Uwielbisz kawę? A co powiesz na jej odmianę z… grzybów?!
Podobno jest lepsza od klasycznej kawy
- Gabriela Łaskowska
Kawa towarzyszy większości nam każdego poranka. To od niej zaczynamy dzień, jej smak i zapach doskonale nas pobudzają i nastrajają do działania. Co jednak powiecie na kawę inną niż wszystkie, które znacie? Mianowicie... kawę z grzybów?
Jak smakuje i jak działa kawa z grzybów?
Może brzmieć nieco niesmacznie, ale nie zrażajcie się od razu. Ci, co ją próbowali, zgodnie twierdzą, że smakuje ona bardzo łagodnie, trochę jak połączenie kawy z herbatą. Napój nie jest robiony wyłącznie z grzybów. Są one zmieszane z ziarnami klasycznej kawy. Dodatkowo, użyte grzyby nie są tymi grzybami, które kojarzymy z naszych polskich lasów. Jest to ich lecznicza odmiana.
Jak nietrudno się więc domyślić, ta nietypowa odmiana kawy charakteryzuje się właściwościami leczniczymi. Zdaniem naukowców może mieć właściwości antynowotworowe oraz działać bardziej przeciwstarzeniowo niż zielona herbata! Grzyby lecznicze wpływają też pozytywnie na organizm przy otyłości i cukrzycy.
Biorąc pod uwagę smak, „grzybówka” różni się nieco od klasycznej kawy. Kwestia ustalenia czy jest to smak lepszy czy gorszy, to już sprawa indywidualna. Pewne jest natomiast to, że jej właściwości są dużo korzystniejsze dla naszego organizmu, w porównaniu z kawą klasyczną. Może więc warto zaryzykować i zacząć swój jutrzejszy dzień dla odmiany od „grzybówki”?