Wege przepisy mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2022

Pięć szybkich i prostych wegetariańskich przepisów na obiad, które musisz spróbować! 

Idealne propozycje na letnie dni 

Aleksandra Trendak 6 sierpnia 2022 13:30
Wege przepisy mn
Fot. Adobe Stock

Żyjemy w coraz większym biegu, przez co zaniedbujemy zbilansowane posiłki. Wbrew pozorom wegetariańskie obiady są bardzo proste i szybkie do przygotowania, sprawdzą się idealnie w wakacje. Odkryj pięć prostych i szybkich wegetariańskich przepisów na obiad, które sprawdzą się idealnie w upalne letnie dni. 

PRZECZYTAJ O: Znane słodycze w wersji fit deserów!

Risotto z białych szparagów 

Składniki: 

  • Pęczek szparagów 
  • 2 kostki Bulionu warzywnego (np. Knorr) 
  • 1 biała cebula 
  • 250g świeżych liści szpinaku 
  • 300g ryżu risotto 
  • 100mln białego wytrawnego wina 
  • 300g mrożonego groszku 
  • 100g parmezanu 
  • Ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 100mln śmietany 18% 

Przygotowanie: 

Najpierw myjemy szpinak i suszymy, następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i siekamy czosnek. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze gotującej się wody. Ścieramy ser na tarce, obieramy szparagi i odcinamy zdrewniałe końce, a resztę warzyw kroimy na dwucentymetrowe kawałki. W garnku na rozgrzanej oliwie szklimy czosnek i cebulę, następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie wlewamy bulion i dodajemy szparagi, wszystko gotujemy razem, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Na koniec dodajemy śmietanę, groszek i szpinak, dokładnie mieszamy i doprawiamy startym parmezanem. Możemy od razu podawać. Choć przepis wydaje się skomplikowany i czasochłonny, zupełnie taki nie jest – jego przygotowanie zajmie Wam około piętnaście minut! 

Wege przepisy
Fot. Adobe Stock

Kotlety z brokułów 

Składniki: 

  • 250g brokuł 
  • 60g kaszy jaglanej 
  • 60g komosy ryżowej (Quinoa) 
  • 2 jajka 
  • 55g bułki tartej 
  • 100mln oleju rzepakowego 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej i komosy w wodzie z dodatkiem soli w stosunku 1:2, następnie pozostawiamy do wystudzenia. Brokuły gotujemy al. Dente w wodzie lub na parze i także odkładamy na bok, aby wystygły. Brokuły drobno siekamy nożem i wsypujemy do miski, do której następnie dodajemy ugotowane kasze, ¼ łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i kurkumy oraz jajka i łyżkę bułki tartej. Masę dokładnie mieszamy i wilgotnymi dłonimi formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż osiągną złoty kolor. Takie kotlety świetnie będą smakowały z puree z ziemniaków, a przygotowanie takiego obiadu powinno zając nam około 45 minut. 

Wege przepisy
Fot. Adobe Stock

Sałatka z serem halloumi 

Składniki: 

  • 200g sera halloumi (jedno opakowanie) 
  • Mały bakłażan 
  • Pół główki sałaty 
  • Pół opakowania świeżego szpinaku 
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • Garść łuskanych ziaren słonecznika 
  • Olej rzepakowy (do smażenia) 
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie: 

Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski, a następnie grillujemy na patelni razem z trzema łyżkami oleju, solą i pieprzem. Patelnie możemy zastąpić piekarnikiem lub grillem elektrycznym (jeśli taki posiadamy). Ser halloumi kroimy w grube plastry (około pół centymetra) i przyrumieniamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie zdejmujemy ser, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym i przyrumieniamy lekko słonecznik (na suchej patelni). Myjemy i kroimy na ćwiartki pomidorki, rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i wykładamy nią talerz, dodajemy szpinak, pomidorki, bakłażana oraz ser. Całość dla lepszego smaku możemy polać sosem czosnkowym. 

Wege przepisy
Fot. Adobe Stock

Ryż z jajkiem 

Składniki: 

  • 1 woreczek białego ryżu  
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10g korzenia imbiru 
  • Jajko 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek na pudełku, następnie dobrze go odcedzamy i odkładamy do lekkiego ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir i cebulę, następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Dodajemy kurkumę i ostrą paprykę, po czym wbijamy jajko znowu mieszamy. Gdy jajko całkowicie się zetnie i zaniknie, przekładamy danie na talerz i podajemy je z natką pietruszki. Przepis jest banalnie prosty, szybki i smaczny. 

Wege przepisy
Fot. Adobe Stock

Kotlety z kalafiora 

Składniki: 

  • 1 duży kalafior 
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Tłuszcz do smażenia (oliwa, masło klarowane, olej) 

Przygotowanie: 

Do dużego garnka wkładamy kalafiora i zalewamy go wodą, solimy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odcedzamy go, kroimy na kawałki i studzimy około 10-15 minut. Następnie należy rozdrobnić kalafiora w malakserze lub rozdrabniaczu pozbywając się liści i najtwardszych części kalafiora. Jeśli nie posiadamy żadnego z powyższych narzędzi, możemy rozgnieść kalafiora za pomocą praski do ziemniaków. Rozdrobnionego kalafiora wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, cztery łyżki bułki tartej, jajka, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy (najłatwiej będzie to zrobić rękami, ale można też drewnianą łyżką). Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażmy na umiarkowanym ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony. Kotlety najlepiej smażyć partiami, aby nie były za bardzo stłoczone i nie przyklejały się do siebie. Możemy je podawać z młodymi ziemniakami, pokrojonymi pomidorami z cebulką lub gotowaną marchewką. 

Wege przepisy
Fot. Adobe Stock

Wszystkie powyższe przepisy są bardzo proste do wykonania i nie zajmuje to dużo czasu. Który przepis wykonacie jako pierwszy?  

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

JULIA WIENIAWA o magii sceny, dorastaniu na oczach widzów, manii kontroli i miłości. ADRIANNA BIEDRZYŃSKA i MICHALINA ROBAKIEWICZ – Matka i córka opowiadają, jak gra się im na jednej scenie i nosi... te same ubrania. JERZY SKOLIMOWSKI: Artysta wszechstronny – reżyser, scenarzysta, poeta i malarz, w szczerej rozmowie o życiowej rewolucji. W cyklu Kobiety ikony – co się dzieje z… SOPHIA LOREN, bogini kina, zjawiskowa piękność, która na swoje miejsce na Ziemi wybrała Rzym zamiast Hollywood. W cyklu Podróże – gdzie jeżdżą gwiazdy: Greckie wyspy. Tu odpoczywają JOANNA PRZETAKIEWICZ, ANNA PUŚLECKA i RITA ORA. Sztuka gotowania JOANNY BRODZIK.