Sernik Pistacjowy
Fot. vaaseenaa/Adobe Stock
KUCHNIA 2021

Dziś Dzień Pistacji! Jakie mają właściwości i do czego warto je dodawać?

Są chrupiące, słone i mają w sobie ponad 30 witamin! Co jeszcze?

Aleksandra Frankowska 26 lutego 2021 12:27
Sernik Pistacjowy
Fot. vaaseenaa/Adobe Stock

Chrupiące, o pięknym złoto-zielonkawym odcieniu – pistacje cenione są na całym świecie na swoje niesamowite właściwości i wartości odżywcze. Te przepyszne orzechy mają dzisiaj swoje święto – Dzień Pistacji! Co sprawia, że są tak wyjątkowe i stosunkowo drogie?

Pistacje – skąd pochodzą i jaka jest ich historia?

Orzechy pistacji pochodzą oryginalnie z Bliskiego Wschodu i to jedno z najstarszych gatunków drzew kwitnących. Mówi się, że pistacje były popularne już 7 tysięcy lat temu i uważano je za prawdziwie królewski przysmak.

Pistacje
Fot. Nelea Reazanteva/Adobe Stock

W latach 30. XX wieku zaczęto uprawiać pistacje w Kaliforni. Pistacje tak bardzo się tam przyjęły, że do dziś USA są światowym liderem w produkcji zielonych orzeszków. Zbiera się tam nawet 181 milionów kilogramów rocznie!

Pistacja – smukły orzech

To określenie nie jest przypadkowe. Pistacja ma bowiem świetny wpływ na utrzymanie pięknej, szczupłej sylwetki. 30 orzeszków to idealna przekąska, która ma tylko 100 kcal. Dostarcza organizmowi ogromu składników mineralnych i aż 30 witamin! Pistacje mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że zjadanie ich przed treningiem wspomaga spalanie tłuszczu. Można przechowywać je w pięknych miseczkach - zobaczcie poniżej kilka propozycji.

Ich niesamowity zielony kolor sprawia, że każda potrawa czy naczynie wygląda z nimi wyjątkowo. Pięknie będą też wyglądały na płaskich półmiskach, sprawiając, że we wnętrzu zrobi się bardzo egzotycznie. Kilka z nich znajdziecie poniżej.

Z czym podawać pistacje?

Ich wyjątkowy, słony smak doskonale pasuje zarówno do słodkich i słonych potraw. Nieocenionym hitem są oczywiście lody pistacjowe. Jeśli lubicie chrupki smak orzechów, warto posypać nimi włoski makaron, czy pieczeń. Oto przepis na wyjątkowego łososia z pistacjową panierką:

Składniki:

  •  filet z łososia
  •  oliwa z oliwek
  •  sól
  •  pieprz
  •  3 kromki chleba tostowego
  •  30g pistacji
  •  natka pietruszki

Łosoś z pistacjami
Fot. wollertz/Adobe Stock

Filety z łososia natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć z obu stron na pataleni. W blenderze rozdrobnić pistacje, kromki tostowego chleba i natkę pietruszki. Następnie wymieszać z masłem, nałożyć na grzbiet łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Podawać z ryżem lub kaszą! 

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Czy czas zabliźnia rany, zaciera pamięć? Co sądzą o filmie „Ania”? BLISCY ANNY PRZYBYLSKIEJ w poruszającej, intymnej rozmowie. BARBARA ROMANOWICZ-TORZEWSKA I MAREK TORZEWSKI: słynny polski tenor i aktorka. Od 40 lat razem. Na dobre i na złe. Niezmiennie w sobie zakochani. Ich wyznania brzmią jak piękna miłosna aria. DOROTA GARDIAS: wydawałoby się, że ma wszystko: urodę, talent, popularność, miłość widzów i udaną córeczkę Hanię. A jednak los jej nie rozpieszcza… RADOSŁAW ŚMIGULSKI zarządza Polskim Instytutem Sztuki Filmowej. Czy sam jest… fanem kina? KRÓLOWA ELŻBIETA II i jej wielkie miłości…