Zobacz receptury
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Trendy kuchenne 2020 – oto przepisy na pożywne, wegańskie burgery

Zobacz nasze sprawdzone przepisy

Marta Baran 11 stycznia 2020 12:30
Zobacz receptury
Fot. STOCK ADOBE

Burgery to jeden z naszych ulubionych fastfoodów. W ostatnim czasie powstaje coraz więcej knajp, w których możemy kupić ten pożywny i smaczny posiłek również w wersji wegańskiej. Co powiecie, aby zrobić je samodzielnie w domu z ulubionymi składnikami w wersji roślinnej? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji wegańskich burgerów idealnych na imprezę ze znajomymi, bądź na zabranie ich do pracy w formie lunchu. Koniecznie zobacz nasze sprawdzone przepisy i koniecznie je wypróbuj!

Wegański burger z grzybami

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 mała, biała cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 mielony ząbek czosnku
  • 3 zielone cebule (pokrojone w kostkę)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3/4 szklanki świeżych grzybów (pokrojonych w kostkę)
  • 1 puszka fasoli pinto
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę białą cebulę, aż będzie miękka. Następnie dodaj zieloną cebulę, kminek i posiekane grzyby i smaż przez 5 minut, w razie potrzeby możesz dodać nieco więcej oleju. Patelnię z cebulą i grzybami odłóż na bok. Następnie rozgnieć fasolkę za pomocą tłuczka (możesz ją też rozdrobnić za pomocą robota kuchennego). W dużej misce połącz zmiażdżoną fasolę z mieszkanką cebuli i grzybów oraz dodaj pietruszkę, sól i pieprz – upewnij się, że składniki są dobrze połączone. Mieszaninę uformuj w placki i podsmaż na patelni. Podawaj z ulubionymi dodatkami w bułce do burgerów.

Burgery ze słodkich ziemniaków

Potrzebne składniki:

  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 puszka czarnej fasoli (wypłukana i osuszona)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 szklanka grubo posiekanej cebuli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sok + skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • do serwowania: bułki do burgerów, pomidory, awokado, kiełki itp.

Sposób przygotowania:

Zmiksuj płatki owsiane, aby przypominały grubo zmieloną mąkę. Obierz ziemniaka i pokrój go na ćwiartki i dodaj do zmielonych płatków. W oddzielnym naczyniu połącz wodę z siemieniem lnianym i odstaw, aby mieszanka zgęstniała. Za pomocą robota kuchennego połącz płatki z czarną fasolą, cebulą, czosnkiem, skórką z limonki oraz sokiem i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze komosę ryżową i wodę połączoną wcześniej z siemieniem lnianym. Połączone składniki dopraw solą, pieprzem, chilli w proszku, kminkiem, kolendrą oraz pieprzem cayenne. Masę uformuj w nieduże kotlety, umieść na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie schłodzone burgery włóż na środkowy ruszt i piecz przez około 20 minut. Burgery podawaj z ulubionymi dodatkami – guacamole, pomidorami, kiełkami, awokado itp.

Proste wegańskie burgery

Potrzebne składniki:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy (osuszonej)
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/4 płatków quinoa
  • 2 łyżki drożdży odżywczych
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym samym czasie w robocie kuchennym umieść szalotki oraz czosnek i rozdrobnij na małe kawałeczki. Dodaj ciecierzyc, komosę ryżową i dalej miksuj. Następnie do mieszanki dodaj pozostałe składniki (bez wody) i mieszaj, aż ciasto zacznie się formować. Teraz dodaj wodę, tak aby konsystencja nie była zbyt sucha, ale również się nie lepiła. Gotową masę wstaw do lodówki i schładzaj przez 15 minut. Uformuj małe kotlety i smaż przez 2–3 minuty na rozgrzanej patelni grillowej. Podawaj w bułce z dodatkami, jakimi lubisz.

Marokańskie burgery z ciecierzycy

Potrzebne składniki:

  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 cebuli w proszku
  • 2 łyżki mąki lub otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki gotowanych pokrojonych w kostkę warzyw

Sposób przygotowania:

Odcedź, spłucz oraz zetrzyj fasolę ręcznie lub w robocie kuchennym. Wymieszaj fasolę ze wszystkimi pozostałymi składnikami i uformuj placki. Rozgrzej patelnię z olejem lub oliwą i smaż kotlety z dwóch stron. Podawaj w bułce z ulubionymi dodatkami.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Food Photographer Ella Miller (@ella_boo)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Francisca Mendes 🌱 (@green_delights_blog)

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

EWA CHODAKOWSKA stara się żyć eko, ale mówi: „Popełnianie błędów to historia mojego życia. Słynny himalaista PIOTR PUSTELNIK długo wierzył, że zmiany klimatyczne są dziełem natury. Mylił się. EWA ZGRABCZYŃSKA, uratowała tygrysy, teraz ma nową misję. GRETA THUNBERG – świat wreszcie uwierzył młodej aktywistce.