Xymena Borowecka 8 listopada 2017 08:30
1/8
Copyright @Instagram @chodakowskaewa, @annalewandowskahpba, @darialadocha
1/8

Polskie gwiazdy, na wzór zagranicznych, uwielbiają się chwalić na Instagramie i w innych mediach społecznościowych zdjęciami jedzenia. Dzięki temu, doskonale wiemy, do jakich chodzą restauracji i co przygotowują samodzielnie w domowym zaciszu.


POLECAMY: Gwiazdy od kuchni! Na jakie wnętrza postawili Rafał Maślak, Karolina Szostak czy Katarzyna Sokołowska?


Postanowiliśmy więc dokonać przeglądu tego, co jedzą na śniadanie. Pod lupę wzięłyśmy panie, słynące z propagowania zdrowego stylu życia.
 

Czy wiecie, które z nich wybierają dietetyczne przekąski, a które raczej nie zawracają sobie głowy liczeniem kalorii? Ich menu bywa naprawę zaskakujące! Takiej galerii jeszcze nie było.

Prawda, że wyglądają smakowicie? Sprawdźcie naszą galerię, a dowiecie się, które gwiazdy je przygotowały!
 

Mały przedsmak: zdrowy koktajl Anny Lewandowskiej!

 

Trenerka fitness, Anna Lewandowska często dzieli się swoimi przepisami na zdrowe posiłki. Od lat nie je glutenu i nabiału. Uważa, że to właśnie w jej diecie tkwi sukces jej męża, Roberta Lewandowskiego, dzięki któremu Reprezentacja Polski właśnie zakwalifikowała się na Mistrzostwa Świata w Rosji!

Jesteście ciekawi, jaki jest sekret idealnego wyglądu i świetnego samopoczucia gwiazdorskiej pary?

Anna Lewandowska na swoim Instagramie zamieszcza zdjęcia z nie tylko gotowych dań, ale także takie, na których je przygotowuje.
 

Poranna porcja zdrowia: koktajl malinowo – buraczany Anny Lewandowskiej


Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki buraka LIO SHAKE Foods by Ann
  • 200 ml mleka kokosowe
  • 100 ml wody niegazowanej
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka macy Foods by Ann (opcjonalnie)

Wykonanie tego koktajlu jest banalnie proste:  zmiksuj wszystkie składniki i gotowe! 


Więcej przepisów Ani znajdziecie w naszej galerii!
Ponadto, czeka na was wiele innych pomysłów na śniadanie - słodka propozycja Anny Starmach czy... wegańska zupa. Przekonajcie się, kto ją przygotował.


ZOBACZ TAKŻE: Otwieramy sezon na dynię: najlepsze przepisy jurorek Masterchef - Magdy Gessler i Ani Starmach!

2/8
Copyright @Instagram
2/8

Słodkie i wytrawne śniadania państwa Lewandowskich
 

Oto dwie wyjątkowe propozycje śniadaniowe Anny Lewandowskiej - ma być zdrowo, lekko, a przede wszystkim smacznie!


Zapiekane płatki z owocami na śniadanie


SKŁADNIKI:

  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 3-4 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
  • szczypta przypraw: bazylia, oregano, natka pietruszki, sól morska, pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
  • do smażenia 
  • masło ghee

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj owoce i pokrój w plasterki brzoskwinie oraz banany. Płatki owsiane zalej wrzątkiem w osobnej misce i mocz około 5 minut. Następnie dodaj do nich słód, szczyptę soli morskiej, cynamon, wanilię, olej kokosowy i sezam. Wymieszaj.

Do żaroodpornego, szklanego pojemnika wyłóż na spód owoce i przykryj je mieszanką z płatków owsianych. Włóż do  rozgrzanego już wcześniej piekarnika i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach na najwyższej półce w piekarniku.

Puszyste placki ze szpinakiem
 

SKŁADNIKI:

  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 3-4 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
  • szczypta przypraw: bazylia, oregano, natka pietruszki, sól morska, pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
  • do smażenia
  • masło ghee

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie szpinak i osusz ręcznikiem papierowym. Zmiksuj wszystkie składniki, po czym smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym (można również użyć oleju kokosowego).


Gotowi na kulinarną rewolucję w kuchni z Anną Lewandowską? :)

3/8
Copyright @Instagram
3/8

Kokosowa kasza jaglana z bananem Ewy Chodakowskiej

 

Ewa zdecydowanie preferuje przygotowywanie posiłków w domu – wiesz, co jesz i ile jesz. Oto jeden z jej ulubionych przepisów na pyszny początek dnia.


SKŁADNIKI:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu 150 g
  • Wiórki kokosowe 14 g (2 łyżeczki)
  • Banan 60g (1/2 średniego)
  • Miód naturalny 1 łyżeczka 12g

Sposób przygotowania:

Kaszę opłucz wodą i odsącz. Włóż do małego rondelka i zalej połową szklanki wody, zagotuj. Przez około 15 minut pilnuj kaszy - mieszaj ją i dolewaj wodę, gdy ją wchłonie. Wyłóż do małej miseczki. Gdy kasza trochę ostygnie, połącz ją z jogurtem, wiórkami kokosowymi, pokrojonym bananem i miodem. Całość wymieszaj.

Brzmi wyśmienicie, prawda?
 

POLECAMY: 8 lat temu Ewa Chodakowska poznała swojego przyszłego męża. Co ją w nim urzekło? EKSKLUZYWNE VIDEO

4/8
Copyright @Instagram
4/8

Jessica Mercedes stawia na klasykę! Wiedzieliście, że uwielbia... jajka?

Zdrowy tryb życia, choć z początku kojarzył mi się z samymi wyrzeczeniami, dziś jest dla mnie połączeniem lekkiego, przepysznego jedzenia ze świetną zabawą podczas treningów. Jak zapewne wiecie do pracy nad sobą zainspirowała mnie Ewa Chodakowska, dzięki której zaczęłam pracować nad sylwetką i tym co trafia na mój talerz. Dziś śmiało mogę powiedzieć, że pomimo drobnych grzeszków, bycie fit stało się nawykiem i w każdej wolnej chwili staram się ćwiczyć, biegać i cieszyć się zbilansowaną dietą. 

- napisała w jednym ze swoich postów.

Na jej talerzu znajdziemy m.in. jajko w koszulce, pełnoziarniste pieczywo z pomidorem i mozzarellą oraz sporą ilość owoców. Blogerka często również je owsiankę lub jaglankę.
 

POLECAMY: Gwiazdy w obiektywie Jessiki Mercedes. Zobacz 9 najlepszych selfie blogerki

5/8
Copyright @Instagram
5/8

Amerykańskie naleśniki na słodki początek dnia według Anny Starmach
 

Jak napisała w jednym ze swoich postów na blogu jurorka programu "Masterchef":

Puszyste i delikatne pancakes, które idealnie sprawdzą się jako pyszne śniadanie.


Oto klasyczny przepis na nietuzinkowe naleśniki:

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Do podania: syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce


Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść wszystkie składniki. Wymieszaj je, używając miksera lub rózgi. Chochlą nabieraj niewielkie porcje ciasta, smaż je na patelni teflonowej – minutę z każdej strony. Podawaj z dowolnie wybranymi składnikami. Ja najbardziej lubię połączenie syropu klonowego i świeżych sezonowych owoców!
 

Wykonacie je samodzielnie? :)
 

POLECAMY: Otwieramy sezon na dynię: najlepsze przepisy jurorek Masterchef - Magdy Gessler i Ani Starmach!

6/8
Copyright @Instagram
6/8

Idealna figura i dobre nawyki po mamie!
Ola Kwaśniewska uwielbia... zielone koktajle

Staram się odżywiać zdrowo. Odstawiłam kawę. Zamiast tego piję ciepłą wodę z cytryną. Unikam mięsa i wszystkich tłustych rzeczy. 

- powiedziała w jednym z telewizyjnych wywiadów.


Zielone koktajle i smoothies, które często przyrządza to prawdziwe bomby witaminowe. Są lekkostrawne, łatwo przyswajalne i odżywcze. To duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witaminy z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka.

Oto przepis na jeden z nich:

Składniki:

  • 1,5 szklanki liści szpinaku
  • pół szklanki liści kolendry lub pietruszki
  • 1 mango
  • pół awokado
  • pół ananasa
  • 2 szklanki wody


Zmiksuj i gotowe!


POLECAMY: Dorastała na naszych oczach. Aleksandra Kwaśniewska kończy 36 lat. Zobacz niezwykłe zdjęcia z VIVY!

7/8
Copyright @Instagram
7/8

Daria Ładocha i jej zupa śniadaniowa w wersji wege
 

Zwyciężczyni programu Agent Gwiazdy, często podkreśla, jak ważne jest dla niej zdrowe i racjonalne odżywianie: 

Uwielbiam gotować wegańskie dania. Szukam wówczas smaku opartego na samych warzywach i jak mi się uda wymyślić dokładnie to czego chciałam – to traktuję to jako sukces. Bo chyba jesteśmy jednomyślni co do tego, że dieta wegańska wymaga zaangażowania. Szczerze mówiąc uważam, że dieta wegańska to wyzwanie.

Tajemnicza zupa to niejedyne danie, które uwielbia jeść na śniadanie. Często możemy zobaczyć ją w programie Dzień Dobry TVN, gdzie przygotowuje odświeżone, wegańskie wersje tradycyjnych przepisów.

Przyznała, że wprost szaleje za naleśnikami z mąki bezglutenowej i kanapek z wegańskim majonezem.
 

POLECAMY: Najnowszy trend w kuchni? Bowl food! Sprawdźcie o co chodzi i wypróbujcie najlepsze przepisy!

8/8
Copyright @Instagram @rozamance
8/8

Na słodko, ale bez cukru.
Kuchnia młodej mamy Rozalii Mancewicz
 


Na pewno zastanawialiście się, co jedzą byłe Miss Polonia, że ich figura wciąż wygląda nienagannie?Sprawdziliśmy to!

Rozalia Mancewicz, choć niedawno urodziła synka, jej ciało wciąż jest perfekcyjne. Jak sama mówi, sekret tkwi w zdrowym stylu życia i diecie pozbawionej cukru. 

Swoją ulubioną owsiankę przyrządza na podstawie książki kucharskiej innej znanej mamy - Katarzyny Burzyńskiej.


POLECAMY: Gwiazdy od kuchni! Na jakie wnętrza postawili Rafał Maślak, Karolina Szostak czy Katarzyna Sokołowska?

Wideo

Jak nosić najmodniejszy kolor lata?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Gwiazdami numeru są Grzegorz Krychowiak i Celia Jaunat. Zobacz, co jeszcze w nowej VIVIE!