Zobacz przepis
Fot. INSTAGRAM:@annalewandowskahpba
VIVA! Tylko u nas

Nasiona chia to samo zdrowie! Czy aby na pewno?

Marta Roszewska 31 sierpnia 2017 10:00
Zobacz przepis
Fot. INSTAGRAM:@annalewandowskahpba

Są nieodłącznym składnikiem wielu diet, a także ulubionych deserów smakoszy. Działanie nasion chia (czyli nasion szałwii hiszpańskiej) zostało docenione na całym świecie. Słyną ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Są bogate w wapń, kwasy omega-3 i żelazo. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu. Bez nasion chia nie wyobrażają sobie zdrowej diety słynne blogerki kulinarne i trenerki. Na blogu Anny Lewandowskiej bardzo często pojawiają się przepisy zawierające nasiona szałwii hiszpańskiej. Fit mama zachwala ich działanie i poleca osobom, które chcą zrzucić zbędne centymetry. Jak pisze w jednym ze swoich postów "jedząc chia spowalniamy wchłanianie cukrów i pomagamy regulować ich poziom we krwi. Ogromna ilość błonnika zawartego w tych małych ziarenkach działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością." Czy jest świadoma szkodliwych działań nasion?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This Raspberry Chia Pudding Parfait makes for a fabulous make ahead breakfast. It's dairy-free and contains an excellent source of fiber – 12 grams per serving! A perfect vegan and paleo-friendly recipe for all to enjoy! ⁠ -⁠ For the recipe, go here: https://therealfoodrds.com/raspberry-chia-pudding-parfait/ OR click the link in our bio --> @therealfoodrds⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁠ .⁠ #therealfoodrds #realfood eatrealfood #wholefoods #buzzfeed #chiapudding #dairyfree #paleo #vegan #veganfoodshare #glutenfree #glutenfreeliving #grainfree #highfiber #fiber #chiapudding #chiaseeds #breakfast #healthybreakfast #dietitian #dietitianapproved #dietitiansofinstagram #mealprep #foodprep

Post udostępniony przez Dietitians, Jess & Stacie (@therealfoodrds)

Najsłynniejszym z deserów zawierającym nasiona chia jest pudding z mleka roślinnego z musem owocowym.

Ciemna strona mocy nasion chia

Czy nasiona chia posiadają tylko dobroczynne właściwości? Jak się okazuje - nie. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzegawcze oświadczenie, by nie nadużywać ich spożycia. Od 2013 roku użycie nasion zostało zwiększona do 10% zawartości w produkcie. Dodatkowo w 2015 roku dozwolone zostało użycie nasion w sokach owocowych. Jak podaje GIS, do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w Unii Europejskiej nasion chia w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane. Okazuje się, że mają również szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Nasiona te wpływają również na gospodarkę hormonalną i zaburzają gospodarkę estrogenową - dlatego ich spożycie odradzane jest kobietom w ciąży. Zawierają też kwas alfa-linolenowy ALA, który powoduje rozwój raka prostaty. Są otoczone celulozową łupinką, która nie jest trawiona przez ludzki organizm, dlatego bardzo często ich właściwości odżywcze są przez nas nieprzyswajalne.  

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BOJARSKA-FERENC, CHODAKOWSKA, LEWANDOWSKA, RUBIK, JĘDRZEJCZYK, SKURA… – ich wspaniałe figury, zdrowie, niesamowita energia, kreatywność to efekt wyrzeczeń, restrykcyjnych diet, a może dobrych genów? Nowa gwiazda modelingu KAROLINA PISAREK zdradza, czemu zawdzięcza sukces. Kierowca rajdowy LESZEK KUZAJ – ryzyko to jego specjalność! A także intrygująca historia JOGI oraz skąd się wzięło SPA.