Sezon na warzywa i owoce w Polsce
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kuchnia na wiosnę 2020 - poznajcie dietę Locavore!

To nowość, która znacznie zyskała na popularności

Marta Baran 21 kwietnia 2020 18:15
Sezon na warzywa i owoce w Polsce
Fot. STOCK ADOBE

Nowe diety często po jakimś czasie odchodzą w zapomnienie. Wybierając najlepszy sposób żywienia dla siebie sugerujemy się różnymi aspektami - smakiem, szybością przygotowania posiłków oraz, co ważne, dostępnością produktów. Dziś pod lupę postanowiliśmy wziąć nowe odkrycie dieteyków, o którym w ostatnim czasie zrobiło się bardzo głośno. Mowa o diecie Locavore. Na czym polega sekret tego modelu odżywiania?

Locavore - zasady diety

To żywienie, które będzie pomocne w zrzucaniu zbędnych kilogramów, a jednocześnie zadba o lokalny rynek oraz środowisko. Zasady diety są proste - je się produkty sezonowe, które pochodzą z rodzimego kraju. To w dużym stopniu wpływa na ekologię, ponieważ transport produktów do sklepów nie jest długi, co nie wiąże się choćmby z nadbiernym wydobywaniem spalin samochodowych.

Owoce oraz warzywa sezonowe mają jeszcze jeden dość ważny plus. Zawierają mniej sztucznych konserwantów oraz pestycydów. A te najczęściej są wykorzystywane, aby podtrzymać jakość i świeżość produktów podczas transportu do innych krajów. Przestawiając się na dietę Locavore, zmieniamy jadłospis w zależności od pory roku. To świetna alternatywa dla tych, którzy często nudzą się obecną dietą i spożywaniem ciągle tych samych dań. Ponadto ta różnorodność pozytywnie odbije się na zdrowiu.

Dieta Locavore - korzyści

Sięganie po różne owoce i warzywa pozwala dostarczyć do organizmu wiele cennych witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz poprawia metabolizm. Łącząc ją dodatkowo regularnymi ćwiczeniami można pracować nas swoją sylwetką i zgubić zbędne kilogramy. Dieta jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie do końca mają czas gotować. Sezonowe produkty znajdziemy w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Warto korzystać z sezonów na świeże produkty, ponieważ wtedy mają najlepszy smak, który pysznie wkomponuje się w dania.

Poniżej znajdziecie listę owoców oraz warzyw, po które warto sięgać w poszczególnych sezonach w Polsce. Dzięki temu łatwiej będzie Wam dobierać produkty, które będą bazą jadłospisu w danym miesiącu:

Styczeń

Owoce: gruszki, jabłka

Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki

Luty

Owoce: gruszki, jabłka

Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki

Marzec

Owoce: gruszki, jabłka

Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki

Kwiecień

Owoce: gruszki, jabłka

Warzywa: brukiew, burak ćwikłowy, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki, pomidor

Maj

Owoce: agrest, jabłka, truskawki, gruszki

Warzywa: fasola, bób, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, groszek, kalafior, kalarepa, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, rabarbar, pomidor, pietruszka, por, seler, ziemniaki, szparagi, szczaw, szpinak

Czerwiec

Owoce: gruszki, agrest, czereśnie, jabłka, maliny, truskawki, porzeczki 

Warzywa: bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, groszek, cebula, cebula dymka, czosnek, fasola, kalafior, kalarepa, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, ogórek, rabarbar, pomidor, pietruszka, por, seler, rzodkiew, topinambur, ziemniak, szparagi, szczaw, szpinak

Lipiec

Owoce: borówka amerykańska, agrest, brzoskwinia, czereśnie, gruszki, jabłka, jagody, maliny, morele, porzeczki, wiśnie

Warzywa: bakłażan, bób, brokuł, brukiew, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cebula dymka, czosnek, koper włoski, fasolka szparagowa, fasola, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, raparbar, rzodkiew, sałata, seler, szczaw, szparagi, ziemniaki, cukinia

Sierpień

Owoce: śliwki, gruszki, jabłka, maliny, jeżyny, jagody, poziomki, truskawki, porzeczki, morele, czarny bez, aronia, agrest

Warzywa: dynia, kalafior, brokuł, koper włoski, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, ogórek, sałata, jarmuż, karczochy, kabaczek, bakłażan, patison, rzodkiew, ziemniaki, burak ćwikłowy, topinambur, brukiew, pasternak, seler, pietruszka, marchew, czosnek, cebula, por, pomidor, papryka, botwina, cebula dymka, rabarbar, seler naciowy, szpinak, szczaw, kukurydza, fasolka szparagowa, fasola

Wrzesień

Owoce: aronia, borówka amerykańska, czarny bez, dzika róża, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, morele, śliwki, winogrona, żurawina

Warzywa: bakłażan, brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, botwina, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, fasolka szparagowa, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, sałata, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, ziemniaki, cukinia

Październik

Owoce: aronia, czarny bez, dzika róża, gruszki, jabłka, śliwki, winogrona, żurawina

Warzywa: brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, koper włoski, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, karczochy, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka, pomidor, por, seler, seler naciowy, szczaw, szpinak, topinambur, cukinia

Listopad

Owoce: gruszki, jabłka, żurawina

Warzywa: brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, cykoria, czarna rzepa, czosnek, dynia, fasola, koper włoski, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, patison, pietruszka, topinambur, ziemniaki

Grudzień

Owoce: gruszki, jabłka

Warzywa: brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, cebula, czarna rzepa, czosnek, fasola, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, pietruszka, por, seler, topinambur, ziemniaki.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Adriana Cyran (@po_prostu_mama_dawidka)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Agnieszka Płóciniak dietetyk (@aga_dietea)

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.