21 sierpnia 2016 20:15
1/5
Ithaa Undersea Restaurant
Copyright @Ithaa Undersea Restaurant
1/5

Oto miejsca, w których piękny widok z okna nie zależy od pogody! Poznajcie pięć podwodnych restauracji stworzonych specjalnie dla fanów życia morskiego. Idealnych dla tych, którzy najlepiej relaksują się przy szumie fal, lubią chodzić do oceanarium i dla których akwaria z welonkami w chińskich restauracjach to zdecydowanie za mało. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć tych niezwykłych lokali naszej galerii!

 

Zobaczcie też: Głodni? Oto niezwykła restauracja pośrodku… Oceanu Indyjskiego!

Powyżej: Restauracja Ithaa w hotelu Conrad na wyspie Rangali na Malediwach

W ośrodku na prywatnej wyspie na Oceanie Indyjskim jest aż 12 restauracji, w tym taka ze 101 rodzajami sera i bary w willach umieszczonych na masywnych palach. Jednak największą uwagę przyciąga Ithaa  - pierwsza i jak do tej pory jedyna podwodna restauracja z dachem wykonanym w pełni ze szkła. Ithaa oferuje panoramiczny widok na malownicze rafy koralowe. Jej nazwa w używanym na Malediwach języku Dihevi oznacza „macica perłowa”. Można tam spróbować dań współczesnej kuchni europejskiej. Oferta lunchowa? Lekkie dania typu zupa z zielonego groszku, sałatka z zielonego mango i papai i mus z ciemnej czekolady. A na obiad? 6-daniowe menu z kawiorem, homar i risotto z szampanem. Ceny lunchy zaczynają się od 200 dolarów za osobę, a obiadów od 300.

 

Polecamy: Co powiecie na luksusowy hotel, który… pływa po Sekwanie w Paryżu?!

2/5
SEA Restaurant, Anantara Kihavah Villas, Maldives
Copyright @SEA Restaurant, Anantara Kihavah Villas, Maldives
2/5

SEA , Anantara Kihavah Villas, Malediwy


W tej restauracji jest jedyna na świecie piwniczka z winami umieszczona pod wodą. Można tam skosztować trunków z roczników rozciągających się na dziewięć dekad, bukietem dostosowanych do wykwintnych dań (to oferta oczywiście dla zamożnych smakoszy - menu lunchowe z daniami z homara kosztuje 225 dolarów). SEA jest umieszczona trzy metry pod taflą wody.

 

Polecamy: Nie masz pomysłu na wakacje? Zobacz sześć najbardziej zwariowanych miejsc do wynajęcia na świecie!

3/5
Subsix, Niyama, PerAquum
Copyright @Subsix, Niyama, PerAquum
3/5

Subsix, Niyama, PerAquum na Malediwach

 

To podwodne miejsce skrojone na potrzeby imprezowiczów. Klub i restauracja zostały umieszczone 500 metrów wgłąb oceanu, 6 metrów poniżej tafli wody. Oferta zaspokoi nawet najbardziej wymagającego wilka morskiego. Kto się skusi na prywatne śniadanie z szampanem, intymny podwodny lunch, próbowanie win czy jedną z tematycznych imprezę? W menu królują owoce morza. Poza tym świeże soki i lekkie dania.

 

Polecamy: Tego jeszcze nie było! Szwajcarski hotel bez… ścian i sufitu! Ale za to z jakim widokiem

4/5
Poseidon Undersea Resort, Fiji Restaurant
Copyright @Poseidon Undersea Resort, Fiji Restaurant
4/5

Poseidon Undersea Resort, restauracja Fiji na wyspie Fidżi

 

Ta restauracja to część ambitnego projektu - Poseidon ma być jedynym na świecie ośrodkiem umieszczonym pod wodą. Jak powstanie będzie miał imponującą powierzchnię 225 akrów. Z restauracji będzie można skorzystać w dwojaki sposób - na lądzie i pod wodą. W ośrodku ma być nawet podwodna kaplica, by można było się pobrać wśród ryb i koralowców. Poseidon jeszcze nie powstał, choć jego otwarcie po raz pierwszy było planowane na 2008 rok. Miejmy nadzieję, że w końcu się uda! Na jego stronie można się zarejestrować, by otrzymywać informacje o postępach w budowie. Jedno jest wiadome - na pewno pobyt tam nie będzie tani. Tydzień pobytu dla pary wyceniono już na 30 tysięcy dolarów.

 

Polecamy: Rodos jakiego nie znacie! Nowy hotel Thomasa Cooka na tej greckiej wyspie to prawdziwa bajka!

5/5
The Al Mahara, Jumeirah Burj Al Arab Hotel, Dubaj
Copyright @The Al Mahara, Jumeirah Burj Al Arab Hotel, Dubaj
5/5

Al Mahara w Jumeirach w hotelu Burj Al Arab w Dubaju

 

Al Mahara to po arabsku „muszla małży”. To nazwa idealna dla tej restauracji - uważanej za serwującą najlepsze dania z owoców morza w całym Dubaju. W menu znajdziemy między innymi małże gotowane z ogórkami w zalewie jabłkowej oraz imponujący wybór win (w 2014 Al Mahara zdobyła nawet nagrodę winiarską Wine Spectator Award of Excellence). Akwarium sięgające od podłogi aż do sufitu sprawia, że można się zrelaksować i dosłownie zatopić się w innym świecie, zapominając o zgiełku wielkiego miasta, które jest już za ścianą. Ta restauracja nie jest wprawdzie umieszczona naprawdę pod wodą, ale oferuje iluzję godną najlepszego oceanarium. Znajduje się w ultraluksusowym siedmiogwiazdkowym hotelu, którego budynek kształtem przypomina żagiel.

 

Polecamy: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BEATA TADLA: „Obiecaliśmy sobie z Rafałem, że nie będziemy opowiadać o naszym związku w mediach. Rafał nie jest osobą publiczną”. Dlaczego SZYMON MAJEWSKI mówi o sobie: „dożywotni maminsynek”? Aneta Hickinbotham produkowała głośną „Ostatnią rodzinę”, nominowane do Oscara „Boże Ciało” i pracowała przy filmie „Troja”. Dlaczego została producentką, a nie… lekarzem? A także oscarowe zaskoczenia i karnawałowe szaleństwo w Rio.