Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva
KUCHNIA 2022

Dziś Dzień Miłośników Sera! Z jakich krajów pochodzą konkretne rodzaje?

Oto mini przewodnik dla smakoszy serów!

Aleksandra Frankowska 20 stycznia 2022 16:27
Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva

Dziś wyjątkowy Dzień – Dzień Miłośników Sera. Kto go nie lubi? Chyba nie ma na świecie takiej osoby. Dodajemy go wszędzie. Do kanapek, dań na ciepło i zimno, a także jemy w formie przekąsek. Innymi słowy, ser zawsze był i będzie towarzyszył nam w codziennym menu. Ma w sobie dużo nabiału, ale również innych składników. Może być biały, żółty, zielony, czerwony… wszystko zależy od nas! Istnieje jednak kilka gatunków, które są typowymi klasykami. Wiecie skąd pochodzą?

ZOBACZ TEŻ: Te potrawy poprawią Ci humor w każdej sytuacji!

Ser Gouda

Jego nazwa pochodzi od holenderskiej miejscowości Goude. Ser nie jest produkowany bezpośrednio tam, jednak w okolicznych wsiach, a sprzedawano go właśnie w Goude. Chociaż od tego czasu minęły już stulecia, mieszkańcy wciąż odtwarzają stary targ, gdzie negocjowane są ceny w starym stylu.

Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva

Ser Mozzarella

Tego sera chyba nikomu nie musimy przedstawiać. Jeśli uwielbiacie pizzę, to i delikatną, kremową mozzarellę. Pochodzi z miasta Aversa, z rejonu Kampanii. Wytwarzana jest z wysokiej jakości mleka bawolego i przechowywana jest w specjalnej serwatce. Jej najpopularniejszą odmianę jest mozzarella di bufala – produkowana tylko w regionie Kampanii. Jej receptura jest pilnie strzeżona!

Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva

Ser Parmezan

We Włoszech można odwiedzić muzeum parmezanu w miejscowości… Parma! Dokładnie tam ser był początkowo produkowany przez benedyktyńskich zakonników. Parma słynie również z produkcji oliwy i szynki parmeńskiej, jednak to parmezan jest prawdziwym złotem tego regionu!

Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva

Ser Gorgonzola

Niebieski, pleśniowy ser dojrzewający o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu. Niewiele osób wie, że pochodzi z Włoch, a dokładnie z Lombardii. Często występuje jako dodatek do sałatek i pizzy. Doskonale pasuje do orzechów i winogron!

Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva

Ser Camembert

Francuski król, pochodzący aż z XVIII wieku. Stworzony został przez lokalnego farmera, który do wsi Camembert przybył z miejscowości Brie. Chcąc zrobić ser Brie… pomylił składnik i właśnie w ten sposób powstał Camembert! 

Dzień Miłośników Sera
Fot. Canva

TAGI #przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Jedno zdjęcie Roxie Węgiel wywołało lawinę komentarzy. Odpowiedziała: „Ludzie muszą się przyzwyczaić, że jest inaczej”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.