restauracje wege 2019
Fot. Adobe Stock
O TYM SIĘ MÓWI

Czy można zarazić się koronawirusem w restauracji? Japończycy przeprowadzili eksperyment!

Jego wynik daje do myślenia...

Rafał Kowalski 15 maja 2020 12:43
restauracje wege 2019
Fot. Adobe Stock

Osiemnasty dzień maja tego roku przejdzie do historii w pamięci wszystkich właścicieli restauracji, którzy przez koronawirusa na 2 miesiące musieli zamknąć swoje lokale. Na szczęście, decyzją rządu, od poniedziałku, restauracje, puby i kawiarnie będą mogły wznowić działalność stacjonarną. Czy dla nas, konsumentów, jedzenie na mieście będzie bezpieczne?

Koronawirus w restauracji? Doświadczenie japońskiej telewizji

Japońska telewizja NHK wraz z ekspertami do spraw zdrowia przeprowadzili ciekawy eksperyment. Do lokalu gastronomicznego wpuszczono 10 osób, z czego jedną wybrano na zakażoną koronawirusem. Wybranemu mężczyźnie posmarowano dłonie specjalną farbą, którą widać jedynie w świetle ultrafioletowym.

Uczestników doświadczenia poproszono o rozgoszczenie się, korzystanie z bufetu, zamawianie przy barze… Po wyłączeniu światła lamp i  włączeniu ultrafioletu okazało się, że farba z dłoni "zakażonej" osoby rozniosła się niemal po całej restauracji. To oczywiście efekt dotykania przez ludzi tych samych miejsc, sztućców, elementów wyposażenia toalety i innych części wspólnych. 

Film zamieszczony w sieci nie ma na celu odstraszyć gości restauracji przed odwiedzaniem ich, ale dać do myślenia w temacie, jak ważne jest mycie rąk. Gdyby wszyscy wyczyścili swoje dłonie przed posiłkiem, wirus nie przeniósłby się tak gwałtownie i szeroko. „To wideo pokazało, że bardzo skutecznie koronawirus i inne patogeny rozprzestrzeniają się na różne powierzchnie i na ludzi. Myślę, że naprawdę podkreśla potrzebę tego, co mówi się o higienie rąk, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się chorób”, mówił dla CNN John Nicholls, profesor kliniczny patologii z Uniwersytetu w Hongkongu.

Przypomnijmy, że restauracje w Polsce zostaną otwarte w poniedziałek 18 maja, ale z zachowaniem pewnych zasad: 1 osoba na 4 metry kwadratowe lokalu, 2 metry między gośćmi, sugerowanie spożywania posiłku w ogródkach, dezynfekcja stolików po każdym kliencie, noszenie przez obsługę masek i rękawiczek. W lokalach nie będziemy też mogli spotykać się z przyjaciółmi, a jedynie członkami naszych rodzin lub współlokatorami. 

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANJA RUBIK przed czterdziestką robi podsumowanie. Jakie ma marzenia, co jeszcze pragnie osiągnąć? Czy chce założyć rodzinę? Muzyk BARTEK KRÓLIK zdradza, jak przetrwał trudne momenty i odnalazł szczęście. MANUELA GRETKOWSKA w wyjątkowej rozmowie o AGNIESZCE OSIECKIEJ. Specjalnie na lato: sztuka gotowania blogerki DARII ŁADOCHY, w czym tkwi magia ZAKOPANEGO oraz aktorka KATARZYNA ZAWADZKA w kreacjach od ZIENIA w sesji nad polskim morzem.