Jesień 2020 to czas, w którym jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na wirusy i zarazki. Wszyscy chronią się przed koronwirusem 2020, jednak nie tylko on czyha na nas tuż za rogiem. Są jeszcze inne przeziębienia i choroby, które możemy złapać, mając niską odporność. Chociaż dekady temu nie było tylu leków, ile mamy dostępnych teraz, nasze prababcie i babcie miały swoje sprawdzone sposoby na zwalczenie przeziębienia i wzmocnienie odporności. Przygotowaliśmy 5 przepisów, które w naturalny sposób postawią Was na nogi!
1. Syrop z cebuli na odporność 2020
Wystarczą dwa składniki - cebula i cukier. Cebulę pokroić w paski i warstwami przełożyć w słoiku, odpowiednio - cebula, łyżka cukru, cebula, łyżka cukru i tak, aż pod wieko. Tak przygotowany słoik odłożyć na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia będzie można zauważyć już wydzielający się syrop. Należy odkręcić słoik i zacząć wyciskać cebulę, najlepiej łyżką. Ponownie dosypać cukru i zakręcić. Czynności te powtarzać przez 3-4 dni, aż syrop będzie gotowy. Można pić go codziennie, dla wzmocnienia odporności.

2. Syrop czosnkowy na odporność 2020
Do przygotowania syropu potrzebne będą dwie główki czosnku, miód, 2 cytryny oraz szklanka gotowanej wody. Główki należy przecisnąć przez praskę i zalać przegotowaną wodą. Następnie dodać miód i sok z cytryn. Miksturę wymieszać i odstawić na dobę. Rano przecedzić przez sitko i gotowe! Syrop wzmacnia układ immunologiczny i łagodzi przeziębienia.

3. Syrop imbirowy na odporność 2020
We wzmacnianiu odporności genialnie radzi sobie imbir. Aby przygotować z niego syrop, należy pokroić korzeń imbiru na paseczki i zalać dwiema szklankami wody, a następnie zagotować. Po około pół godziny, należy dodać 100g miodu i mieszać, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany syrop można przelać do słoika. Ma on działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także wzmacniające odporność.

4. Sok z kwiatów czarnego bzu na odporność 2020
Kto wizyt u babci nie kojarzy z ciemnym, kwaśnym sokiem z bzu dodawanym do herbaty? Okazuje się, że babcie wiedziały co robią - sok z kwiatów czarnego bzu doskonale działa na naszą odporność podczas jesieni 2020. Jak go przygotować? Potrzebne będzie 30 gałązek kwiatów, sok z 3 cytryn, 2 litry wody oraz 1kg cukru lub miodu.
Kwiaty należy zalać wrzątkiem i odstawić na całą dobę. Rano, należy je odcedzić, a do kwiatów dodać miód, wodę i sok z cytryny, a następnie całość podgrzać, lecz nie gotować. Tak przygotowany sok można przelać do słoiczków i postawić je do góry dnem, aby się zawekowały. Jedną łyżeczkę można spokojnie wypijać przed snem.
Najlepsze dodatki do kuchni

5. Syrop z młodych pędów sosny na odporność 2020
Ostatni z przepisów, który chcemy Wam polecić, to syrop z pędów sosny. Przed przygotowaniem, około 1 kg pędów należy oczyścić z brązowej łuski i przejrzeć, czy nie mają pasożytów. Następnie, należy włożyć je do słoika i zasypać cukrem. Czynność tę powtórzyć aż do wieka, a każdą warstwę mocno ugniatać, podobnie jak przy syropie z cebuli. Na wierzchu słoik zabezpieczyć gazą i odstawić na parapet na 4 tygodnie. Kiedy syrop będzie już gotowy, nabierze pięknego, złotego koloru. Wówczas można przelać go do mniejszych buteleczek i będzie dobry do spożycia przez około 6 miesięcy.
