konfitowanym żółtkiem, espumą cytrusową i szafranem czy roladkę z bakłażana z żurawiną, słonecznikiem, topinamburem i kaszą bulgur.

Zachwycająca wątróbka z grenadyną w Kameralnej

We Wrocławiu koniecznie zajrzyjcie do Kameralnej - klimatycznej restauracji z domową atmosferą, doprawioną restauracyjnymi standardami. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie, utrzymując przystępność i łatwość przekazu dla Gości. Dania przygotowywane przez Szefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. flambirowaną wątróbkę drobiową z grenadyną, pomidorami i sosem śmietanowo-musztardowym. W wersji wege czeka stek z kalafiora na puree z marchewki z estragonem i sosem chimichurri.

Restaurant Week, oblig, Kameralna Jedzenie i Wino
Fot. Materiały prasowe

Autorskie menu w okazyjnej cenie!

69 zł (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) - tylko tyle festiwalowi Goście zapłacą za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty, składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej - dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach - dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej restauracji podczas jednego festiwalu. Menu jesiennej edycji zaskakuje! Będzie sezonowo i zdrowo, stąd sporo grzybów, jesiennych warzyw i owoców w wielu ciekawych odsłonach. Będzie też szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs, takich jak wołowina, jagnięcina, a nawet dziczyzna! Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie, bowiem tradycyjnie dostępne będą także dania wegetariańskie i wegańskie.

W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji, nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Szefów w okazyjnej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji), a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.   

Rezerwacje: POD TYM LINKIEM lub POD TYM LINKIEM 

Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022

Restaurant Week, oblig, Pa Tha Thai Żoliborz
Fot. Materiały prasowe

Wideo

Piotr Trojan marzył o aktorstwie od dziecka. Lekarz powiedział mu, że nie ma na to żadnych szans...

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

SYLWIA GRZESZCZAK: traumatyczne przeżycia w show-biznesie, strach i samotność na długo naznaczyły jej życie. Odrodziła się! EWA KASPRZYK I MAŁGORZATA BERNATOWICZ: matka i córka. Drzemie w nich gen szaleństwa. Jak to wpływa na ich relacje? MICHAŁ FIGURSKI o tym, jak to jest stracić wszystko, obudzić się na szpitalnej sali w nowej rzeczywistości i zaczynać od nowa. ALLAN STARSKI: wybitny polski scenograf, mistrz wyobraźni. Ulubiony scenograf – i przyjaciel – Andrzeja Wajdy na Festiwalu Filmowym w Gdyni odbierze Platynowe Lwy za całokształt twórczości.