10 zasad ekologicznego gotowania
Fot. Canva
KUCHNIA

10 bardzo ważnych zasad ekologicznego gotowania!

Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Aleksandra Frankowska 11 października 2020 14:34
10 zasad ekologicznego gotowania
Fot. Canva

Ekologia staje się w Polsce teraz coraz bardziej popularna. Można śmiało powiedzieć, że w modzie jest być eko. Przenosi się ona do wielu sfer ludzkiego życia, a jedną z nich zdecydowanie jest kuchnia. Podczas gotowania również można stosować się do dbających o środowisko i przyrodę reguł. Nie tylko dania mogą być zdrowe, ale również Wasze działania, podczas ich przygotowywania. Sprawdźcie, co warto zrobić, aby gotować jeszcze bardziej ekologicznie!

Jak gotować ekologicznie?

1. Wyrzuć stare garnki

To w czym gotujemy nasze potrawy, ma ogromny wpływ na jakość i smak jedzenia. Stare naczynia i garnki, najczęściej te przypalone, bardzo często trują nasze jedzenie. W przypadku ekologicznych akcesoriów do gotowania, warto wyposażyć się chociażby w szybkowar!

garnek na drewnianej desce
Fot. Pixabay/Hans/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

2. Kupuj mądrze

Niektóre produkty mają długą ważność. Kupowanie na promocji może się opłacić, zwłaszcza jeśli mówimy o puszkach i konserwach. Nie stosuj jednak tej zasady w przypadku świeżych warzyw, owoców czy mięs. Te produkty szybciej wyrzucisz niż z nich skorzystasz, a w ten sposób tylko zmarnujesz jedzenie. Kupuj z głową!

3. Komponuj resztki

Mówi się, że doby kucharz z niczego potrafi zrobić coś niezwykłego! Jeśli zostały Ci resztki z obiadu, zastanów się, w jaki sposób możesz wykorzystać je kolejnego dnia. Z warzyw możesz zrobić zupę krem, z mięsa potrawkę, a z czerstwego pieczywa tosty! Dla chcącego, nic trudnego, a będzie dużo bardziej ekologicznie!

4. Wspieraj lokalnych dostawców

Ekologiczne sklepy często mają bardzo wysokie ceny. Zdrowe produkty kupisz również na lokalnych, niewielkich ryneczkach, od zaprzyjaźnionego gospodarza. Wybierz się tam z samego rana, a z pewnością znajdziesz doskonałe smakołyki w niesamowicie niskich cenach!

Rynek warzywny
Fot. Pixabay/Taken/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

5. Gotuj większe porcje

Wydaje Ci się to dziwne? Skądże! To najlepszy sposób na zaoszczędzenie wody i prądu. Gotując większy obiad, zostawiasz go sobie na dwa dni, a codziennie nie włączasz wówczas palnika, ani nie odkręcasz tak często kuchennego kranu. Spójrz, jakie to proste!

6. Zrezygnuj z plastiku

Najlepszym sposobem na przechowywanie w kuchni produktów są słoiki, które zostaną Ci po innych produktach. Wystarczy je umyć i ponownie wykorzystać. Możesz nawet dowolnie je ozdobić, aby pasowały do Twojej pięknej kuchni. Bądź eko i zero waste! A chodząc na zakupy, zamiast foliowej reklamówki, zawsze zabieraj ze sobą materiałową! Koniec z plastikiem wokół Ciebie!

Ekologiczny plastik z owoców morza
Fot. STOCK ADOBE

7. Czystość to podstawa!

Czy wiesz, że na brudnej płycie indukcyjnej Twój obiad będzie gotował się dwa razy dłużej? Bądź eko, oszczędzaj swój prąd i myj płytę po każdym jej użyciu. To dosłownie chwila, wystarczy ją przetrzeć, a bakterie nie będą rozwijały się na jej powierzchni. 

8. Odpowiednio przechowuj mięso

Chcesz, aby było świeże jak najdłużej? Zaraz po wizycie w sklepie włóż je w pergamin lub do odpowiedniego opakowania, najlepiej szklanego. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się jego jakością i doskonałym smakiem o kilka dni dłużej. Nie kupuj go jednak w nadmiarze!

9. Piekarnik - używaj rozważnie

Jeśli nagrzejesz swój piekarnik do czerwoności, upiecz w nim kilka rzeczy. Marnowaniem energii będzie rozgrzanie go do 200 stopni dla podgrzania tylko dwóch zapiekanek. Pomyśl dodatkowo o czymś na kolację lub drugiej obiadowej porcji ulubionej zapiekanki

Gęś pieczona z jabłkami.
Fot. ©ruslan_100/Fotolia

10. Co z tą wodą?

Do gotowania wcale nie trzeba zalewać garnka do pełna. Wystarczy niewielka ilość, aby ugotować makaron, czy ryż na obiad. W przypadku warzyw i owoców to nawet wskazane, aby gotować je krócej - im wystarczy tylko odrobina wody. W ten sposób nie stracą cennych witamin i minerałów! 

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN i RADOSŁAW MAJDAN w przejmującej rozmowie o walce o dziecko, mierzonej poświęceniem, niepewnością, ale i wdzięcznością. MICHAŁ ŻEBROWSKI i EUGENIUSZ KORIN, dyrektor i reżyser Teatru 6. piętro. Czy się lubią, podziwiają i... kłócą. MARIOLA BOJARSKA FERENC Los naznaczony tragediami: wypadek mamy, walka o życie synka, rozwód, choroba męża. W cyklu EXTRA: Czy w kontekście niemieckich obozów koncentracyjnych może być mowa o modzie? – opowiada antropolożka mody Karolina Sulej. PODRÓŻ „Będziecie tam wracać”, mówi o Bieszczadach słynna podróżniczka Elżbieta Dzikowska.