zdrowie

Bioflawonoidy mają moc!

Jak te tajemnicze substancje dbają o nasze zdrowie?

Redakcja VIVA! 11 kwietnia 2019 16:16
Bioflawonoidy
Fot. Adobe Stock

Niby wszyscy o nich słyszeliśmy, ale mało kto wie, czym są w rzeczywistości i dlaczego są nam potrzebne. Kiedy warto stosować bioflawonoidy i które produkty spożywcze mają ich najwięcej?

Czym są bioflawonoidy i gdzie występują?

Bioflawanoidy należą do polifenoli i są naturalnie występującymi substancjami roślinnymi. Odpowiadają za wybarwienie roślin, chronią przed szkodliwym promieniowaniem, grzybami i owadami. Wspomagają produkcję hormonów, biorą udział w procesie wzrostu i w procesie fotosyntezy.

Bioflawonoidy przede wszystkim występują w żywności – w soi i roślinach strączkowych, w zielonej herbacie, winie, kakao, papryce, pietruszce, brokułach, winogronach, morelach, żurawinie, cebuli, wiśniach, aronii, a także w cytrusach.

Można je przyjmować także w postaci suplementów. Kuracji z bioflawonoidami nie należy jednak wdrażać bez potrzeby. Zdecydowanie suplementów tego typu powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Rodzaje bioflawonoidów

Bioflawonoidy dzieli się ze względu na ich budowę chemiczną. I tak możemy wyróżnić wśród nich:

  • Antocyjanidyny lub antocyjany – to flawonoidy wykorzystywane do barwienia żywności i leków. Występują głównie w owocach: borówkach, żurawinie, truskawkach, malinach, winogronach, śliwkach, jeżynach, czereśniach, aronii, ale też w bakłażanie, cebuli, czerwonej fasoli.
  • Flawony – potrafią skutecznie rozkurczać mięśnie gładkie. Znajdziemy je w selerze, pietruszce, mięcie, rumianku, czerwonej papryce.
  • Izoflawony – znaleźć można je w roślinach strączkowych i w soi, ale także w orzechach ziemnych. Wchodzą w skład leków łagodzących objawy menopauzy.
  • Flawanole – suplementy diety z flawonoidami są wykorzystywane w leczeniu cukrzycy, przy chorobach wzroku, a także przy osłabionych, kruchych włosach i paznokciach. Źródłem flawonoli są soki owocowe, ale także np. jabłka, czarne porzeczki, miód, czarny bez, kakao, wino, brokuły, skrzyp, dziurawiec, rumianek, pyłek kwiatowy.
  • Flawanony – obniżają poziom cholesterolu, a do tego wykazują właściwości przeciwzapalne. Ogromne ilości flawanonów zawierają owoce cytrusowe.

Bioflawonoidy w cytrusach

Jednymi z najchętniej przyjmowanych flawonoidów są te zawarte w cytrusach. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, skutecznie obniżają poziom cholesterolu i mają właściwości przeciwzapalne. Bioflawonoidy cytrusowe wzmacniają ściany naczyń krwionośnych (z tego względu warto sięgnąć po cytrusy, jeśli cierpimy na żylaki lub pajączki) i pomagają zredukować tkankę tłuszczową. Świetnie radzą sobie także z redukcją hormonu stresu (kortyzolu). Flawonoidy cytrusowe znajdziemy w takich owocach jak:

  • Grejpfrut
  • Cytryna
  • Pomarańcze
  • Mandarynki
  • Limonka

Właściwości bioflawonoidów – dlaczego są nam potrzebne?

Bioflawonoidy mają niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Zapobiegają przeziębieniom i grypie, chronią przed miażdżycą, chorobami serca, różnorodnymi nowotworami. Mają silne właściwości antyoksydacyjne. Pomagają do tego leczyć astmę, cukrzycę, choroby oczu. Łagodzą skutki menopauzy, koją nerwy, niwelują świąd i wysypkę.

Kiedy warto sięgnąć po flawonoidy?

  • Alergie: zioło rdestu ptasiego i skrzypu polnego uwalniają histaminę, hamują procesy zapalne oraz zatrzymują syntezę przeciwciał.
  • Choroby układu krążenia: bioflawonoidy skutecznie obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają szansę na wystąpienie dolegliwości ze strony układu krążenia. Jeśli znajdujemy się w grupie ryzyka, pamiętajmy, by wzbogacić dietę w jabłka, cebulę i brokuły, a także, by pić często zieloną herbatę, a do obiadu spożywać kieliszek wina.
  • Choroby nowotworowe: bioflawonoidy ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne są chętnie stosowane w profilaktyce i terapii antynowotworowej.
  • Przeziębienie: po bioflawonoidy warto sięgać w stanach obniżonej odporności. Syrop z cebuli, cytrusy, sok z czarnego bzu, aronia, czarna porzeczka – to sprawdzone sposoby naszych babć na wzmocnienie odporności i pozbycie się kataru.
  • Choroby układu moczowego: bioflawonoidy (szczególnie te zawarte w pietruszce, skrzypie polnym, nawłoci pospolitej) działają oczyszczająco i moczopędnie – pomogą szybko wyleczyć zapalenie pęcherza lub nerek.

Flawonoidy są związkami niezwykle pożytecznymi dla człowieka. Zapobiegają pojawieniu się wielu chorób, wzmacniają organizm, zwiększają wchłanialność niektórych witamin – szczególnie witaminy C. Najlepsze jednak jest to, że naturalnie występują w wielu owocach i warzywach. Bioflawonoidy znajdziemy w cebuli, aronii, żurawinie, malinach, warzywach strączkowych, cytrusach. Z powodzeniem możemy sięgnąć też po apteczne suplementy – pamiętajmy jednak, by nie przyjmować ich bez potrzeby. Flawonoidy nie są złotym lekarstwem na wszelkie dolegliwości i zanim zdecydujemy się na kurację, lepiej zapytajmy o zdanie lekarza.  

Bioflawonoidy
Fot. Adobe Stock

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

W wielkanocnym numerze Barbara Kurdej-Szatan z mamą i córką opowiadają o rodzinnych tajemnicach, a Joanna Mazur o tym, jak naprawdę wygląda życie niewidomej sportsmenki!