Ze Świata designu

Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!

Marcin Brzeziński 7 czerwca 2016 22:15
Restauracja w hotelu Le Meurice w Paryżu, projekt Philippe Starck.
Fot. Materiały prasowe

Le Meurice jest jednym z najbardziej luksusowych hoteli w Paryżu. Znajduje się w prestiżowym miejscu: na rue Rivoli pomiędzy Placem Concorde a Muzeum Luwru. Ma też odpowiednio długą historię, bo został otwarty w 1815 roku. Przez ten czas wielokrotnie go przebudowywano. Ostatnia z poważniejszych renowacji miała miejsce w 2007 roku. Odpowiadał za nią chyba najbardziej znany współczesny designer Philippe Starck. Ponieważ tamta zmiana wystroju zakończyła się spektakularnym sukcesem nic dziwnego, że tym razem również zwrócono się do Starcka. A chodziło o rzecz naprawdę poważną, bo o nowy wystrój restauracji firmowanej przez guru francuskiej kuchni Alaina Ducasse’a. Tu naprawdę nie ma żartów! Ta restauracja ma trzy gwiazdki Michelina!

 

Restauracja w hotelu Le Meurice w Paryżu, projekt Philippe Starck.
Fot. Materiały prasowe

Restauracja w hotelu Le Meurice to jedno z najbardziej stylowych miejsc w Paryżu.

 

Polecamy też: Co oferują najbardziej luksusowe poczekalnie na lotniskach dla pasażerów business i first class?

 

Restauracja w hotelu Le Meurice w Paryżu, projekt Philippe Starck.
Fot. Materiały prasowe

Współczesny akcent: kultowe krzesła Tulip projektu Eero Saarinena.

 

Polecamy też: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!

 

Nowy pałac króla kucharzy Alaina Ducasse’a.

Restauracja Alaina Ducasse’a i przed remontem wyglądała świetnie. Teraz nie ma sobie równych. Ozdobiły ją między innymi kultowe krzesła Tulip projektu Eero Saarinena oraz przypominające rzeźby z kryształu barokowe żyrandole Aristide Najeana. Nowy wystrój wymagał też nowego menu. Prowadzący kuchnię Le Meurice protegowany Ducasse’a, Jocellyn Herland, stanął na wysokości zadania. Jego karta przykuwa uwagę wyrafinowanymi składnikami i ich niezwykle kreatywnym wykorzystaniem. Co powiecie na warzywa z Normandii gotowane w bryłach soli z Himalajów albo filety z tuńczyka pasiastego (bonito) wędzone w brzozowym drewnie? Jeśli komuś znudzi się jednak w głównej restauracji Le Meurice może udać się do innej, noszącej nazwę Le Dali. Nazwa nie jest przypadkowa. Słynny surrealista Salvador Dali spędzał w tym hotelu miesiąc w roku. Pozostawał wierny temu zwyczajowi przez ponad… 30 lat!  W restauracji nazwanej na jego cześć można podziwiać między innymi dywan i efektowną tkaninę zawieszoną pod suiftem zaprojektowane przez… córkę Philippe Starcka Arę. I ktoś powie, że talent nie nie bywa dziedziczny? Podoba wam się nowa, odmieniona restauracja Le Meurice? My jesteśmy zachwyceni!

 

Restauracja w hotelu Le Meurice w Paryżu, projekt Philippe Starck.
Fot. Materiały prasowe

Efektowne kryształowe rzeźby zaprojektował Aristide Najean.

 

Polecamy też: Marzysz, by pomieszkać w pałacu w Wersalu? Niebawem stanie się to możliwe. Warunek: karta kredytowa bez limitu

 

Salvador Dali w hotelu Le Meurice w Paryżu
Fot. Instagram

Salvador Dali w ulubionym apartamencie w paryskim hotelu Le Meurice.

 

Polecamy też: Tego nie można przegapić! Otwiera się retrospektywna wystawa prac Banksy’ego! Dla niego warto jechać do Rzymu

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Krystyna Janda opowiada o tym, jak nie poddać się losowi i robić to, co się kocha