Klaudia Halejcio i Viola Kołakowska uwielbiają jabłka. To polskie superfood! Sprawdź 6 wyjątkowych pomysłów na dania z jabłkami!
- Xymena Borowiecka
1 z 7
Moda na włączanie do swoje diety produktów o wysokich wartościach odżywczych - superfood - trwa. Kupujemy więc nasiona chia, chlorellę czy spirulinę. Często zapominamy jednak, że mamy własny, wyjątkowy superprodukt. Agnieszka Woźniak-Starak, Barbara Kurdej-Szatan, Julia Kamińska i Ada Fijał doskonale o tym wiedzą i z ochotą jedzą... jabłka!
Na ich profilach społecznościowych znaleźliśmy mnóstwo zdjęć, na których pozują z… tymi popularnymi owocami. Postanowiliśmy więc posłuchać się gwiazd i wybrać 6 najciekawszych pomysłów na dania jabłkami. Jesteście ciekawi naszych alternatyw dla starej dobrej szarlotki? Zajrzyjcie koniecznie do galerii!
Julia Kamińska zachęca do jedzenia jabłek!
Polskie jabłka są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Ich największa zaleta? To łatwo dostępne i niedrogie owoce, które można serwować na wiele sposobów!
Co tkwi w jabłku?
Ilość wartości odżywczych zależy od wielu czynników – gatunku, wielkości owocu, dojrzałości czy sposobu uprawy. Wśród najważniejszych dla zdrowia składników odnajdziemy witaminę C, która wspomaga odporność i działa pobudzająco oraz magnez, potas i błonnik. Potwierdza to tezę o tym, że warto zastąpić jedną filiżankę kawy dziennie dużym jabłkiem, pochodzącym z lokalnych upraw.
To nie wszystko! Zawarte w jabłkach pektyny, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a spożywane między posiłkami zamiast słodyczy, ograniczają wzrost poziomu glukozy.
Zobacz także: Same ćwiczenia nie wystarczą! Co jeść po intensywnym treningu? Oto 5 idealnych posiłków!
Jabłko-jabłku nierówne
Świetne do produkcji soków i przetworów będą kwaskowe antonówki, natomiast słodka, soczysta odmiana jonagold jest idealna do deserów - ciast czy nadzienia do racuchów i rogalików.
Przed Wami galeria pełna inspiracji - co zrobić z jabłek, by wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu? Nasze jesienne propozycje z pewnością was zaskoczą. Sprawdźcie je koniecznie!
2 z 7
Aktorka Klaudia Halejcio, na Instagramie zamieściła zdjęcie, na którym pozuje ze swoją ulubioną przekąską.
Do pracy, zamiast samego owocu, możesz zabrać… babeczki z jabłkiem w wersji fit!
Najlepsze są babeczki z aksamitnym nadzieniem i dużą ilością cynamonu oraz delikatnym ciastem. W klasycznym przepisie na szarlotkę, zamień mąkę pszenną na pełnoziarnistą, masło na olej kokosowy, a biały cukier na syrop klonowy. Ten amerykański dodatek, to rozwiązanie dla fanów oryginalnych - nada twojemu deserowi delikatnie karmelowego posmaku.
POLECAMY: Chipsy, frytki i lody w wersji fit, czyli najlepsze zdrowe przekąski!
3 z 7
Barbara Kurdej-Szatan to mama kilkuletniej Hani. Doskonale wie, jak ważne jest, by dzieci z ochotą sięgały po świeże warzywa i owoce.
Przysmak dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem
Ryż ugotowany w mleku z dodatkiem wanilii zapiekany z warstwą jabłek smażonych z cynamonem to danie, które z pewnością serwowały wasze mamy i babcie. Takie proste obiady w wersji na słodko, zawsze przywodzą na myśl piękne, rodzinne wspomnienia.
Dla zmęczonych zabawą maluchów, taka porcja węglowodanów jest bardzo wskazana. Zdrowe zamienniki podstawowych składników tej potrawy to brązowy ryż, bezlaktozowe lub roślinne mleko i jabłka pieczone w piekarniku.
POLECAMY: Nie masz pomysłu na śniadanie? Oto wariacje na temat kanapek!
4 z 7
Agnieszka Woźniak-Starak słynie z idealnej sylwetki. Dba o nią, stosując zrównoważoną dietę. W jej koktajlach i smoothies znajdują się oczywiście jabłka!
Płynne zdrowie - koktajl na drugie śniadanie lub podwieczorek
Jabłka są bogate w błonnik, który pomaga przez długi czas utrzymać uczucie sytości. Smoothie na bazie kwaśnych odmian tych owoców, może stanowić jeden z posiłków dnia! Masz mało czasu i nie jesteś mistrzem kuchni? Sproszkowane nasiona lnu z zielonymi jabłkami wystarczy wrzucić do shaker'a. Dla urozmaicenia smaku warto dodać liście jarmużu czy szpinaku.
Zobacz także: Zdrowie z natury - nasiona chia, spirulina i... młody jęczmień!
5 z 7
Ada Fijał może poszczycić się perfekcyjną figurą. Już w trzy tygodnie po urodzeniu dziecka, wyglądała świetnie! Trudno uwierzyć, że nie kryje się za tym specjalna dieta. Aktorka zapewnia, że jej posiłki są zdrowe i zbilansowane, choć z pozoru zwyczajne.
Proste rozwiązania sekretem zdrowia
Surówka z jabłka i pora to klasyczny dodatek do obiadu. Składa się z kilku składników- drobno posiekanego pora i startego na tarce jabłka, przyprószona solą i pieprzem z dodatkiem jogurtu naturalnego. Doskonale smakuje i zawiera wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C i potas. Ponadto, pasuje do wielu posiłków. Może stanowić również ciekawy zamiennik dla kanapek na drugie śniadanie w szkole lub w pracy.
POLECAMY: Ta kawa to hit! Oczyszcza organizm, pomaga na kaca... Zobacz, jak ją przygotować!
6 z 7
Viola Kołakowska to była modelka, która mimo zakończenia kariery, wciąż zachwyca idealnie płaskim brzuchem, który odsłoniła ostatnio na treningu z Ewą Chodakowską. Wyznała, że w zachowaniu doskonałego wyglądu pomaga jej zdrowy styl życia i brak złych nawyków żywieniowych.
Zobacz także: Viola Kołakowska czy Karolina Malinowska? Która z gwiazd prezentuje się lepiej w bikini
Chrup zdrowie, czyli chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, jednak lepiej zrobić je samemu. Oto nasz przepis:
- Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cienkie plasterki.
- Ułożyć w brytfannie na papierze do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100-120 stopni Celsjusza. Drzwiczki piekarnika zostawić lekko uchylone.
- Czas suszenia to 3-4 godziny i zależy od odmiany jabłek. Najlepiej, już po 2 godzinach sprawdzić stopień wysuszenia naszego przysmaku. Po wyjęciu z pieca, wystarczy posypać chipsy cynamonem i przyprawą korzenną.
Prawda, że proste?
7 z 7
Jestem na diecie wegetariańskiej od trzech lat. Bardzo sobie to chwalę. Lepiej się czuję, mniej choruję, bardzo uważam na to, co jem. Jakoś tak udaje mi się utrzymać wagę. To jest moja dieta, która wynika poniekąd z wrażliwości.
- powiedziała w jednym z wywiadów Julia Kamińska.
POLECAMY: Płynne zdrowie, czyli zimne zupy na upalne dni!
Na zimowe wieczory...
Domowy mus jabłkowy jest pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów. Możemy nałożyć go na gorące tosty lub gofry, wypełnić nim babeczki czy po prostu jeść go łyżką prosto ze słoika. Które odmiany będą najlepsze? Szara reneta, antonówka, kosztela czy cortland sprawdzą się idealnie.