pikantne potrawy
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Uchronią przed przeziębieniem i…

Przedstawiamy 7 dowodów na to, że ostre przyprawy są zdrowe!

Redakcja VIVA! 11 października 2019 17:45
pikantne potrawy
Fot. STOCK ADOBE

Jesteś fanem ostrych sosów, curry i ognistego kurczaka po meksykańsku? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Okazuje się, że spożywanie ostrych potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście, jak ze wszystkim - przesadzić nie można. 

Dziś obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw! Przedstawiamy 7 powodów, dla których powinieneś częściej sięgać po ostre przyprawy. Nie tylko Twoje kubki smakowe na tym zyskają. 

1. Walka z przeziębieniem

Pikantne przyprawy są bardzo skuteczne przy walce z przeziębieniami. Szczególnie ostre papryczki, które zawierają duży witaminy A i C, dzięki czemu wspomagają nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, posiadają one właściwości antybakteryjne, więc pomagają naszemu organizmowi pozbyć się zarazków, a także oczyszczają drogi oddechowe i wspomaga walkę z katarem.

2. Przyspieszenie metabolizmu

Spożywanie ostrych potraw jest również zalecane w trakcie odchudzania. Posiadają one tzw. kapsaicynę, która przyspiesza bicie naszego serca i sprawia, że temperatura naszego ciała podwyższa się. Dzięki temu usprawnia się nasz metabolizm, co pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy. 

3. Pozbycie się toksyn

Jedzenie pikantnych produktów, sprawia, że bardziej się pocimy. Kapsaicyna, zawarta w nich, powoduje podwyższenie temperatury ciała, przez co zwiększa wydzielanie toksyn z naszego organizmu. 

4. Walka z depresją

Okazuje się, że jedzenie ostrych potraw wspomaga wydzielanie serotoniny, która wpływa na poprawę naszego nastroju. To bardzo ważny hormon, który działa na nas relaksująco, poprawia pracę układu pokarmowego i reguluje ciśnienie krwi. Co więcej, ostre przyprawy powodują, że w naszym organizmie produkowane są endorfiny, hormony szczęścia.  

5. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka

Według badań spożywanie pikantnych papryczek może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Chilli zawiera w sobie dużą ilość kapsaicyny, która hamuje rozwój komórek nowotworowych.

6. Ostre przyprawy a cukrzyca

Jedzenie ostrych przypraw zmniejsza szansę na zachorowanie na cukrzycę. Jak się okazuje, wspomagają one organizm w przetwarzaniu żywności oraz pomagają zachować w organizmie odpowiedni poziom cukru.

7. Zalety dla umysły

Przeprowadzone badania udowadniają, że pikantne przyprawy posiadają antyoksydanty, które wspomagają nasz mózg podczas uczenia się. Korzystnie wpływają również na naszą pamięć.  

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie La Dolce VIVA!, a w nim: Ania Starmach, jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, o związkach – tych rodzinnych oraz ze sztuką i kuchnią. Piotr Adamczyk naszym przewodnikiem po Rzymie. Jak to się dzieje, że Monica Bellucci z każdym rokiem staje się… piękniejsza. Włoszka Tessa Capponi-Borawska o arystokratycznych korzeniach i o tym, kto zaszczepił jej pasję gotowania.