Superfoods 2018: grzyby
Fot. Pinterest
VIVA! Tylko u nas

Superfoods 2018: grzyby w całkiem nowej odsłonie. Nie zgadniecie jakie składniki można nimi zastąpić!

Marta Roszewska 27 stycznia 2018 20:30
Superfoods 2018: grzyby
Fot. Pinterest

Grzyby odgrywają dużą rolę w polskiej kuchni. Sos z kurek, grzybki w occie czy wigilijna zupa grzybowa - wszyscy je uwielbiamy! Nie jest to jednak ich jedyne zastosowanie! W 2018 znalazły się na liście nowych superfoods. Co gdybyśmy powiedzieli Wam, że grzyby mogą dać Wam kopa, a także możecie się nimi zajadać na deser? Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! 

 

Superfoods 2018: kawa z grzybów 

 

Kawa z grzybów
Fot. Instagram

Dobre wieści dla kawoszy! Jeśli szukacie nowych smaków, koniecznie musicie wypróbować kawy z grzybów. Nie chodzi tu jedynie o walory smakowe. Napój ten ma przede wszystkim wspomagać metabolizm, dostarczać energii, a do tego jest zdrowszy niż normalna kawa - wspomaga produkcję szarych komórek oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ten oryginalny pomysł został opracowany przez fińską firmę Four Sigmatic. Jak twierdzą producenci, napój jest w 100% naturalny, pozbawiony jest jakiejkolwiek chemii czy pestycydów. Do produkcji używa się przede wszystkim grzybów chaga, które idealnie komponują się z goryczą kawy. Za opakowanie z 10 saszetkami, musimy zapłacić ok. 50 zł. 

 

Zobacz także: To polskie superfood! Sprawdź 6 wyjątkowych pomysłów na dania z jabłkami!

oraz: Kawa z dodatkiem mleka kobiecego jako prawdziwe superfood?! Oferta warszawskiej kawiarni wywołała prawdziwą burzę w Internecie

Superfoods 2018: grzyby zamiast cukru

Czekolada z grzybami
Fot. Instagram

Jak się okazuje, grzyby potrafią idealnie zniwelować smak goryczy, np.w kawie lub czekoladzie. Taki naturalny słodzik. Naukowcy firmy Mycotechnology opracowali sposób, by zastąpić cukier w czekoladzie grzybami chaga. Udało im się stworzyć tabliczkę czekolady, która ma jedynie 8 g cukru i 239 kalorii. Wspomniany cukier dodawany jest jedynie, by dosłodzić produkt. Grzyby działają tu jako tarcza, która chroni nasze kubki smakowe przed goryczą czekolady. Trzeba przyznać, że taka przyjemność jest dość droga, za dwie tabliczki zapłacimy około 30 dolarów. Mycotechnology obecnie pracuje nad tym, by obniżyć zawartość cukru jeszcze bardziej. Mniej cukru, lecz słodsza czekolada. Nam ten pomysł się podoba!

 

Zobacz także: Oto 9 superfoods, które kochają gwiazdy! Sprawdź, co najchętniej jedzą Madonna, Victoria Beckham czy Rihanna!

Wideo

Urszula Dudziak pojawi się w kolejnej edycji The Voice of Poland? Zapytaliśmy!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

AGNIESZKA CEGIELSKA: „»Stary świat nie wróci«, napisałam to dwa lata temu w mojej książce »Naturalnie«, mówi dziennikarka, specjalistka od zdrowego żywienia. PATRYCJA WOY-WOJCIECHOWSKA, fotografka, autorka książek dla dzieci, dziewczyna z wielkiego miasta, zaczęła drugie życie na Mazurach. Jak ono wygląda? PROFESOR KRZYSZTOF SIMON – słynie z ciętego języka i tego, że nie owija w bawełnę. Właśnie został odznaczony medalem 75-lecia misji Jana Karskiego za wkład w walkę z pandemią. A także: Dlaczego robimy z naszej planety wielkie wysypisko śmieci? Czy mogę wpłynąć na los Ziemi, będąc w domu? Czy luksusowe hotele mogą być eko?