DESIGN

Oto sprawdzone sposoby, aby być bardziej eko w kuchni!

To wcale nie takie trudne

Marta Baran 21 maja 2019 15:30
Jak zorganizować kuchnię?
Fot. INSTAGRAM @mariekondo

Ilość produkowanego plastiku jest zatrważająca – musimy to przyznać, że przejął kontrolę nad naszym życiem. Rozprzestrzenił się do tego stopnia, że jest go pełno nawet w miejscach, w których nie ma ludzi – dzikich i pozornie nieskażonych obszarach na Ziemi. Co roku do oceanów i mórz trafia aż 8 milionów ton plastiku, a te liczby bardzo niepokoją, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i rozpocząć od zadbania o swoje cztery kąty.

Gwiazdy pokochały ekologię!

W każdym domu produkowany jest plastik, a najwięcej jest go w kuchni. Ograniczenie go i nabranie nowych nawyków nie tylko pomoże środowisku, ale przy okazji uporządkuje wnętrze. Bycie ekologicznym jest nie tylko zdrowe i przyjazne naturze, stało się wręcz modne! Pokochały je gwiazdy, m.in. Kourtney Kardashian oraz blogerki jak Kasia Tusk, która na swoim Instagramie oraz stronie internetowej – Make Life Easier pokazała, w jaki sposób urządzić przyjazną środowisku kuchnie, w której nie brakuje dobrego designu. Zmiany wyjdą nam na lepsze - zadbamy o ekosystem, a w kuchni zapanuje porządek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MakeLifeEasier (@makelifeeasier_pl)

Od czego zacząć?

Na najwięcej produktów plastikowych natykamy się podczas zakupów, dlatego warto robić je umiejętnie. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest przynoszenie do domu produktów w plastikowych opakowaniach, woreczkach, tackach i torebkach, podczas gdy możemy je zastąpić np. materiałowymi workami. Kupując owoce lub warzywa większość ludzi dodatkowo pakuje je w woreczki zapominając, że część z nich ma swoją własna barierę ochronną i dodatkowe opakowania są zbędne. W przypadku owoców narażonych na zniszczenie, Np. truskawki praktyczna okaże się łubianka, która posłuży nam bardzo długo. Coraz więcej sklepów daje możliwość pakowania produktów we własne pojemniki, słoiki lub naczynia wielokrotnego użytku. W ten sposób uniknie się przynoszenia do domu zbędnych plastikowych opakowań.

Organizacja kuchni

Pozbywając się plastiku z domu często ciężko jest znaleźć alternatywy na przechowywanie produktów spożywczych. W przypadku przechowywania warzyw nie można się obyć bez plastikowej torebki, a podczas mrożenia nic nie zastąpi torebek strunowych… Czy da się w ogóle zorganizować kuchnię bez plastiku? Z pewnością nie jest to wcale aż tak skomplikowane! Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Poosh (@poosh)

Przechowywanie żywności

Niezwykle przydatne w kuchni okażą się papierowe torebki, którymi z powodzeniem można zastąpić plastikowe woreczki. Można w nich trzymać na przykład awokado, które szybciej dojrzeje, to również idealny sposób do przetrzymywania suszu (np. grzybów). Sałatki oraz gotowe dania, które należy trzymać w lodówce można przechowywać w szklanych słoikach. Przydadzą się one również do przetrzymywania ziół. Idealnie sprawdzą się także drewniane skrzynki (na twarde owoce i warzywa) oraz siatkowe worki na ziemniaki, których używały nasza babcie – a dodatkowo świetnie wkomponują się we wnętrze kuchni lub spiżarni!

Sprzątanie w kuchni

Detergenty do czyszczenia zazwyczaj znajdują się w plastikowych butelkach, a również podczas sprzątania chcemy ich uniknąć. Najlepiej sprawdzi się więc robienie domowych środków czystości. Nie dość, że będzie bardziej eko, to i okaże się zdecydowanie tańsze! Podczas sprzątania spróbuj przestawić się z papierowych ręczników na klasyczne bawełniane ściereczki.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Marie Kondo (@mariekondo)

Wideo

Dzień z życia redakcji VIVA! Zobacz jak wygląda praca w magazynie!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Izabela Janachowska o cudzie macierzyństwa i synku Christopherze, Dominika Tajner w pierwszym wywiadzie po rozstaniu z Michałem Wiśniewskim oraz Krystyna Demska-Olbrychska i Daniel Olbrychski o przepisie na udane małżeństwo.