czereśnie
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2021

Na słodko i słono, czyli najlepsze przepisy na czereśnie!

Koniecznie wypróbuj!

Marta Cieplak 4 czerwca 2021 14:27
czereśnie
Fot. Adobe Stock

Zaczął się czerwiec, a wraz z nim… sezon na czereśnie! Owoce te kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale także cudownym, słodkim smakiem. Dla większości z nas czereśnie kojarzą się z przetworami. Jednak dżemy, kompoty i konfitury to nie wszystko co możecie wyczarować z tych owoców! Czereśnia jest doskonałym składnikiem ciast, jak również dodatkiem do mięs czy sałatek. Jak się okazuje z tego soczystego owocu można zrobić także słynną hiszpańską zupę - gazpacho! Zobaczcie najlepsze naszym zdaniem przepisy z czereśnią w roli głównej.

Czytaj też: Dlaczego w Twojej diecie nie może zabraknąć komosy ryżowej?

Glazurowane czereśnie

Składniki:

- dwie garście dojrzałych czereśni

- 2 łyżki octu balsamicznego

- łyżka cukru brązowego

-łyżka masła

-świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Usuń pestki z czereśni. Na rozpuszczone masło wsyp cukier i poczekaj, aż się ładnie zarumieni. Następnie dodaj czereśnie i cały czas mieszając, trzymaj na mocnym ogniu przez około 2 minuty. Wlej ocet balsamiczny, dodaj pieprz, smaż jeszcze przez minutę. I gotowe! Tak przyrządzone czereśnie doskonale komponują się z mięsem.

Czereśniowe Gazpacho

Składniki:

- 200 g czereśni

- 1 kg dojrzałych pomidorów

- 10 g zielonej papryki

- 25 g cebuli

- 150 g chleba bez skórki

- 1/2 ząbka czosnku

- 10 ml octu balsamicznego

- 50 ml oliwy z oliwek

- sól

Wykonanie:

Umyte i obrane pomidory pokrój w kostkę. Pokrój także paprykę i cebulę. Przełóż warzywa do miski, dodaj wyciśnięty czosnek, chleb, ocet balsamiczny i oliwę. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie umyj i wypestkuj czereśnie. Włóż wcześniej przygotowane składniki do blendera, dodaj czereśnie, szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej masy. To idealne danie na upalne dni!

Czereśniowe Crumble

Składniki:

- 70 dag niedojrzałych czereśni

- 10 dag masła

- 6 łyżeczek cukru

- 10 dag mąki pszennej

- łyżka masła

- szczypta cynamonu

Wykonanie:

Umyj czereśnie i pozbądź się pestek. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Przełóż do niego owoce i posyp cynamonem. Wymieszaj mąkę masło i cukier do powstania kruszonki. Posyp nią owoce. Do rozgrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) włóż naczynie i piecz przez około 45 minut. Deser idealnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną i lodami! 

czereśnie
Fot. Adobe Stock

czereśnie
Fot. Adobe Stock

Wideo

Urszula Dudziak ma 78 lat i mnóstwo pięknych planów: „Rozkwitłam na nowo po menopauzie”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Co powie tata? JAROSŁAW I OLIWIA BIENIUK we wzruszającej rozmowie o wchodzeniu córki w dorosłość, układaniu życia na nowo, sile wspomnień i ojcowskiej miłości. ALEKSANDRA KURZAK: „lubię być diwą”. O błyskotliwej karierze, zaręczynach po 10 dniach znajomości i intymności. DOROTA I CZESŁAW MOZILOWIE razem pracują, podróżują, oglądają seriale, tańczą... Co jest receptą ich udanego związku? WOJCIECH MECWALDOWSKI to artysta, aktor i... introwertyk. Co oznacza dla niego „życie pełną gębą”? Ikar polskiego dziennikarstwa... Jaki był prywatnie? Wzloty i upadki KAMILA DURCZOKA.