Zobacz przepisy
Fot. INSTAGRAM:@annalewandowskahpba
KUCHNIA

Anna Lewandowska pokazała, jak wygląda jej zdrowa dieta w ciąży!

Oto inspirujące przepisy dla przyszłych mam

Redakcja VIVA! 11 marca 2020 17:30
Zobacz przepisy
Fot. INSTAGRAM:@annalewandowskahpba

Obecnie Anna Lewandowska jest już w 8. miesiącu ciąży. Jej poród zbliża się wielkimi krokami, dba zatem o zdrowe, pełnowartościowe posiłki i nie rezygnuje z ćwiczeń. Na swoim koncie żona piłkarza Roberta Lewandowskiego ma już wiele książek, które pomagają zerwać ze starymi (często nie do końca dobrymi) nawykami. Ania dodatkowo nie przestaje motywować na Instagramie oraz blogu Healthy Plan By Ann – tam często dzieli się swoimi przyzwyczajeniami, które wyrobiła sobie w drugiej ciąży, a także wskazówkami dotyczącymi jej diety. Możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów – na pożywną owsiankę, naleśniki, a także pomysły na lunchboxa idealnego do pracy. Nawet jeśli nie masz ręki do gotowania, bez obaw! Receptury są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu!

Śniadanie mistrzów czyli zdrowa owsianka z szotem kurkumowym

Potrzebne składniki na owsiankę:

  • płatki owsiane
  • mleko roślinne
  • jabłko
  • owoce leśne
  • siemię lniane
  • szczypta cynamonu i kurkumy
  • mus kokosowy/ masło klarowane.

Wszystkie składniki ugotować na wodzie.

Potrzebne składniki na szot z kurkumą:

  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 – 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta świeżego, zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki wody

Wszystkie składniki wymieszać do ich dokładnego połączenia.

Lunchbox – sałatka z indykiem

Potrzebne składniki:

  • 140g mięsa z piersi indyka
  • 1 pomidor
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 3/4 łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki kolendry
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Mięso przyprawić i usmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie pokroić je w kostkę razem z pomidorem. W misce wymieszać rukolę, pomidora, indyka i słonecznik.

Omlet przekładaniec

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub np. kasztanowej/ryżowej
  • szczypta proszki do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 łyżka białka
  • mleczko kokosowe + ulubiona pasta czekoladowo–kokosowa (pasta ze sklepu Anny Lewandowskiej – Foods by Ann)

Sposób przygotowania:

Zblendować składniki, smażyć omlet pod przykryciem z dwóch stron, pokroić na cztery części, przełożyć pastą czekoladową. Na wierzch opcjonalnie można dodać owoce i orzeszki pinii.

Rafaello – przepis na kokosowe kuleczki

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki (ok. 8 sztuk) daktyli
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki musu kokosowego
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • kilka sztuk migdałów
  • garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Kaszę jaglaną przepłukać dwa razy pod bieżącą wodą i ugotować w mleku kokosowym (dodać trochę wody). Kaszę gotować aż wchłonie płyn. Odstawić do wystygnięcia. Następnie kaszę zmiksować z daktylami, dodać przyprawy, mus kokosowy i kilka kropli aromatu waniliowego. Ulepić kulki i włożyć do środka każdej po jednym migdale. Gotowe kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i włożyć na noc do lodówki.

Naleśniki z mąki owsianej i kukurydzianej

Potrzebne składniki:

  • 1 jajko
  • 120 g mąki owsianej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki masła ghee
  • 1/2 szklanki borówek
  • ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zblendować. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki. Owoce zblendować i podawać z naleśnikami. Na koniec dodać borówki w całości.

Muffinki śniadaniowe z jajkiem

Potrzebne składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 50g tofu
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepać widelcem. Paprykę i tofu pokroić w kostkę. Do jaj dodać mąkę, przyprawy, paprykę i tofu, a następnie całość wymieszać. Masę jajeczną przelać do foremek. Muffiny piec przez około 15 minut w 180°C.

Przepisy pochodzą ze strony Healty Plan By Ann oraz Instagrama Anny Lewandowskiej.  

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.