Anna Lewandowska dieta
KUCHNIA

Oto proste przepisy na pełnowartościowe dania prosto od gwiazd!

Co jeść podczas kwarantanny?

Redakcja VIVA! 18 marca 2020 17:31
Anna Lewandowska dieta

Czas kwarantanny warto wykorzystać w sposób produktywny, znajdując sobie ciekawe zajęcia w ciągu dnia. Siedząc w domu można nadrobić zaległości w czytaniu książek, ćwiczyć, zapisać się na ciekawe kursy online, a także poeksperymentować w kuchni. Podczas przesilenia wiosennego oraz pandemii koronawirusa w jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnowartościowych posiłków. Gwiazdy z polskiego show biznesu między innymi Anna Lewandowska oraz Daria Ładocha postanowiły podzielić się w social mediach oraz blogach przepisami na ciekawe dania. Są one proste i szybkie w przygotowaniu, a co ważne nie będziemy potrzebować dużej ilości składników. Jesteście ciekawi receptury na ciasto w wersji light oraz koktajle? Koniecznie czytajcie dalej!

Fit ciasto czekoladowe

Potrzebne składniki:

  • 2-3 banany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 8 łyżek cukru kokosowego
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 1/3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą foremkę wysmaruj tłuszczem (możesz wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto przełóż do foremki i piecz 40 minut, a następnie pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Przepis pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej

Banoffee w kielichu

Potrzebne składniki na spód:

  • 50 g masła z orzechów laskowych
  • 150 g bezglutenowych herbatników
  • 60 ml mleka kokosowego

Potrzebne składniki na karmelowy środek:

  • 100 g daktyli medjool
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 2 banany
  • łyżeczki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Potrzebne skłądniki na świetankę kokosową:

  • 150 ml mleczka kokosowego (gęsta część)
  • 4 łyżki ksylitolu (rozdrobnionego na cukier puder)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (do posypania)

Sposób przygotowania:

Spód: Do miseczki włóż herbatniki i rozgnieć je, dodaj masło orzechowe oraz mleko, wszystko zblenduj w robocie kuchennym. Przełóż do kielichów.

Warstwa karmelowa: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut, wydrąż pestki. Do pojemnika blendującego włóż daktyle, kakao, mleko, olej kokosowy i zblenduj. Gotowy karmel przełóż do kielichów. Na warstwie karmelu ułóż plasterki banana.

Warstwa biała: Mleczko kokosowe trzymaj całą noc (około 10 godzin) w lodówce. Gęstą część mleczka wyjmij do miseczki, dodaj dobrze rozdrobniony ksylitol, całość zblenuj. Dodaj śmietankę koksową na wierzch kielicha. Pozostałe plasterki banana ułóż na wierzchu deseru, który dodatkowo możesz posypać wiórkami kokosowymi. Deser włóż do lodówki na kilka godzin, żeby konsystencja uległa ujednoliceniu.

Przepis pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej

Koktajl zastrzyk energii

Potrzebne składniki:

  • ćwiartka dużego świeżego ananasa
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka guarany

Sposób przygotowania:

Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok. Następnie zblenduj z ananase, dodaj starty imbir i guaranę.

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Zdrowy zielony koktajl z awokado

Potrzebne składniki:

  • 1/4 świeżego ananasa
  • 200 ml wody kokosowej (możesz ją zastąpić wodą, mlekiem lub mlekiem roślinnym)
  • 1 awokado
  • 1 garść szpinaku
  • 1 garść jarmużu
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Wszystkie owoce obierz, pokrój i wraz z wodą zmiksuj na gładki koktajl.

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Krem z pomidorów z brzoskwiniami i karmelizowanymi migdałami

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 brzoskwinie pokrojone w ósemki
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 brzoskwinia pokrojona w kostkę
  • Do dekoracji kwiaty jadalne

Sposób przygotowania:

Na łyżce masła podsmaż cebulę. Dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, sól, cynamon, pieprz, ziele oraz liście laurowe i brzoskwinie i zalej wywarem. Całość gotuj około 10 minut. Dodaj przecier i doprowadź do wrzenia. Na patelni rozgrzej masło, dodaj płatki migdałowe, brzoskwinię oraz miód i chwilę całość podgrzewaj. Zupę zmiksuj na gładki krem ale wcześniej wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj płatki migdałowe i udekoruj dodatkową brzoskwinią.

Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy (MAMAŁYGA)  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Daria Ładocha (@darialadocha)

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.