jesienne produkty
Fot. Adobe Stock
VIVA! Tylko u nas

Absolutny „must have” tej jesieni? Tych produktów nie może zabraknąć w twojej diecie

Pomysły na pyszne i zdrowe dania z sezonowych produktów

WSPÓŁPRACA REKLAMOWA 30 października 2023 10:26
jesienne produkty
Fot. Adobe Stock

Krótsze dni, spadek temperatury i szalejące wokół wirusy – jesień naprawdę potrafi dać nam w kość. Dlatego w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie powinniśmy postawić szczególny nacisk na zbilansowaną, bogatą w produkty sezonowe dietę. Jak jeść smacznie i zdrowo? To prostsze niż myślisz. 

Jesienią nasz organizm potrzebuje specjalnego wsparcia, by wzmocnić odporność oraz zachować dobre samopoczucie, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w witaminy i mikroelementy to absolutny „must have”. Na szczęście Matka Natura i o to zadbała, oferując całą gamę produktów sezonowych, zawierających te składniki odżywcze, których nasz organizm szczególnie potrzebuje w okresie jesienno-zimowym. 

Jesienne warzywa i owoce

We wrześniu, październiku i listopadzie na straganach królują jabłka i gruszki. To właśnie jesienią są one najtańsze i najsmaczniejsze. Łatwo włączyć je do diety jako zdrową przekąskę, którą bez problemu zmieścimy w torebce. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do owsianki czy naleśników. Warto sięgać również po śliwki: im ciemniejsze, tym więcej antocyjanów zawierają, a są to związki niezbędne dla naszego organizmu, gdyż chronią go przed uszkodzeniami. Za śliwki podziękują nam również jelita. Innym, sezonowym produktem jest także żurawina, która korzystnie wpływa na układ moczowy. Można jeść ją na surowo lub jako dodatek np. do domowego smoothie.

Nie tylko kiszonki

W okresie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po kiszonki i jest to oczywiście bardzo dobra decyzja! Najpopularniejsze to ogórki i kapusta. Doskonale wspierają układ odpornościowy i metabolizm, jednak w tym sezonie warto postawić także na świeże warzywa. Krem z dyni najlepiej smakuje w październiku. Prostym dodatkiem do dań obiadowych będzie natomiast gotowany kalafior lub buraczki. Przygotowane na parze nie stracą swoich walorów smakowych. 

Maczfit
Fot. mat. prasowe

Kluczowe witaminy D i C

„Okres jesienno-zimowy w Polsce to czas, gdy liczba słonecznych dni zdecydowanie maleje, dlatego warto zadbać o suplementację witaminą D. Odpowiednia dawka tej witaminy nie tylko może wzmocnić nasze kości, ale również wesprzeć budowanie układu odpornościowego i zmniejszyć podatność na infekcje. Jak to zrobić? Można wybrać się do apteki lub… do sklepu rybnego, ponieważ ryby są również świetnym jej źródłem” - wyjaśnia Paula Frończuk, dietetyk Maczfit.

Witaminę D znajdziemy także w grzybach, a te są prawdziwym symbolem jesieni. Możemy sięgnąć po zwykłe pieczarki, ale warto wzbogacić swoją dietę w boczniaki, kurki, podgrzybki. Dary lasu są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i doskonale podkreślają smak potraw. 

Dobre funkcjonowanie organizmu zapewni także żywność bogata w witaminę C. To silny antyoksydant, który walczy z wolnymi rodnikami oraz wspiera odporność organizmu. Cytrusy, których jesienią i zimą nie brakuje, są doskonałym źródłem tej witaminy. Jednak jej duże ilości znajdziemy też w papryce, kapuście, brokułach i kalafiorze. 

Comfort food czyli jedzenie na pocieszenie 

Jesienna aura u wielu osób powoduje spadek nastroju, dlatego w tym okresie szczególnie ważne jest sięganie po tzw. comfort food, czyli posiłki, które z różnych powodów wywołują u nas pozytywne skojarzenia. Dla jednych będą to gołąbki, dla innych rosół z makaronem czy tarta z jabłkami i cynamonem. W dobrze zbilansowanej i urozmaiconej diecie powinno znaleźć się miejsce i na takie posiłki, więc nie powinniśmy ich sobie odmawiać. Comfort food znajdziemy także w Dietach z Wyborem Menu od Maczfit, gdzie samodzielnie komponujesz swoje posiłki, mając do wyboru nawet 40 opcji. 

Maczfit
Fot. mat. prasowe

Kakao i czekolada w zdrowej diecie? Jak najbardziej! Poprawiają samopoczucie i skutecznie zapobiegają spadkom nastroju. Twoją tajną bronią powinny stać się również orzechy. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do mlecznego śniadania, sałatek, ale też jako szybka przekąska. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę E oraz fosfor, magnez, żelazo, wapń i potas. Mała rzecz a cieszy (i jak wpływa na zdrowie!). 

Smacznego!

Maczfit
Fot. mat. prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Spędziliśmy dzień z Małgorzatą Rozenek-Majdan! Tak mieszka, tak pracuje...

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…