Jak gotować bób?
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Kuchnia na wiosnę 2020 - poznaj sprawdzone przepisy na bób w roli głównej!

Idealne gdy jesteś na diecie

Marta Baran 7 maja 2020 13:15
Jak gotować bób?
Fot. STOCK ADOBE

Czas kwarantanny warto wykorzystać do samorozwoju. Nauka nowego języka, czytanie książek, przygoda z nowym sportem, a także eksperymentowanie w kuchni. W naszym cyklu o trendach żywieniowych w 2020 roku pisaliśmy o diecie Locavore, która bazuje na spożywaniu posiłków z produktów sezonowych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej koniecznie poznajcie jej dokładne zasady.

Początek maja to idealny czas, aby do swojej diety prowadzić wiele smacznych owoców i warzyw - do tego grona między innymi możemy wliczyć bób. Świetnie sprawdza się w sałatkach, zupach lub jako dodatek w pastach. Mimo, że na sklepowych półkach w sezonie pojawia się co roku, dopiero od jakiegoś czasu został doceniony i nie powinno go zabraknąć w zdrowej diecie. Jakie są właściwości bobu oraz w jaki sposób można go podać? Szczegóły poniżej!

Bób - właściwości zdrowotne

Bób to warzywo strączkowe, które jest bogate w białko. Dlatego świetnie sprawdzi się u osób, które nie spożywają mięsa, jajek lub ryb w formie roślinnego zamiennika. Ponadto bób jest źródłem błonnika, jest bogaty w kwas foliowy, a także odznacza się wysoką energetycznością. Sprawdzi się w diecie u osób, które zmagają się z bólem jelit, ponieważ oczyszcza je z substancji toksycznych np. metali ciężkich i kwasów żółciowych. Polecany jest także kobietom w ciąży, które skarżą się na poranne mdłości i zaburzoną pracę przewodu pokarmowego. Oczywiście jak w przypadku każdego warzywa powinno się go spożywać w zdrowych ilościach, ponieważ po ugotowaniu odznacza się wysokim indeksem glikemicznym.

Bób - jak kupić, aby był świeży?

Tak naprawdę, aby wydobyć jego najlepszy smak nie trzeba przygotowywać skomplikowanych dań z tym warzywem roli głównej. Aby był pyszny warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania bobu w sklepie. Jaki kupić? Taki, który jest sprzedawany na wagę, na przykład na targu, gdzie dokładnie można zobaczyć jego kolor, który powinien być zielony i jednolity. Warto unikać bobu pakowanego w foliowe woreczki strunowe - możliwe, że nie jest pierwszej świeżości i nie będzie mieć jędrnej struktury.

Jak gotować bób?

Ugotowanie bobu nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Pierwszym krokiem jest opłukanie bobu pod bieżącą, zimną wodą. Aby wydobyć z niego jak najlepszy smak podczas gotowania warto dodać łyżeczkę cukru, Młode warzywo gotuje się około 5 minut. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki. Ugotowany bób warto jeszcze raz przepłukać wodą. Aby właściwości trawienne były jeszcze większe, możesz połączyć go z ziołami takimi jak: kminek, koper włoski, rumianek lub mięta.

Kuchnia na wiosnę 2020

Pomysłów na podanie bobu jest mnóstwo. Poniżesz przygotowaliśmy kilka propozycji, które warto przyrządzić. Nie zajmie to dużo czasu, a posiłek będzie smaczny i pożywny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez FACET I KUCHNIA (@facetikuchnia)

Wiosenna shakshuka z bobem

Potrzebne składniki:

  • 12 sztuk szparagów
  • 100 g groszku
  • 100 g bobu
  • 200 g posiekanego szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 3 pory pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • 2 łyżki kminku
  • 4-6 jajek
  • garść posiekanego garnka
  • szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli, dodaj szparagi, następnie groszek, bób oraz szpinak. Po pięciu minutach przelej warzywa do durszlaka i pozostaw do osuszenia składników.
  2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podsmaż pora i czosnek do miękkości, a następnie dodaj kminek. Dodaj warzywa z durszlaka i duś przez 3-4 minuty. Na patelni rozbij jajka i smaż jeszcze chwilę, aby się ścięły. Aby przyspieszy, możesz użyć przykrywki. Pod koniec danie dopraw płatkami chilli, oliwą z oliwek, solą i pieprzem do smaku.

Placki z bobu z ziołami, kozim serem i kawałkami boczku

Potrzebne składniki:

  • 200 g miękkiego koziego sera
  • 100 g twarogu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanych liści mięty
  • 1 mały posiekany szczypiorek
  • 4 kawałki wędzonego, smażonego boczku
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ubite jajko
  • 150 ml mleka
  • 1 cytryna
  • 250 g bobu

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą elektrycznej trzepaczki ubij ser kozi i twaróg z dodatkiem 1 łyżki oliwy i szczyptą soli. Konsystencja powinna być lekka i puszysta. Na patelnię dodaj miętę i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku.
  2. W dużej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. Następnie dodaj ubite jajka i mleko, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj startą skórkę cytryny, posiekany szczypiorek i bób.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj na rozgrzany tłuszcz partiami za pomocą łyżki. Placuszki smaż z obu stron, aż będą mieć lekko złocisty kolor.
  4. Placki podawaj z dodatkiem puszystego sera oraz pokruszonymi kawałkami boczku. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze o drobinę szczypiorku.

Pikantna pasta z bobu

Potrzebne składniki:

  • 300 g miękkiego koziego sera
  • 1 awokado
  • 1 posieka zielona papryczka chilli (bez nasion)
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 szklanka ugotowanego groszku
  • 1/4 szklanki płaskich liści pietruszki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • skórka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem cytryny zmiksuj na gładką masę. Gdy konsystencja będzie jednolita, dopraw pastę solą oraz pieprzem. Następnie zmiksowane składniki przełóż do lodówki 3-4 godziny. Schłodzoną pastę podawaj do tostów, jako dodatek do bagietek i innego pieczywa.

Sałatka z bobem, mozzarellą oraz świeżą miętą

Potrzebne składniki:

  • 300 g drobno posiekanego bobu bez łusek
  • 75 g świeżo startego sera pecorino
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 3 kulki mozzarelli Buffalo
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty

Sposób przygotowania:

  1. Umieść bób w moździerzu z odrobiną soli i rozetrzyj na grubą pastę. Dodaj pecorino, połowę posiekanej mięty i 3/4 soku z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Dodaj około 3 łyżki oliwy z oliwek, aby mieszanka była luźna i mokra.
  2. Potnij mozzarellę na kawałki i umieść na talerzu do serwowania. Następnie dodaj połowę pasty z bobu.
  3. Połącz pozostałą miętą z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Całość dopraw obfitą ilością pieprzu.  

Jak gotować bób?
Fot. STOCK ADOBE

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.