Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Poznaj najmodniejsze trendy żywieniowe na 2020 roku

Szykują się ogromne zmiany!

Marta Baran 5 stycznia 2020 13:00
Fot. STOCK ADOBE

Co roku eksperci do spraw żywności, a także analitycy rynkowi spekulują, co będzie trendować w zbliżającym się roku. 2019 był bardzo szczególny – pojawiło się wiele nowych produktów, między innym opracowano nowe, wegańskie alternatywy jak zastąpić mięso. Rok 2020 zapowiada się równie ciekawie, już teraz możemy się spodziewać, co będzie królowało przez najbliższe 12 miesięcy. Będziemy bardziej świadomi swoich wyborów, będziemy sięgać po zdrowe produkty, a także zabawimy się kolorami, których w kuchni mamy pod dostatkiem. Koniecznie zobaczcie, jak zapowiada się świat kuchni w nowym roku!

Jedzenie na wynos

Wygoda to kluczowy aspekt jeśli chodzi o jedzenie. W erze, gdzie jemy w tak zwanym między czasie, zdrowe nawyki żywieniowe odeszły na dalszy plan. Jednak to się zmieni, już teraz możemy zaobserwować, że w małych sklepikach można kupić lunchboxy z gotowym posiłkiem, który zaspokoi głód i dostarczy niezbędnych wartości. Gdy zapomnisz obiadu do pracy, nie musisz być skazany na zapiekankę lub hot doga, na stacji benzynowej lub w sklepach spożywczych będziesz mógł zaopatrzyć się w pożywną porcję lunchu!

Modna dieta w 2020 roku

Pewnie zastanawiasz się, jaka dieta będzie królować w 2020 roku? Jak się okazuje naukowcy mają już swoją teorię, podobno stale na popularności zyskuje dieta ketogeniczna. Jej głównym założeniem jest spożywanie posiłków niskowęglowodanowych, przyczyniających się do szybkiego zrzucania kilogramów.

Instagramowy szał

Będziemy gotować… pięknie. Z roku na rok coraz popularniejsze staje się wrzucanie zdjęć swoich posiłków na social media. I prawdopodobnie nic się nie zmieni w tym roku! Koktajle mleczne, wyszukane napoje, apetyczne sałatki – właśnie tym będzie żył cały Instagram.

Tradycyjne jedzenie w nowej odsłonie

Aby zdjęcie na Instagramie prezentowało się lepiej, nie można zrezygnować z kolorów, bo to właśnie one robią całą robotę! Z roku na rok coraz popularniejsze stają się klasyczne owoce i warzywa, jednak w innych odmianach. Co powiecie na purpurowe ziemniaki? Brzmi apetycznie?

Inspiracja kuchnią Bliskiego Wschodu

Skupmy się na smaku – a ten możemy uzyskać dzięki idealnie dobranych przypraw. W tym roku prawdziwą furorę zrobią te z Bliskiego Wschodu – kminek, nasiona anyżu, Baharat. Według statystyk ich sprzedaż znacznie wzrosła już w ubiegłym roku głównie w Wielkiej Brytanii i przewiduje się, że w tym roku te smaki zrobią prawdziwą furorę.  

Fot. STOCK ADOBE

Fot. STOCK ADOBE

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…