Sok z buraka
Fot. Adobe Stock
kuchnia

Czy warto pić sok z buraka?

Poznaj jego właściwości i wartości odżywcze!

Redakcja VIVA! 6 lutego 2019 11:22
Sok z buraka
Fot. Adobe Stock

Buraki wykorzystujesz najczęściej do przygotowania barszczu, sałatki lub popularnej ostatnio kawy latte? Wypróbuj pyszny sok z buraka – ten specyficzny koktajl to przecież prawdziwa bomba witaminowa, która pomoże Ci nie tylko zachować smukłą sylwetkę, ale także wzmocnić odporność organizmu. Dlaczego jeszcze warto pić sok z buraka? Podpowiadamy!

Sok z buraka - właściwości

Właściwości tego napoju nie pozostawiają złudzeń – zdecydowanie warto go pić! Nie wierzysz? Przekonaj się sama! Sok z buraka zawiera:

  • potas;
  • żelazo;
  • mangan;
  • kobalt;
  • kwas foliowy;
  • błonnik;
  • przeciwutleniacze;
  • witaminy: A, C, E, K a także zestaw witamin z grupy B.

Sok z buraka zaleca się pić w okresie infekcji i przeziębień – skutecznie wzmacnia odporność i łagodzi przebieg choroby, a ze względu na właściwości wykrztuśne poleca się sok z buraka także na kaszel.

Koktajl z buraka łagodzi stres i wspiera pracę układu nerwowego. Z tego powodu warto stosować go jesienią oraz w okresach wzmożonej aktywności zawodowej. Zawarte w soku witaminy z grupy B pomagają się wyciszyć i zrelaksować, regulują rytm snu, wzmacniają koncentrację i polepszają pamięć.

Sok z buraka to też świetny napój dla osób stosujących dietę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika na długo zapewnia uczucie sytości i chroni przed podjadaniem między posiłkami. Do tego przyspiesza przemianę materii i pomaga organizmowi oczyścić się ze szkodliwych substancji. Wartości odżywcze tego napoju nie pozostawiają złudzeń – w 100 ml soku z buraka znajduje się zaledwie 11 g węglowodanów, 0,1 g białka, 0,1 g tłuszczu. Taki napój to tylko 47 kcal – przekonujące, prawda?

Komu szczególnie zaleca się picie soku z buraka?

Sok z buraka to wyjątkowo zdrowy napój, po który mogą sięgać zarówno dzieci, jak i dorośli. Buraki należą również do brainfoods, dzięki czemu wspomagają koncentrację i lepszą pracę naszego mózgu. Szczególne właściwości soku z buraka docenią przede wszystkim:

  • Kobiety w ciąży

Powszechnie wiadomo, że kobiety w ciąży i te dopiero planujące poczęcie powinny uzupełnić swoją dietę w kwas foliowy. Zamiast wspomagać się aptecznymi suplementami, można regularnie pić sok z buraka, który zawiera spore dawki kwasu foliowego.

  • Sportowcy i osoby aktywne fizycznie

Naturalny energetyk? Oczywiście sok z buraka! Zamiast sięgać po chemiczne specyfiki, warto samodzielnie przyrządzić witaminowy koktajl, który doda nam energii na cały trening. Warto pamiętać, że sok z buraka większa wytrzymałość organizmu oraz spowalnia procesy utleniające.

  • Osoby zmagające się z nadciśnieniem, chorobami serca i układu krwionośnego

Udowodniono, że regularne picie soku z buraka nie tylko usprawnia przepływ krwi, ale także uzupełnia niedobory tlenu w komórkach. Sok z buraka naturalnie obniża ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału czy udaru mózgu.

Przeciwwskazania do picia soku z buraka

Sok z buraka nie wykazuje żadnych właściwości toksycznych. Nie istnieje górna granica dotycząca ilości spożywanego soku w ciągu dnia. Jak z każdym produktem warto jednak i w tym przypadku zachować umiar. Po sok z buraka ostrożnie powinny sięgać przede wszystkim osoby cierpiące na reumatyzm i kamicę nerkową. Cukrzycy nie muszą się martwić – ze względu na niski indeks glikemiczny picie soku z buraka w ich przypadku jest nawet wskazane.

Jak pić sok z buraka?

Sok z buraka – jak pić, żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Najlepiej regularnie! Jest zdrowy i pożywny – chroni przed podjadaniem i utrzymuje uczucie sytości. Można traktować go jak zwykłą przekąskę i wypijać szklankę między śniadaniem a lunchem. Po sok z buraka zdecydowanie warto sięgać podczas stosowania diety odchudzającej czy diety sokowej – pomoże oczyścić organizm i przyspieszy pracę układu trawiennego. Warto włączyć go do swojej diety także w okresie jesienno – zimowym – witaminy w nim zawarte złagodzą wszelkie infekcje i wzmocnią odporność organizmu.

Sok z buraka

Sok z buraka – przepis

Jak zrobić sok z buraka? Mamy dla Ciebie dwa sprawdzone przepisy. Zajrzyj do nich i już dzisiaj przygotuj pyszny warzywny koktajl dla całej rodziny!

  1. Sok z buraka czerwonego

Składniki:

  • 1 duży burak,
  • 2 marchewki,
  • ½ szklanki wody,
  • opcjonalnie: sok jabłkowy, sok pomarańczowy.

Przygotowanie soku z buraka: Warzywa dokładnie umyj i wyczyść szczoteczką (najlepiej zmiksuj je razem ze skórką, wówczas sok będzie bardziej pożywny). Następnie pokrój je na kawałki i umieść w blenderze kielichowym. Zmiksuj na gładki krem, dolej wodę i wymieszaj. Dla podniesienia walorów smakowych możesz dodać do napoju odrobinę soku jabłkowego lub pomarańczowego.

  1. Sok z kiszonych buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe.

Przygotowanie soku z buraka: Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Przełóż do dużego słoja lub glinianego garnka. Zalej wodą, dodaj sól i przyprawy, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie sok przecedź przez gazę lub sito, przelej do butelek i trzymaj w lodówce. Możesz pić go solo lub rozcieńczać z sokami owocowymi, lub wodą mineralną.

Sok z buraka to napój, którego wiele z nas nie docenia. Zdecydowanie częściej sięgamy po soki i koktajle owocowe, a szkoda! Sok z buraka bogaty jest w witaminy i składniki mineralne, usprawnia pracę układu trawiennego, pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn. Do tego koi nerwy i zwiększa wytrzymałość organizmu. Jeszcze nie próbowałaś soku z buraka? Czas to nadrobić! Z naszym artykułem szybko i sprawnie przygotujesz pyszny buraczany koktajl, który pokocha cała Twoja rodzina. Do dzieła!  

Sok z buraka
Fot. Adobe Stock

TAGI #dieta #kuchnia #soki

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie La Dolce VIVA!, a w nim: Ania Starmach, jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, o związkach – tych rodzinnych oraz ze sztuką i kuchnią. Piotr Adamczyk naszym przewodnikiem po Rzymie. Jak to się dzieje, że Monica Bellucci z każdym rokiem staje się… piękniejsza. Włoszka Tessa Capponi-Borawska o arystokratycznych korzeniach i o tym, kto zaszczepił jej pasję gotowania.