Reklama

18 czerwca przypada Międzynarodowy dzień sushi. Ten pochodzący z Japonii przysmak ma wielu zwolenników. Polacy pokochali sushi za smak, celebrację jedzenia oraz fakt, że bazując na rybie i warzywach ma wiele wartości odżywczych. Choć potrawa ta nie należy do najtańszych, na pewno jest warta grzechu! Zobaczcie zestawienie najciekawszych faktów właśnie o… sushi.

Reklama

CZYTAJ TEŻ: Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami!

Co oznacza słowo sushi i jak je jeść?

Jeśli myślisz, że to inna nazwa na surową rybę to jesteś w błędzie! Jak się okazuje słowo sushi, to nic innego, jak kwaśny ryż (namoczony w occie z cukrem). Jeśli natomiast jesz sushi pałeczkami, to robisz to źle! Tą potrawę powinno się jeść palcami. Nigiri natomiast czyli inaczej plaster surowej ryby położony na ugotowanym ryżu należy spożywać do góry nogami, co znacznie ułatwia jedzenie. Co więcej, poprawna sztuka jedzenia tej potrawy nakazuje jeść cały kawałek naraz.

Prawdziwym zaskoczeniem nawet dla fanów potrawy jest fakt, że wasabi podawane zazwyczaj do sushi nie jest prawdziwym wasabi. Ta zielona, ostra przyprawa zrobiona jest z…chrzanu i zielonego barwnika! Uważaj też jak jesz wasabi. Nie należy mieszać go z sosem sojowym, gdyż może to obrazić kucharza.

Reklama

Czy sushi to surowa ryba?

Surowa ryba, która jest w sushi tak naprawdę jest poddana obróbce termicznej. Ma to na celu pozbycie się ewentualnych pasożytów. Przed przyrządzeniem należy ją zamrozić na co najmniej dwadzieścia cztery godziny! Nie jest to nowością, że sos sojowy jest nieodłącznym elementem tego japońskiego dania. Jednak, jak się okazuje nie powinno się namaczać w nim ryżu, a jedynie rybę! Dzięki temu kawałek będzie nie tylko smaczniejszy, ale także łatwiej go zjeść.

instagram @adriannanow
instagram @free_athlete
Reklama
Reklama
Reklama