Truskawki w czekoladzie
Fot. Adobe Stock
Kuchnia

Te potrawy poprawią Ci humor w każdej sytuacji!

Przez żołądek do serca...

Jan Kędziora 8 listopada 2020 16:31
Truskawki w czekoladzie
Fot. Adobe Stock

Pandemia to czas kiedy potrzebujemy dużo przyjemności, żeby poprawić sobie nastrój. Czasami wystarczy dobre jedzenie, muzyka, czy książka, żeby poczuć się lepiej. Ale co gotować? Co przygotować najbliższym, żeby poprawić im nastrój i wprowadzić do życia optymistyczną nutę. Zobaczcie potrawy, które zawsze poprawią Wam i Waszym bliskim nastrój. Warto ich skosztować w dobie pandemii.

Crepes suzette
Fot. Adobe Stock

Krewetki na maśle z chili i białym winem

Potrzebne składniki:

  • 250 g krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 50 ml wytrawnego białego wina

Sposób przygotowania:

Rozgrzej na patelni masło oraz oliwę. Dodaj przeciśnięty przez praskę (ewentualnie posiekany) ząbek czosnku oraz pozbawioną pestek posiekaną papryczkę chili. Delikatnie mieszając smaż wszystko przez ok. pół minuty. Następnie dodaj krewetki - wymieszaj, aby obtoczyły się w maśle oraz podsmaż przez 2-3 min. Wlej potem białe wino i zredukuj powstały w ten sposób sos według preferencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku oraz posyp posiekaną świeżą natką pietruszki. Najlepiej serwować z bagietką. Wykwintność tkwi w prostocie. Smacznego!

Crêpes Suzette

Potrzebne składniki:

  • przygotowane wcześniej 4 naleśniki
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki masła
  • opcjonalnie: 1 łyżka likieru pomarańczowego 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wsyp cukier i wyciśnij sok z cytryny. Przez 2 minuty pozostaw wszystko bez mieszania. W tym czasie cukier zacznie się karmelizować i powstanie gęsty syrop. Gdy masa będzie brązowa (uważaj, aby nie spalić cukru!) dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy. Wymieszaj. Następnie dodaj masło i likier pomarańczowy, po czym mieszaj aż syrop będzie gładki. Do tak przygotowanego sosu na patelni włóż pierwszego naleśnika. Złóż go w trójkąt i przesuń do boku, aby zrobić miejsce na pozostałe. Powtórz proces, aż wypełnisz patelnię naleśnikami. Voilà! Crêpes Suzette gotowe. 

Crème brûlée

Potrzebne składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 6 żółtek jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • do karmelizacji: 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wlej śmietankę oraz dodaj cukier i wyłuskane ziarenka z przeciętej na pół laski wanilii. Samą laskę również możesz dodać, tylko pamiętaj, żeby później ją wyłowić. Zagotuj wszystko na małym ogniu, po czym odstaw z palnika. Ubij żółtka mikserem przez ok. pół minuty. Następnie cienkim, wolnym strumieniem (możesz lać po spodzie łyżki) dolewaj ciepłą śmietankę, cały czas miksując na małych obrotach. Uważaj, śmietanka nie może być zbyt gorąca! W przeciwnym wypadku żółtka się zetną. W ten sposób powinien powstać gładki krem. Gotową masę przelać do foremek przez sitko i piec w 100°C przez 50 min. Jeżeli krem jest ścięty, wyjąć desery i ostudzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Po schłodzeniu posypać wierzch deserów cukrem i opalić kuchennym palnikiem, aby stworzyły charakterystyczną skorupkę. Takiemu klasykowi kuchni francuskiej mało kto będzie w stanie się oprzeć!

Truskawki w czekoladzie

Potrzebne składniki: 

  • 500 g truskawek
  • 100 g ulubionej czekolady

Sposób przygotowania:

Na koniec banalny, lecz niezawodny przepis. Umyj i dokładnie osusz truskawki. Posiekaną czekoladę wsyp do miseczki osadzonej na garnku z gotującą się wodą. Jeśli nie jesteś wprawiona w rozpuszczaniu czekolady w kąpieli wodnej, możesz dodać łyżkę masła lub oleju roślinnego. Mieszaj energicznie, aż całość się rozpuści. Obtocz truskawki w płynnej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Czy przychodzi Ci do głowy prostszy i pyszniejszy deser?  

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA WERNER I MICHAŁ KOŁODZIEJCZYK Dziennikarka TVN i dyrektor redakcji Canal+ Sport. Dziennikarskie DNA połączyli, pisząc razem książkę. A wcześniej... zakochali się w sobie. WOJOWNICZKI Marsz na Wersal, „długi piątek” w Islandii, protesty w wyniku zaostrzenia prawa aborcyjnego w Polsce… Kobiety od zawsze musiały walczyć o swoje prawa. EWA WACHOWICZ – zaskakujący bilans 50-latki. PIOTR MACHALICA o dorastaniu, życiowych rebeliach, miłości i wolności. W cyklu EXTRA Słynny fotograf – Steve McCurry uchwycił w obiektywie niezwykłe relacje między zwierzętami a ludźmi.