finger foody na sylwestra
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Przygotowujesz imprezę karnawałową? Oto najlepsze przekąski!

Sprawdź proste przepisy na finger foods

Redakcja VIVA! 3 stycznia 2020 13:30
finger foody na sylwestra
Fot. STOCK ADOBE

Szykujesz karnawałowe przyjęcie dla znajomych? W takim razie nie może zabraknąć na nim wyjątkowych przekąsek! Najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu imprezowych „finger foodów” jest to, aby były one szybkie w wykonaniu i łatwe do zjedzenia. Jeśli brakuje Ci pomysłów na proste, a jednocześnie niesamowicie pyszne przekąski, sprawdź nasze propozycje. Znajdziesz tu zarówno coś na ciepło, jak i na zimno, na ostro i na słodko. Koniecznie je wypróbuj!

Koreczki z chorizo

Składniki:

kiełbasa chorizo

ananas świeży, pokrojony w plastry

marynowane papryczki jalapeno lub chili w 3 kolorach  

suszona i mielona wędzona ostra papryka

limonka

Obierz ananasa i pokrój go w centymetrowe plastry. Następnie każdy plasterek przekrój na kilka trójkątów. Ugrilluj je na patelni grillowej. Chorizo również pokrój na plasterki i obsmaż na patelni. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z limonki. Ugrillowanego ananasa obsyp chilli z jednej strony, a z drugiej skórką z limonki. Teraz wystrarczy już tylko połączyć wszystkie składniki. Ułóż plasterki chorizo, na nich ananasa i pokrojone chilli. Wbij wykałaczki, by całość się nie rozpadła i gotowe!

Mini tostadas z tuńczykiem

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 wędzona papryczka chipotle z puszki

1 łyżka sosu adobo

1 łyżka majonezu

sól i pieprz do smaku

garść świeżej kolendry

mini słodkie papryczki lub świeże marynowane chilli do dekoracji

1 limonka

oliwa z oliwek

tortille kukurydziane

Odsącz tuńczyka i wyłóż go miski. Dodaj do niego sos z adobo, wędzoną papryczkę, sok z limonki, majonez i drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Weź toritlle i wytnij z nich foremką nieduże kółka lub trójkąty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez ok. 8 minut. Następnie odstaw tortille do ostygnięcia. Nałóż pastę z tuńczyka na nie i udekoruj posiekaną kolendrą.

Bruschetta

Składniki:

bułka (np. półbagietka)

oliwa z oliwek

czosnek

2 pomidory

bazylia

kawałek sera

sól, pieprz

Pokrój bagietkę na kromki, natrzyj je czosnkiem i skrop oliwą. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę, odstaw na kilka minut, a następnie odsącz sok. Pomidory ułóż na bagietkach i posyp startym serem. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok 8 minut. Posyp świeżymi listkami bazylii i dopraw solą oraz pieprzem.

Kulki serowe

Składniki:

250g twarogu w kostce

2 małe ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

świeżo mielony, czarny pieprz do smaku

2 łyżki: posiekanego koperku, posiekanej natki pietruszki, posiekanego szczypiorku

2 łyżki wędzonej papryki w proszku

50g drobno posiekanych orzechów

Wymieszaj twaróg z solą i pieprzem w misce. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do sera. Dokładnie wymieszaj. Nabieraj małe porcje sera w dłonie i formuj kulki. Następnie każdą z nich obtaczaj w przygotowanych wcześniej dodatkach - ziołach, papryce lub orzechach.

Crostini na słodko

Składniki:

1 mała bagietka lub pół dużej

1 opakowanie (400g) sera ricotta

pół szklanki świeżych borówek

oliwa

syrop klonowy

Pokrój bagietkę na kromki. Każdą posmaruj grubą warstwą ricotty, a na wierzch połóż po kilka borówek. Na koniec skrop syropem klonowym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z bagietkami do niego na ok. 6 minut. Podawaj na ciepło.

Smacznego!  

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Trener personalny DANIEL QCZAJ zdobył się na coming out. Co mu dała ta decyzja, a co zabrała? ALŻBETA LENSKA dwa lata temu o mało nie umarła. To wydarzenie w zaskakujący sposób zmieniło jej życie. W VIVIE! na Lato cykl Ona o Niej – MAŁGORZATA POTOCKA o KALINIE JĘDRUSIK: „Przez jednych kochana, przez innych nienawidzona. Polska Marilyn Monroe…”. W cyklu Sztuka gotowania – AGNIESZKA MACIĄG zdradza, jak zatrzymać młodość. W Podróżach z Historią – kultowe miejsca: magiczna leśniczówka w Praniu, Krzyże „lepsze niż Paryże…”.