Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Przedstawiamy trendy żywieniowe na 2019

Co będziemy jeść w tym roku?

Marta Baran 7 marca 2019 14:00
Fot. STOCK ADOBE

Moda na zdrowe jedzenie zagościła na naszych talerzach jakiś czas temu. Jednak dieta bezglutenowa, wegetarianizm oraz odstawienie produktów z laktozą to już przeżytek. Nowe trendy żywieniowe i zakupowe tworzą się przede wszystkim na podstawie publikowanych zdjęć na Instagramie oraz aplikacji typu UBER Eats, gdzie większość z nas każdego dnia zamawia posiłki.

Dieta hiszpańska

To nowy trend, który zyskuje na popularności. Przede wszystkim pokochały go osoby zapracowane, szukające prostych i szybkich w przyrządzeniu potraw. Każdy dąży do idealnej sylwetki i chciałby aby efekty były widoczne, a dzięki diecie hiszpańskiej widać je już po kilku dniach!

Fot. STOCK ADOBE

W harmonii z zero waste

Założenie jest jedno - wyrzucać mniej. Polacy są coraz bardziej świadomi, że kupują zdecydowanie za dużo jedzenia, które wkrótce traci termin ważności i ląduje w koszu na śmieci. Dzięki zero weste nie przepłacamy, a przy okazji jesteśmy eko.

Fot. STOCK ADOBE

Moda na #zhoug

Prawdziwą popularność na Instagramie zyskuje izraelski sos zhoug. To nic innego jak roztarte liście oraz łodygi kolendry w połączeniu z pietruszką i szczyptą ostrej papryki. Sos stał się modnym dodatkiem do potraw na całym świecie, świetnie komponując się z sałatkami, pastami do kanapek oraz humusem.

Fot. STOCK ADOBE

Peganizm

Mimo że dieta została opracowana w 2014 roku, to właśnie teraz ma swoje pięć minut. Peganizm to połączenie diety paleo oraz weganizmu. Przede wszystkim skupia się na świadomym wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym, które pochodzą ze sprawdzonego źródła i nie zawierają pestycydów, hormonów ani antybiotyków.

Fot. STOCK ADOBE

Ziemniak w nowej odsłonie

W erze Instagrama publikujemy zdjęcia kolorowych, dobrze prezentujących się posiłków. Chiński ziemniak inaczej zwany yam jest idealnym przykładem. Fioletowe warzywo jest fotogeniczne, a przy okazji można wyczarować z niego wiele potraw - te wytrawne, a nawet desery!

Fot. STOCK ADOBE

Liofiliozowana żywność

Czy konserwowana żywność może być zdrowa? Wygląda na to, że tak. Liofilizacja została opracowana, aby przedłużyć ważność posiłków zabieranych przez astronautów w kosmos. Proces konserwowania polega na wysuszeniu jedzenia z zastosowaniem niskiego ciśnienia. W tym momencie praktycznie w każdym sklepie można kupić liofilizowaną żywność - koktajle, desery, a nawet pożywne obiady, które mimo długiej daty przydatności mają zdrowy skład, są bezpieczne, a przy okazji są polecane przez dietetyków. Dieta z konserwowaną żywnością jest idealnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, nie mających wolej chwili na gotowanie. Nic więc dziwnego, że jedzenie zyskuje na popularności. 

Fot. STOCK ADOBE

TAGI #dieta #kuchnia

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

NATALIA KUKULSKA Z CÓRKĄ ANNĄ: Wzruszająca rozmowa o tym, jak być matką, kiedy samej się jej nie miało. JUSTYNA I JAKUB PRZYGOŃSCY: Motocyklista i kierowca rajdowy i współwłaścicielka modowej marki – jak łączą życie rodzinne z pasją i pracą? DEKADA GIERKA: Dlaczego lata 70. wciąż fascynują i inspirują? LILIANA GŁĄBCZYŃSKA-KOMOROWSKA: Aktorka i reżyserka, kobieta po przejściach, celebruje dojrzałą miłość. Matka ANNY LEWANDOWSKIEJ – MARIA STACHURSKA snuje historię cioci Stanisławy, położnej w hitlerowskim obozie koncentracyjnym.