Zobacz przepis
Fot. INSTAGRAM:@annalewandowskahpba
KUCHNIA

Anna Lewandowska podzieliła się dietetycznym przepisem na pączki!

Idealne na Tłusty Czwartek

Marta Baran 19 lutego 2020 20:00
Zobacz przepis
Fot. INSTAGRAM:@annalewandowskahpba

Tłusty Czwartek już jutro, a zjedzenie pączka w tym dniu to obowiązek! Jednak jeśli na co dzień jest się na diecie, nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na ten tradycyjny rarytas. Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska, która inspiruje swoim zdrowym stylem życia oraz dietetycznymi przepisami. Ostatnio na swojej stronie internetowej podzieliła się recepturą na bezglutenowe pączki.

Dieta bezglutenowa – zasady

Osoby, które są na diecie bezglutenowej z pewnością wiedzą, jak ciężko jest dobrać dla siebie odpowiednie posiłki. Z jadłospisu już na wstępie trzeba wykluczyć produkty, które zawierają w swoim składzie gluten (mieszaninę białek gluteliny i gliadyny), który znajduje się w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Dlatego jedzenie na przykład tradycyjnych pączków smażonych na mące pszennej u osób nietolerujących glutenu jest niemożliwe.

Z roku na rok u coraz większej ilości osób zdiagnozowany jest brak tolerancji na ten składnik. Dlatego coraz więcej piekarni w swoim asortymencie ma również wypieki dla osób z celiakią. Mamy dobrą informację dla fanów Ani Lewandowskiej – w tym roku, w jej sklepie (Healthy Store by Ann) również będzie można kupić dietetyczne pączki. A na swojej stronie internetowej trenerka podzieliła się przepisem na te przepyszne dunats’y, które nie są skomplikowane w wykonaniu!

Przepis na bezglutenowe pączki według Anny Lewandowskiej:

Potrzebne składniki (na pączki):

  • 80 ml oleju kokosowego
  • 70 ml miodu
  • 4 jaja
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody

Potrzebne składniki (na polewę):

  • gorzka czekolada (70% kakao)
  • mus kokosowy
  • dekoracja (chipsy kokosowe, jagody goji, kruszona pistacja, Burak Lio Shake, płatki migdałowe)

Sposób przygotowania:

„Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. W misce wymieszałam dokładnie mąkę kokosową z sodą oczyszczoną. Olej kokosowy rozpuściłam w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu umieściłam go razem z miodem w malakserze i blendowałam do uzyskania jasnej i puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodałam po jednym jajku. Na koniec wsypałam zawartość miski z suchymi składnikami. Uzyskaną masę przełożyłam do foremek na około 1/2 wysokości. Piekłam 12-15 minut. Po upieczeniu pączki wystudziłam na kratce i udekorowałam”.

Przepis znajdziecie na oficjalnej stronie Anny Lewandowskiej (Healthy Plan by Ann).  

Wideo

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

PAULINA KRUPIŃSKA-KARPIEL – Ma urodę, udane dzieci, kochającego męża, wymarzoną pracę. Kobieta idealna? KATARZYNA GRONIEC w wieku 20 lat była gwiazdą legendarnego „Metra”. Jak teraz wygląda jej życie? NIKODEM SKOTARCZAK – Nikoś, najsłynniejszy gangster PRL, został legendą już za życia... Pasjonująca rozmowa Z MICHAŁEM RUSINKIEM o języku polskim, który zmienia się wraz z nami. Jak? W cyklu EXTRA: Rewia, jej miłość! Witamy w Teatrze Sabat Małgorzaty Potockiej.