WIELKANOC

Oto 10 sprawdzonych sposobów, żeby uniknąć świątecznego przejedzenia! 

Sprawdź, jak jeść, żeby nie przytyć w Wielkanoc

Aleksandra Tylińska 21 kwietnia 2019 08:51
Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Kochasz wielkanocne potrawy, ale boisz się dodatkowych kilogramów? Stosując tych kilka prostych zasad, możesz jeść bez wyrzeczeń, nie obawiając się niepotrzebnych kalorii. Produkty takie jak czerwone wino, miętowa herbata, woda i przyprawy zadbają o twój metabolizm i dodadzą energii. Ponadto, przekonaj się jak ważna podczas świąt jest zasada „jedz częściej, ale w małych ilościach” i aktywność fizyczna.  

Woda to podstawa!

Pij dużo wody. Oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga trawienie. Wielkanocny poranek proponujemy rozpocząć od ciepłej wody z cytryną, pitej na czczo, która pobudzi metabolizm i doda energii.

Warto również zadbać o różnorodność dań na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych ciężkich potraw można zaserwować również zdrowe wersje wielkanocnych dań.

Majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym, a kompozycja ze świeżych warzyw z rzeżuchą z powodzeniem sprawdzi się zamiast tradycyjnej majonezowej sałatki jarzynowej.

Rusz się od stołu!

Powszechnie wiadomo jak ważna jest aktywność fizyczna. Dlatego w przerwach pomiędzy posiłkami, warto skorzystać z pierwszych wiosennych promieni słońca i pójść na długi spacer lub wycieczkę rowerową. Dzięki temu spędzicie czas z rodziną i zadbacie o swoje zdrowie.

Przyspiesz trawienie

Jeśli alkohol to najlepiej czerwone, wytrawne wino, które wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, a dzięki temu pomaga w trawieniu tłustych potraw. Czerwone, wytrawne wino przyczynia się również do walki z cholesterolem. Pijąc ten rodzaj wina, połączysz przyjemne z pożytecznym.

Przygotowując wielkanocne dania, warto dodać przyprawy wspomagające trawienie. Należy do nich: czarny pieprz, cynamon, kurkuma, chili czy kardamon, którym możecie przyprawić na przykład kawę. Jak wiosna to również świeże zioła, które dodadzą potrawą nie tylko zdrowia, ale także cudownego aromatu.

Zasada „jedz częściej, ale w małych ilościach” jest powszechnie znana, jednak w czasie świątecznego obżarstwa warto się do niej zastosować. Jedząc w małych ilościach, tylko to co naprawdę lubisz, nie tylko unikniesz przejedzenia, ale także ułatwisz organizmowi trawienie.

Świąteczne wielkanocne śniadanie jest tradycją. Nie obawiaj się zjedzonych rano węglowodanów. Kolacja natomiast, powinna być mniejsza i lekkostrawna. Ułatwi to trawienie a także wpłynie na lepszy sen w nocy

Jedz powoli, a unikniesz przejedzenia. W tym przypadku sprawdza się metoda odłożenia sztućców po każdym kęsie. Informacja o spożytych kaloriach dociera do mózgu dopiero po 15 minutach. Warto więc odczekać, zanim zjecie wiele niepotrzebnych kalorii, które w efekcie zamienią się w dodatkowe kilogramy.

Zamiast hektolitrów kawy, kolorowych, gazowanych napojów- napij się wody lub zielonej herbaty, która przyspiesza trawienie.

Po całym dniu jedzenia, na noc wypij kubek naparu z mięty. Mięta ma charakter rozkurczowy i zapobiega wzdęciom, dzięki temu bóle brzucha i wzdęcia odejdą w zapomnienie, a Ty możesz cieszyć się spokojnym snem  

Wielkanoc
Fot. Adobe Stock
Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Wideo

Nasza relacja: redakcja VIVA! na BMW Driving Experience!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Niezwykła rozmowa z Grażyną Torbicką o jej wszystkich miłościach. A Remigiusz Mróz zdradza nam tajemnice swojego sukcesu!