Jak wybrać wino
Fot. Adobe.Stock.com
KUCHNIA

Jak kupić naprawdę dobre wino francuskie? Oto kilka sprawdzonych porad

Zostań specjalistą od wina!

Olga Fuks 23 lutego 2018 18:30
Jak wybrać wino
Fot. Adobe.Stock.com

Szczepy, apelacje, roczniki, klasyfikacje – kupno dobrego francuskiego wina dla przeciętnego konsumenta może stanowić nie lada wyzwanie. Jak pokazują badania, z roku na rok w temacie wina, Polacy wiedzą coraz więcej - jednak tradycja picia wina w Polsce jest stosunkowo świeża. Często w obliczu „ściany win” - nawet tej w supermarkecie czy dyskoncie– czujemy się zakłopotani i onieśmieleni. Oto kilka wskazówek​, które pomogą Ci wybrać najlepsze wino, uniknąć rozczarowań i zaoszczędzić czas.

Jak wybrać dobre, francuskie wino?

  1. Gatunek wina francuskiego

Wybierz odpowiedni dla siebie gatunek francuskiego wina, ​kierując się jego barwą (czerwone/rouge, białe/blanc, różowe/rose) oraz zawartością cukru (wytrawne/sec, półwytrawne/demi-sec, słodkie/doux, półsłodkie/demi-doux). Wino stołowe, do posiłku, to vin de table, natomiast regionalne to vin de pays.

  1. Cena wina francuskiego

​Dobre francuskie wino wcale nie musi być drogie, ale - to ważne - powinno być rozlewane na terenie danej winnicy. Takie wino jest najsmaczniejsze i najbardziej doceniane. Jeśli producent sam rozlewał wino do butelek, na etykiecie znajdziemy napis: Mis en bouteille au château lub Mis en bouteille au domaine ​lub Mis en bouteille à la propriété. ​Jeśli wino rozlewał hurtownik: Mis en bouteille par négociant

  1. Etykieta na winie francuskim

Na etykiecie próżno szukać informacji o szczepach - to jedna z cech francuskich win. Znajdziemy za to inne informacje, które pomogą nam dokonać dobrego wyboru. Le terroir ​to coś więcej niż „ziemia”, z której pochodzi wino. Chodzi o niepowtarzalny charakter miejsca: o glebę, nasłonecznienie konkretnej parceli, ilość deszczu, położenie, mikroklimat, etc. Terroir to po prostu indywidualna osobowość miejsca i producenta, która znalazła swój wyraz w winie.

Warto tu wspomnieć o klasyfikacji „cru”. ​Cru to mikroregion, kawałek winnicy z unikalnym terroir. Grand cru i premier cru to najznakomitsze mikroregiony. Jeśli próbujesz nowej odmiany wina francuskiego, rozważ rozpoczęcie od villages – często nie odbiega jakością, a cenę ma znacznie niższą.

  1. Nazwa wina francuskiego

Nazwy ​najbardziej znanych francuskich win sugerują okolice z których wina się wywodzą: Chateau, Bordeau, Bourgogne (Każdy region to inne terroir!). Napis Appelation d'Origine Contrôlée (AOC) ​umieszczony na etykiecie ​to określenie apelacji, i świadczy o bardzo dobrej jakości wina. W miejsce słowa d'origien wpisuje się nazwę własną apelacji, np. Appellation Bordeaux Contrôlée.

  1. Butelka wina francuskiego

Zwróć uwagę na główkę butelki. Folia pokrywająca korek powinna być zielona (nie niebieska lub innego koloru) – to znak, że wino było rozlewane na terenie danej winnicy. Szukaj na folii litery R (récoltant​) - oznacza to, że producent wykorzystał winogrona z własnej plantacji. Jest to synonim dobrej jakości (litera N (négociant), oznacza, że producent zamówił winogrona u innych producentów). Spójrz na dno butelki. Im głębsze dno, tym lepsze wino.

  1. Rok produkcji i producent wina francuskiego

W przypadku win francuskich powiedzenie, im starsze, tym lepsze nie do końca jest prawdziwe. Tylko niektóre wina mogą być przechowywane dłużej. Chcąc kupić francuskie białe wino​, warto skusić się na te z poprzedniego roku. Wina białe stosunkowo szybko tracą swoje aromaty. Jeśli mamy rok 2018, wybierajmy wina francuskie białe z roku 2017, ewentualnie 2016. W przypadku win czerwonych​, warto sięgnąć po takie, które dojrzewały od 3 do 9 miesięcy.  

Jak wybrać wino
Fot. Instagram

Jak wybrać wino
Fot. Instagram

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Mama przy stole jest szczęśliwa”, mówią o MAGDZIE GESSLER jej dzieci – LARA GESSLER i TADEUSZ MULLER. „Ta tęsknota jest jeszcze gorsza niż na początku…”, wyznaje MAGDALENA ADAMOWICZ, żona tragicznie zmarłego prezydenta Gdańska PAWŁA ADAMOWICZA. OLGA TOKARCZUK, noblistka z dredami. RAFAŁ i GRZEGORZ ZAWIERUCHA. Aktor i uczestnik „MasterChef” – na czym polega siła braci? EWA PACUŁA i NICOLE SALETA - jak nieuleczalna choroba determinuje ich życie.