ewa szabatin dla vivy!

Fit słodycze dla łasuchów - te pyszne ciastka to hit!

Chcesz schudnąć, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sprawdź ten przepis

Barbara Łubko 9 czerwca 2019 15:00
Bananowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane z przepisu Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Każdy z nas kocha słodycze. Niestety nie wpływają one na naszą sylwetkę i to właśnie one powodują, że przybywa nam kilka centymetrów w biodrach. Mam dla Was jednak dobrą wiadomość. Nie musicie rezygnować z ukochanych ciastek. Wystarczy tylko zmienić kilka składników na bardziej zdrowe i możesz się zajadać słodyczami i być fit!

Płatki owsiane i ich właściwości

Płatki owsiane produkowane są z owsa siewnego. Można wyróżnić płatki owsiane zwykłe, które trzeba przez zjedzeniem ugotować, płatki górskie, które w produkcji poddawane są większej obróbce termicznej oraz płatki owsiane błyskawiczne, które można jeść na zimno.

Wiele osób wykorzystuje je jako składnik śniadania i to jest super. Mają one wiele składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, duże ilości białka I witaminy B6, która wspomaga działanie układu nerwowego, polepsza pamięć i koncentrację.

Płatki owsiane można wykorzystać na wiele innych sposobów. Ja przygotowuję z nich pyszne ciastka, które są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim są fit! Można je zajadać ze smakiem i nie trzeba martwić się tak bardzo o sylwetkę. Super prawda? Teraz żaden łasuch nie musi rezygnować z ukochanych ciastek. Wystarczy tradycyjną mąkę i cukier zastąpić zdrowymi zamiennikami, a powstaną równie pyszne jeśli nie lepsze ciastka. Koniecznie musicie ich spróbować!

Bananowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane

Bananowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane z przepisu Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Składniki:

2 duże dojrzałe banany

1 i ¾ szklanki płatków owsianych

4 łyżki mąki migdałowej

2 łyżeczki miodu

sól morska

4 łyżki masła orzechowego

¼ szklanki pokruszonych orzechów

1-2 łyżeczek wanilii

1/3 szklanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina )

Bananowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane z przepisu Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Piekarnik rozgrzej do 175C. Rozgnieć banany w misce i dodaj płatki. Całość wymieszaj. Następnie dodaj miód, sól, wanilię, mąkę, masło orzechowe, orzechy i suszoną żurawinę. Na papier do pieczenia nakładaj łyżkę masy i przygnieć ręką. Włóż do piekarnika. Po 10 minutach sprawdzam czy ciastka się pieką. Piecz je 10-15 minut.

Bananowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane z przepisu Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Przepisy Ewy Szabatin dla VIVA!
Fot. Katarzyna Piwecka

Wideo

Poznaj historię miłości Agnieszki Woźniak-Starak i jej męża Piotra!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Trzy kobiety, które w najnowszym serialu Polsatu „Zawsze warto” połączyło przypadkowe dramatyczne wydarzenie: Weronika Rosati, Katarzyna Zielińska i Julia Wieniawa. Edyta Geppert o pasji śpiewania i życiowych wyborach oraz Dominika Gwit i Wojciech Dunaszewski o tym, co ślub zmienił w ich życiu.