księżna Kate w zółtej sukience z kokardą
Fot. Getty Images
Lato 2022

Poznaj ulubione sałatki księżnej Kate, które sprawdzą się w upalne dni

Są pyszne, orzeźwiające i... dietetyczne!

Marta Cieplak 28 lipca 2022 14:30
księżna Kate w zółtej sukience z kokardą
Fot. Getty Images

Księżna Kate słynie ze swojej zjawiskowej figury i pięknej cery. A to, jak twierdzą źródła związane z pałacem, w dużej mierze zasługa jej diety, w której dominują warzywa i owoce. Kate nie jest może stricte wegetarianką, ale je mięso tylko okazjonalnie. Woli zjeść pożywną sałatkę lub wypić zdrowy koktajl. Jesteście ciekawi co księżna Kate je latem w upalne dni? Poznajcie jej dwa ulubione przepisy na lekkie i orzeźwiające sałatki.

ZOBACZ TAKŻE: Co najchętniej jedzą dzieci Williama i Kate?

Ulubione sałatki księżnej Kate

Żona księcia Williama dba o to, by w jej codziennym menu nie zabrakło smoothies i dań na bazie surowej żywności. Lubi też próbować nowych, nieoczywistych smaków, dlatego do gustu bardzo przypadła jej podobno sałatka na bazie arbuza z dodatkiem sera feta, awokado, ogórka i czerwonej cebuli. Danie to często podaje się także z czarnymi oliwkami. A że Kate Middleton uwielbia je od dziecka, to na pewno tutaj ich sobie nie odmawia!

sałatka z arbuza z fetą
Fot. adobe.stock.com

Jak wykonać taką sałatkę? Oto przepis, którego wykonanie zajmie ci tylko kilka minut

Składniki na jedną porcję:

  • kawałek arbuza bez pestek, pokrojonego w kostkę (około 15 sztuk)
  • 8 kosteczek sera feta
  • 6 czarnych oliwki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • pół ogórka
  • pół awokado
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • na sos: 1 łyżka płynnego miodu + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Pokrojonego arbuza, owokado i ogórek wyłóż na talerz albo do miski, posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami i cebulą posiekaną w piórka. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej nimi składniki, dodaj świeżo zmielony pieprz i miętę.

Drugą sałatką, która często gości na stole księżnej Kate jest klasyczne tabbouleh pochodzące z Libanu. Jej bazą jest kasza bulgur, do której dodaje się sok z cytryny i świeże warzywa. Dzięki temu jest niezwykle orzeźwiająca.

sałatka tabouleh księżnej Kate
Fot. adobe.stock.com

Składniki:

  • 35 g drobnego bulguru (opcjonalnie kaszy kuskus)
  • 170 ml soku z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • drobno posiekane dwa pęczki natki pietruszki
  • drobno posiekany pęczek świeżej mięty
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • drobno pokrojona cebula
  • sól i pieprz
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z zaleceniam, wystudzić i włożyć do miski. Warzywa pokroić w kostkę i włożyć do miski, dodać pietruszkę i miętę, oliwę, sok z cytryny, szczyptę cynamonu, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem według własnego gustu.

Jeśli lubisz kwaśne smaki wybierz kuskus i zamiast zalewać go gorącą woda, zalej sokiem z cytryny.

Obie sałatki najlepiej smakują dobrze schłodzone. Smacznego! 

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

JULIA WIENIAWA o magii sceny, dorastaniu na oczach widzów, manii kontroli i miłości. ADRIANNA BIEDRZYŃSKA i MICHALINA ROBAKIEWICZ – Matka i córka opowiadają, jak gra się im na jednej scenie i nosi... te same ubrania. JERZY SKOLIMOWSKI: Artysta wszechstronny – reżyser, scenarzysta, poeta i malarz, w szczerej rozmowie o życiowej rewolucji. W cyklu Kobiety ikony – co się dzieje z… SOPHIA LOREN, bogini kina, zjawiskowa piękność, która na swoje miejsce na Ziemi wybrała Rzym zamiast Hollywood. W cyklu Podróże – gdzie jeżdżą gwiazdy: Greckie wyspy. Tu odpoczywają JOANNA PRZETAKIEWICZ, ANNA PUŚLECKA i RITA ORA. Sztuka gotowania JOANNY BRODZIK.