Reklama

Lato kojarzy się ze słońcem, wodą, spotkaniami w rodzinnym gronie przy grillu, no i oczywiście… z truskawkami! Ty też uwielbiasz smak tych wypełnionych słońcem owoców? Złap 5 wyjątkowych przepisów na letnie ciasto z dodatkiem truskawek. Wybierz swój sposób na owocowe szaleństwo i zaskocz rodzinę przepysznym deserem! Zobacz 5 pomysł na ciasta z truskawkami!

Reklama

CZYTAJ TEŻ: Dziś Dzień Hummusu! Przygotuj go w wersji na słodko!

Tarta z truskawkami

Tarty, zarówno na słodko, jak i na słono, to niekwestionowany hit wszystkich programów kulinarnych. Ponoć kto raz upiekł tartę, nigdy nie wróci do pieczenia tradycyjnych placków... I jest w tym szczypta prawdy!

Tego lata koniecznie wypróbuj przepis na doskonałą tartę truskawkową. Zrobisz ją naprawdę szybko, a efekt? Przekonaj się sama!

Składniki:

Kruchy spód:

  • 200g mąki
  • Pół kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody

Wypełnienie tarty:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wylep ciastem formę na tartę. Spód nakłuj widelcem i przykryj go papierem do pieczenia, a następnie obciąż fasolą lub grochem. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 1750C na ok. 15 min.

Po kwadransie zdejmij ze spodu papier wraz z obciążeniem, a tartę pozostaw w piekarniku na kolejne 25-30 minut, aż spód będzie złoty i chrupiący. Ciasto ostudź na kratce i przygotuj w tym czasie nadzienie. Budyń ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu (do przygotowania obu porcji użyj 500 ml mleka). Do budyniu dodaj ziarenka wanilii i dokładnie zamieszaj. Na ostudzony spód wyłóż budyń i dokładnie rozsmaruj, a na wierzchu układaj pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki. Całość ozdób świeżymi listkami mięty. Smacznego!

Sernik na zimno z truskawkami

Wszyscy kochamy serniki! To takie ciasto, które kojarzy się z domem, leniwą niedzielą i podwieczorkiem w miłym gronie. Sernik na zimno z galaretką i sezonowymi owocami to idealny deser na upalne dni. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 100 g biszkoptów
  • ½ szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • Cukier wanilinowy (1 saszetka)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej (nie fix)

Przygotowanie:

Galaretkę przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, ale użyj o 50 ml wody mniej. Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój owoce na ćwiartki. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim biszkopty – staraj się robić to w miarę ciasno. Mleko podgrzej, zdejmij z ognia i mieszając dodawaj powoli żelatynę. Twaróg przełóż do miski. Dodaj śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszaj.

Do ciepłej i płynnej żelatyny dodawaj powoli masę serową. Najpierw 1-2 łyżki i wymieszaj, następnie kolejne 2 porcje po 2-3 łyżki i za każdym razem dokładnie zamieszaj. Przełóż żelatynę do miski z masą twarogową i mieszaj do połączenia składników. 2/3 porcji truskawek przełóż do miski z serem i ostrożnie zamieszaj. Wylej masę twarogową do tortownicy, wyrównaj łyżką i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wyjmij sernik z lodówki, powciskaj w niego pozostałą porcję truskawek i na wierzch wyłóż galaretkę. Wyrównaj łyżką i ponownie wstaw do lodówki aż do całkowitego stężenia.

Bezowy tort z truskawkami

Słodki i delikatny tort z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten z kruchymi blatami z bezy zachwyci zarówno dużych, jak i małych łasuchów. To doskonały deser na niedzielne popołudnie i efektowny placek na wyjątkowe uroczystości.

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia 2021: Przepisy na szybkie i pożywne sałatki z makaronem!

Składniki:

Beza:

  • 8 jajek (będą potrzebne same białka)
  • 1,5 szklanki cukru (może być puder)
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 1 kg świeżych truskawek

Przygotowanie:

Beza: Białka ubijaj przy użyciu miksera na sztywną pianę. W trakcie ubijania powoli dodawaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodaj do niej sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj łyżką do połączenia składników. Na papierze do pieczenia narysuj ołówkiem 3 okręgi o średnicy ok. 20 cm i umieść papier na blasze do pieczenia (możesz potrzebować 2, a nawet 3 blach, by jednocześnie upiec wszystkie blaty).

Masę bezową wyłóż na narysowane okręgi i delikatnie wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1500 C na ok. 10 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 1100 C i piecz przez kolejną godzinę. (Bezę najlepiej piec z włączoną funkcją termoobiegu – wówczas możesz piec wszystkie blaty jednocześnie. W innym przypadku musisz przygotowywać masę stopniowo i piec każdy blat oddzielnie).

Blaty studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej przez całą noc. Blaty piecz dzień przed przygotowywaniem tortu. Wtedy beza będzie miała czas, by spokojnie wystygnąć.

Krem: Serek mascarpone ubij ze śmietanką na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj skórkę z cytryny i cukier puder. Przygotowane wcześniej blaty bezowe przełóż kremem, wciskając w niego cząstki truskawek. Na wierzch tortu wyłóż pozostałą część kremu i ozdób truskawkami. Możesz dodatkowo udekorować kilkoma listkami świeżej mięty lub kilkoma borówkami.

Tort podawaj od razu lub przechowuj w lodówce maksymalnie 2 godziny – po tym czasie beza nasiąknie i nie będzie chrupiąca.

Czekoladowe ciasto z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

Pieczenie to Twój żywioł? Szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, które zachwyci Twoich bliskich? Ten placek łączy w sobie wszystko to, co łasuchy lubią najbardziej – czekoladę, bitą śmietanę i truskawki. Brzmi pysznie, prawda?

Składniki:

Placek:

  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 300 g czekolady deserowej

Krem:

  • 250 ml śmietany 30% (z lodówki)
  • 250 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • Świeże truskawki
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Placek: Masło rozpuść w rondelku na wolnym ogniu i dodaj do niego kawałki czekolady. Gdy masa się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia. Do czystej miski wbij 2 jajka i 4 żółtka z pozostałych jajek (białka odstaw na później). Wymieszaj rózgą. Do masy jajecznej dodaj czekoladowy krem i wymieszaj. 4 białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gotowa, dodawaj ją powoli do masy czekoladowej i delikatnie mieszaj, uważając by nie opadła. Całość przełóż do wyłożonej papierem tortownicy. Piecz w 1750 C przez ok. 35 min. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Środek placka zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce.

Krem: Śmietanę, serek mascarpone i cukier wanilinowy przełóż do miski. Ubij na sztywną pianę. Na koniec ubijania dodaj śmietan-fix (dzięki niemu deser dłużej będziesz mogła przechowywać w lodówce).
Krem wyłóż na ostudzony placek, udekoruj pokrojonymi owocami i listkami mięty.

Drożdżowe ciasto z truskawkami

Puszysta drożdżówka z owocami i kruszonką to wyśmienity sposób na słodkie śniadanie w lecie. Znakomicie komponuje się z mrożoną kawą czy orzeźwiającą lemoniadą.

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 1 1⁄3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 70 g masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 800 g truskawek

Przygotowanie:

Zaczyn: 1/3 szklanki mleka podgrzej w rondelku, dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 min.

Ciasto: Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Żółtka utrzyj z resztą cukru i szczyptą soli. Mąkę (500 g) przesyp do dużej miski i dodaj do niej wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier wanilinowy i szklankę ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto rękami, stopniowo dodając roztopione masło. Gdy składniki się połączą, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Kruszonka: Masło zagnieć z cukrem pudrem i mąką. Wstaw do lodówki.

Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój na ćwiartki.

Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blachę (wcześniej posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papier do pieczenia) i wciśnij w nie truskawki. Na wierzch wysyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800 C na ok. 40 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Reklama

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj pyszny i pożywny deser z truskawkami. Z podanymi przez nas przepisami na pewno wyczarujesz doskonałą przekąskę, która podbije serca wszystkich domowników.

Adobe Stock
Pexels
Reklama
Reklama
Reklama