Wypróbuj zupełnie nowe smaki!

Ksenia Krasko 29 września 2021 11:27

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy! Jeśli jesteś fanką kawy, na pewno wiesz, na czym polega różnica między latte i cappuccino. Gdy masz ochotę na napój z syropem, twój wzrok zatrzymuje się na napisie mocha, a mocniejsze flat white jest twoim sposobem na zastrzyk energii. Musisz jednak wiedzieć, że oprócz klasycznych wersji kawy istnieją też takie, które podbijają serca prawdziwych kawoszy! Jeśli czujesz, że ten dzień zasługuje na odpowiednie świętowanie, wybierz się koniecznie do ulubionej kawiarni lub przygotuj doskonałą kawę we własnym domu, koniecznie z ekspresu!

CZYTAJ TEŻ: Iced Biscoff Latte to największy hit TikToka! Zrób ją w domu!

Prozdrowotne właściwości kawy

Kawa ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości. Nie tylko pozwala nam się obudzić i orzeźwić każdego dnia. Doskonale wpływa też na przyspieszenie procesu spalania tkanki tłuszczowej, a co najważniejsze, działa również przeciwbólowo, przeciwmigrenowo oraz przeciwastmatycznie. Wystarczy 200 mg kawy dziennie, z czego można przygotować 4 kawy espresso, aby poczuć się lepiej i bardziej rześko.

Kawa - jakie gatunki występują na świecie?

Mówi się, że pierwotnie kawę zaczęto pić w Etiopii w IX wieku. Wówczas wiedza na jej temat była nieco okrojona, jednak ludzie mieli świadomość, że działa pobudzająco. Na świecie mamy dwa rodzaje kawy, które są uprawiane: arabika oraz robusta. 

Arabika jest w smaku bardzo łagodna, a jej aromat bogaty, intensywny. Robusta zaś wyróżnia się kwaskowatym smakiem. Ma ona również dwa razy więcej kofeiny niż arabika.

Uznaje się, że początki kawy są związane z Etiopią, gdzie już w IX wieku znano pobudzające właściwości kawy. Na świecie uprawia się praktycznie tylko dwa gatunki kawy: arabikę i robustę.

Kawa - dlaczego nie należy z nią przesadzać?

Mówi się, że standardowa dawka kawy, która nie szkodzi człowiekowi dziennie, to ok. 300 mg. Jeśli wypijemy jednego dnia ponad 1000 mg kawy, może stać się ona dla nas po prostu trucizną. Dawka śmiertelna to 3200 mg kawy. To właśnie te proporcje sprawiają, że należy uważać, ile kaw dziennie spożywamy, aby w żaden sposób nie zaszkodzić swojemu organizmowi. 

Masz ochotę na coś innego niż zwykła mała czarna? Zajrzyj do naszej galerii, aby poznać pyszne, ale i nietypowe sposoby na parzenie kawy! Te przydadzą ci się nie tylko przy okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, ale na dobrą sprawę - każdego poranka!  

1/10
Iced Biscoff Latte
Copyright @Adobe Stock
1/10

Iced Biscoff Latte. Spokojnie zastąpi klasyczną Frappe,a jej smak będzie doskonały nawet dla najbardziej wyrafinowanego i wymagającego podniebienia. Jej tajnym składnikiem jest krem Biscoff, niezwykle popularny w Belgii, ale teraz już również w Polsce.

2/10
Copyright @instagram.com/arcagni/
2/10

Marocchino

Marocchino to mała wersja mokki, którą można dość szybko wypić – jednak kawosze wolą się delektować. To słodka odmiana klasycznego espresso, z dodatkiem gorzkiej czekolady lub kakao i odrobiną mlecznej pianki.

3/10
Copyright @instagram.com/thetrendybarista/
3/10

Espresso Tonic

Espresso miesza się z tonikiem – napojem gazowanym – aby stworzyć mrożoną, gazowaną kawę. Idealny i bardzo orzeźwiający wybór podczas gorących letnich dni.

4/10
Espresso orange
Copyright @Adobe Stock
4/10

Organge Freshpresso, czyli espresso z sokiem pomarańczowym to absolutny hit ostatnich miesięcy. Idealnie smakuje schłodzone, najlepiej latem!

5/10
Copyright @instagram.com/birchcoffee/
5/10

Cortado

To espresso z ciepłym mlekiem. Wiele osób będzie argumentować, że jest to to samo, co macchiato, ale różnica jest oczywista: cortado wyróżnia się spienionym mlekiem na wierzchu, a nie ciepłym mlekiem w środku.

6/10
Cafe bombon
Copyright @Adobe Stock
6/10

Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki.

7/10
Copyright @instagram.com/shercastellano/
7/10

Dirty Chai

Dirty Chai to mieszanka przypraw wymieszanych w ciepłym, kojącym napoju. Zwykle głównym składnikiem jest czarna herbata, a do tego imbir, kardamon, cynamon, goździki i czarny pieprz. Jeśli jednak potrzebujesz kofeiny, po prostu dodaj do napoju espresso lub doppio.

8/10
Copyright @instagram.com/journal.hr/
8/10

Kaisermelange

Ulubiony napój mieszkańców Austrii. To mieszanka espresso, surowego żółtka jajka (ubitego do stanu gładkiej, kremowej konsystencji) i porcji miodu dla słodyczy. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać rum lub brandy.

9/10
Copyright @instagram.com/nespresso.ca/
9/10

Leche Manchada

Dosłownie oznacza "kolorowe mleko". Doskonały napój dla tych osób, które uwielbiają tylko aromat kawy –  w zasadzie jest to mleko z kroplą małej czarnej. Jest jeszcze słabsze niż latte.

10/10
Copyright @instagram.com/staijandco/
10/10

Espresso Romano

Smakosze twierdzą, że cytrusowy aromat doskonale podkreśla smak kawy. Filiżanka tradycyjnego espresso z kawałkiem cytryny lub limonki to napój, który trzeba spróbować!

TAGI #kuchnia #kawa

Wideo

Urszula Dudziak ma 78 lat i mnóstwo pięknych planów: „Rozkwitłam na nowo po menopauzie”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Co powie tata? JAROSŁAW I OLIWIA BIENIUK we wzruszającej rozmowie o wchodzeniu córki w dorosłość, układaniu życia na nowo, sile wspomnień i ojcowskiej miłości. ALEKSANDRA KURZAK: „lubię być diwą”. O błyskotliwej karierze, zaręczynach po 10 dniach znajomości i intymności. DOROTA I CZESŁAW MOZILOWIE razem pracują, podróżują, oglądają seriale, tańczą... Co jest receptą ich udanego związku? WOJCIECH MECWALDOWSKI to artysta, aktor i... introwertyk. Co oznacza dla niego „życie pełną gębą”? Ikar polskiego dziennikarstwa... Jaki był prywatnie? Wzloty i upadki KAMILA DURCZOKA.