Trend kuchenny, gin bowls
Fot. ADOBE STOCK
KUCHNIA

Drinki gin bowls to nowy trend kuchenny na 2019 rok!

Zobacz jak zrobić tą wyjątkową wersję ginu z tonikiem!

Weronika Chocholska 22 lutego 2019 14:31
Trend kuchenny, gin bowls
Fot. ADOBE STOCK

Czy są wśród nas miłośnicy ginu? Jeżeli tak, na pewno zadowolą Was nowe sposoby na ten alkohol - mowa o drinkach gin bowls! To nowe połączenie ginu z tonikiem. Są bardzo lekkie, letnie i…pięknie wyglądają - w sam raz, aby poczuć smak lata, gdy za oknem szaro i buro. Będą urozmaiceniem piątkowego wieczoru, kiedy przychodzi czas na relaks po całym, długim tygodniu. Dodatkowo, robi się je szybko w nieskomplikowany sposób, ale są za to bardzo eleganckie i wyrafinowane. Tworzymy je z najlepszych alkoholi oraz w specjalnych, zaokrąglonych szklankach do ginu, które podobno, poprzez swój kształt zapobiegają zbyt szybkiemu topnieniu kostek lodu.

Brzmi zachęcająco? Sprawdź jak zrobić gin bowl - wyjątkową wersję klasycznego ginu z tonikiem!

Składniki:

40 ml klasycznego dry ginu

10 ml truskawkowego ginu

100 ml toniku o smaku czarnego bzu (jeżeli wolisz, możesz użyć klasycznego toniku lub o smaku jaki lubisz)

jedna, cienko pokrojona truskawka

jedna czwarta cienko pokrojonego jabłka

garść owoców leśnych 

6 poszatkowanych listków mięty

1 gałązka mięty

Sposób przygotowania:

Do szklanki do ginu lub podobnej, zaokrąglonej szklance wrzuć jabłko, truskawkę i owoce leśne. Następnie, wlej oba giny i wymieszaj je ze sobą. Dodaj tonik, maksymalnie zwiększając objętość napoju o dwie trzecie, aby uniknąć rocieńczenia. Na koniec dodaj pokruszonego lodu, a całość udekoruj poszatkowanymi liśćmi i gałązką mięty.  

 

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.