czereśnie
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2022

Na słodko i słono, czyli najlepsze przepisy na czereśnie!

Koniecznie wypróbuj!

Marta Cieplak 16 czerwca 2022 17:29
czereśnie
Fot. Adobe Stock

Zaczął się czerwiec, a wraz z nim… sezon na czereśnie! Owoce te kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale także cudownym, słodkim smakiem. Dla większości z nas czereśnie kojarzą się z przetworami. Jednak dżemy, kompoty i konfitury to nie wszystko co możecie wyczarować z tych owoców! Czereśnia jest doskonałym składnikiem ciast, jak również dodatkiem do mięs czy sałatek. Jak się okazuje z tego soczystego owocu można zrobić także słynną hiszpańską zupę - gazpacho! Zobaczcie najlepsze naszym zdaniem przepisy z czereśnią w roli głównej.

CZYTAJ TEŻ: Dlaczego w Twojej diecie nie może zabraknąć komosy ryżowej?

Glazurowane czereśnie

Składniki:

- dwie garście dojrzałych czereśni

- 2 łyżki octu balsamicznego

- łyżka cukru brązowego

-łyżka masła

-świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Usuń pestki z czereśni. Na rozpuszczone masło wsyp cukier i poczekaj, aż się ładnie zarumieni. Następnie dodaj czereśnie i cały czas mieszając, trzymaj na mocnym ogniu przez około 2 minuty. Wlej ocet balsamiczny, dodaj pieprz, smaż jeszcze przez minutę. I gotowe! Tak przyrządzone czereśnie doskonale komponują się z mięsem.

Czereśniowe Gazpacho

Składniki:

- 200 g czereśni

- 1 kg dojrzałych pomidorów

- 10 g zielonej papryki

- 25 g cebuli

- 150 g chleba bez skórki

- 1/2 ząbka czosnku

- 10 ml octu balsamicznego

- 50 ml oliwy z oliwek

- sól

Wykonanie:

Umyte i obrane pomidory pokrój w kostkę. Pokrój także paprykę i cebulę. Przełóż warzywa do miski, dodaj wyciśnięty czosnek, chleb, ocet balsamiczny i oliwę. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie umyj i wypestkuj czereśnie. Włóż wcześniej przygotowane składniki do blendera, dodaj czereśnie, szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej masy. To idealne danie na upalne dni!

Czereśniowe Crumble

Składniki:

- 70 dag niedojrzałych czereśni

- 10 dag masła

- 6 łyżeczek cukru

- 10 dag mąki pszennej

- łyżka masła

- szczypta cynamonu

Wykonanie:

Umyj czereśnie i pozbądź się pestek. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Przełóż do niego owoce i posyp cynamonem. Wymieszaj mąkę masło i cukier do powstania kruszonki. Posyp nią owoce. Do rozgrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) włóż naczynie i piecz przez około 45 minut. Deser idealnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną i lodami! 

czereśnie
Fot. Adobe Stock

czereśnie
Fot. Adobe Stock

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Bogna Sworowska o pracy w modelingu kiedyś i dziś…

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.