Anna Lewandowska, Viva! 19/2019
Fot. Mateusz Stankiewicz/SameSame
KUCHNIA

Anna Lewandowska i inne gwiazdy zdradziły proste i pyszne przepisy na letnie dania!

Te posiłki zrobisz w kilka minut

Redakcja VIVA! 21 czerwca 2020 13:30
Anna Lewandowska, Viva! 19/2019
Fot. Mateusz Stankiewicz/SameSame

Sezon letni 2020 zbliża się wielkimi krokami. W tym czasie w sklepach i na targach pojawia się coraz więcej produktów sezonowych, które są zdrowe i przede wszystkim podkreślą smak dań. Wiele gwiazd dzieli się w social mediach sprawdzonymi przepisami na potrawy, które przygotowują właśnie w okresie letnim. Na swoim Instagramie zdrowymi oraz pełnowartościowymi recepturami na posiłki podzieliła się Anna Lewandowska, Anna Starmach, a także Ewa Chodakowska! Koniecznie zobaczcie poniższe przepisy, które świetnie sprawdzą się jako przekąski na letnie wieczory spędzone na balkonie lub tarasie w gronie najbliższych!

Truskawkowe kulki mocy od Anny Lewandowskiej

Potrzebne składniki:

  • 100 g daktyli
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki Lio Shake Truskawka (Foods by Ann)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj w mleku kokosowym i wodzie. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Daktyle i miód dodaj do kaszy, zblenduj, uformuj w kuleczki i obtocz w je w Lio Shake Truskawkowym oraz wiórkach kokosowych.

Pudding chia i bananem od Anny Lewandowskiej

Potrzebne składniki:

  • 1 banan
  • 1 mango
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka kakao
  • płatki kokosowe
  • borówki
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka truskawkowej pasty orzechowej

Sposób przygotowania:

Mango obierz i pokrój w kostkę (część pokrojonego mango zostaw do dekoracji). Wrzuć do kielicha blendera, dodaj banana, nasiona chia, kakao oraz mleko roślinne. Całość zmiksuj i przelałam do słoiczka. Pudding udekoruj dodatkami i odstaw do lodówki na 3 h. Na osłodę możesz dodać także 2-3 kostki czekolady i pastę orzechową o smaku truskawka ze sklepu Anny Lewandowskiej (Foods by Ann).

Przepis na deser truskawkowy od Ewy Chodakowskiej

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 40 g napoju roślinnego
  • 50 g truskawek
  • 20 g obranego banana
  • 1 szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Do szklanki wsyp chia i zalej napojem roślinnym. Odstaw na godzinę do lodówki. Do słoiczka włóż płatki owsiane. Następnie połóż warstwę z chia. Jogurt zmiksuj z cynamonem i bananem. Przełóż do słoiczka. Opłucz blender i miksuj truskawki. Truskawkową warstwę przełóż do słoika. Udekoruj owocami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yaaaaaaaas 🍓🍓🍓 Kto lubi TRUSKAWY, stuka palcem dwa razy w ekran 😋 Mam dla Ciebie TURBO PYCHA przepis.. wierzę, ze skorzystasz 🤤🤤🤤 Ja osobiście KOCHAAAAAM 🍓🍓🍓 • Truskawki to świetne źródło witaminy C i potasu! Dzięki temu są świetnym owocem potreningowym Witamina C – antyoksydant tak ważny dla osób aktywnych.. Potas - wpływa na pracę układu nerwowego i pracę serca! Co oznacza lepsze ukrwienie mózgu i większa elastyczność naczyń krwionośnych! A to tylko niektóre z korzystnych właściwości truskawek ☝🏻 Już nie wspomnę, że są niskokaloryczne. Idealna porcja drobnych owoców to 2 szklanki dziennie ✔️ Ale jak tu się opanować jak one są tak pyszne? 😅😅😅 Dlatego mam dla Ciebie podwieczorek z dodatkiem truskawek! Spróbuj! 🤩 TRUSKAWKOWE BIG LOVE - 221 kcal Płatki owsiane – 2 łyżki [20g] Nasiona chia, suche – 1 łyżka [10g] Jogurt naturalny – 2 łyżki [40g] Napój roślinny (np. sojowy lub ryżowy) – [40g] Truskawki – [50g] Banan, obrany – [30g] Cynamon – szczypta [1g] Do szklanki wsyp chia i zalej napojem roślinnym. Odstaw na godzinę do lodówki. Do słoiczka włóż płatki owsiane. Następnie połóż warstwę z chia. Jogurt zmiksuj z cynamonem i bananem. Przełóż do słoiczka. Opłucz blender i miksuj truskawki. Truskawkową warstwę przełóż do słoika. Udekoruj owocami. Przedstawiona ilość składników jest dla jednej osoby.. #chodagang #misjachoda

Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa)

Przepis na ciasto jaglano-kokosowe od Ewy Chodakowskiej

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1.2 łyżeczki goździków mielonych

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj al dente, odcedź i wystudź. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym, przyprawami i mlekiem. Masę uformuj w kształt ciastek lub rozłóż w bibułki do muffinów i piecz w temperaturze 150’C przez 10 minut – do momentu aż będą chrupkie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa)

Przepis na chłodnik z awokado od Anny Starmach

Potrzebne składniki:

  • 1 miękkie awokado
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ogórek
  • 6 rzodkiewek
  • kilka liści mięty
  • łyżeczka koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 kromki razowego chleba

Sposób przygotowania:

Awokado i ogórka obierz.W blenderze kielichowym zmiksuj awokado, jogurt, 2 łyżki oliwy , sok z cytryny, dodaj sól i ½ ogórka. Rzodkiewkę i pozostałego ogórka pokrój w grubą kostkę. Chleb pokrój w kostkę skrop oliwą i podpiecz w piekarniku, aby otrzymać grzanki. Chłodnik przelej do miseczek, dodaj rzodkiewkę, ogórka, świeżo zmielony pieprz, kilka kropli oliwy oraz grzanki i koperek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Przepis na letnią owsiankę od Anny Starmach

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • tarte jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów
  • garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
  • duża szczypta cynamonu
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj. Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu. Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon. Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach)

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.