Grill
Fot. stock.adobe.com
KUCHNIA 2021

Dziś Dzień Grilla! Sprawdź nasze pomysły na dietetyczne przekąski!

Grill może być fit!

Marta Cieplak 2 maja 2021 11:27
Grill
Fot. stock.adobe.com

Drugiego maja obchodzimy dzień grilla! Kiedy sezon grillowy jest w pełni, a wy usiłujecie utrzymać linię i pozostać wiernym zdrowemu odżywianiu – nic straconego! Nie musicie rezygnować z przyjemności grillowania.  Grill to nie tylko karkówka, kiełbasa czy kaszanka. Polecamy Wam słodkie napoje zamienić na wodę, białe pieczywo i frytki na smażone ziemniaki, a kiełbasę na pieczone warzywa. Przedstawiamy Wam pomysły na dietetyczne przekąski z grilla, dzięki którym zjecie zdrowo i smacznie!

Czytaj też: Przygotujcie się na majówkowy wypoczynek! Oto nasz grillowy niezbędnik

Kukurydza z grilla!

Idealnym dodatkiem do potraw z grilla jest… kolba kukurydzy. Posmarowana masłem ze szczyptą soli smakuje wybornie! Wystarczy najpierw ugotować ją w lekko osolonej wodzie, a następnie podpiec na grillowym ogniu. Uważajcie, żeby jej nie spiec!

Pieczone ziemniaki

Pieczony ziemniak w całości jest znany chyba wszystkim. Młode, równe ziemniaki trzeba dokładnie umyć i zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki należy położyć bezpośrednio na rozżarzonych węglach. Z czym smakują najlepiej? To oczywiste! Z solą lub…świeżo zrobionym sosem tzatziki na bazie jogurtu naturalnego. Palce lizać!

Marynowany bakłażan

Należy pokroić bakłażana w plasterki, odcinając brzegi. Posolić i odstawić na parę minut do puszczenia soków. Następnie, zamarynować w sosie z łyżki oliwy z oliwek, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn), soku z cytryny i odrobiny octu balsamicznego. Tak zamarynowanego bakłażana wystarczy podpiec z każdej strony na grillu. Świetnie smakuje z pokruszonym serem feta! 

Faszerowane pieczarki

Do przygotowania farszu potrzebne będą: pokrojone w kostkę nóżki pieczarek,  pietruszka i pół cebuli. Wszystko drobno skrojone trzeba podsmażyć na patelni. Oczyszczone główki pieczarek na 10 minut połozyć na grilla. Następnie nadziać farszem, posypać odrobiną sera mozarella i chwilę jeszcze podpiekać. Tak przyrządzone pieczarki rozpływają się w ustach! 

grill
Fot. Adobe Stock

grill
Fot. Adobe Stock

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

„Miałem szczęście do kobiet”… Jerzy Stuhr o mamie i babci w ostatnim wywiadzie dla VIVY.pl

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA SKRZYNECKA I MARCIN ŁOPUCKI o tym, jak przez 15 lat budowali związek, w który weszli z bagażem doświadczeń. JERZY STUHR: odszedł legendarny polski aktor. Jaki był na scenie i poza nią? PAT BOGUSŁAWSKI święci triumfy jako reżyser ruchu na pokazach mody światowych projektantów. HALINA FRĄCKOWIAK: charyzmatyczna piosenkarka niezwykle szczerze opowiada o 60 latach kariery.