czereśnie
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA

Na słodko i słono, czyli najlepsze przepisy na czereśnie!

Koniecznie wypróbuj!

Aleksandra Tylińska 3 czerwca 2018 13:00
czereśnie
Fot. Adobe Stock

Zaczął się czerwiec, a wraz z nim… sezon na czereśnie! Owoce te kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale także cudownym, słodkim smakiem. Dla większości z nas czereśnie kojarzą się z przetworami. Jednak dżemy, kompoty i konfitury to nie wszystko co możecie wyczarować z tych owoców! Czereśnia jest doskonałym składnikiem ciast, jak również dodatkiem do mięs czy sałatek. Jak się okazuje z tego soczystego owocu można zrobić także słynną hiszpańską zupę - gazpacho! Zobaczcie najlepsze naszym zdaniem przepisy z czereśnią w roli głównej.

Glazurowane czereśnie

Składniki:

- dwie garście dojrzałych czereśni

- 2 łyżki octu balsamicznego

- łyżka cukru brązowego

-łyżka masła

-świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Usuń pestki z czereśni. Na rozpuszczone masło wsyp cukier i poczekaj, aż się ładnie zarumieni. Następnie dodaj czereśnie i cały czas mieszając, trzymaj na mocnym ogniu przez około 2 minuty. Wlej ocet balsamiczny, dodaj pieprz, smaż jeszcze przez minutę. I gotowe! Tak przyrządzone czereśnie doskonale komponują się z mięsem.

Czereśniowe Gazpacho

Składniki:

- 200 g czereśni

- 1 kg dojrzałych pomidorów

- 10 g zielonej papryki

- 25 g cebuli

- 150 g chleba bez skórki

- 1/2 ząbka czosnku

- 10 ml octu balsamicznego

- 50 ml oliwy z oliwek

- sól

Wykonanie:

Umyte i obrane pomidory pokrój w kostkę. Pokrój także paprykę i cebulę. Przełóż warzywa do miski, dodaj wyciśnięty czosnek, chleb, ocet balsamiczny i oliwę. Wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie umyj i wypestkuj czereśnie. Włóż wcześniej przygotowane składniki do blendera, dodaj czereśnie, szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej masy. To idealne danie na upalne dni!

Czereśniowe Crumble

Składniki:

- 70 dag niedojrzałych czereśni

- 10 dag masła

- 6 łyżeczek cukru

- 10 dag mąki pszennej

- łyżka masła

- szczypta cynamonu

Wykonanie:

Umyj czereśnie i pozbądź się pestek. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Przełóż do niego owoce i posyp cynamonem. Wymieszaj mąkę masło i cukier do powstania kruszonki. Posyp nią owoce. Do rozgrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) włóż naczynie i piecz przez około 45 minut. Deser idealnie smakuje na ciepło z bitą śmietaną i lodami! 

czereśnie
Fot. Adobe Stock

czereśnie
Fot. Adobe Stock

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.