restauracja prosciuteria
Fot. MATERIAŁY PRASOWE
KUCHNIA

Chcesz poczuć włoski klimat? Koniecznie odwiedź restaurację Prosciutteria!

To wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy

Gabriela Łaskowska 17 listopada 2018 09:28
restauracja prosciuteria
Fot. MATERIAŁY PRASOWE

Prosciutteria to coś więcej niż włoska restauracja. To miejsce tworzone z pasją i miłością - do jedzenia i Włoch. 

Restauracja Prosciutteria

Lokal znajduje się na warszawskim Solcu. Założyło go małżeństwo, które zafascynowane jest Włochami i wszystkim, co z nimi związane. Prosciutteria to idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi. Lokal posiada w swojej ofercie głównie dania stworzone, by się nimi dzielić. Zainspirowany jest prosciutteriami we Włoszech, czyli restauracjami, do których wstępuje się ze znajomymi na lokalne przekąski i wino. 

Wnętrze lokalu idealnie oddaje włoski charakter. Ceglane ściany, drewniane stoliki i oryginalna podłoga z lat 30.! Wyjątkowego klimatu dodają zioła na stolikach, czarno białe kadry z filmów, wiszące na ścianach i ozdobne żyrandole na suficie.

Co znajdziemy w menu?

Oferta dań jest dosyć mała. Za to są one naprawdę wyjątkowe. Restauracja oferuje głównie włoskie antipasti. Sery, szynki, suszone pomidory, oliwki i inne dodatki podawane są na dużych drewnianych deskach, które dostępne są w 3 rozmiarach. Za najmniejszą zapłacimy 65 zł, za średnią 120 zł, a za największą 195 zł. Dodatkowo klienci otrzymują do każdej deski koszyk z pieczywem i oliwę z oliwek. Prawdziwa włoska uczta! Ogromnym atutem restauracji jest to, że produkty, z których wykonane są dania, sprowadzane są prosto z Włoch.

Do wyboru mamy również szeroką ofertę win. Oczywiście włoskich. W karcie znajdziemy aż 30 różnych rodzajów tego alkoholu. W razie problemu z jego wyborem, właściciele chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, umiejętnie dobierając odpowiedni trunek do wybranego dania.

To, co sprawia, że jest to naprawdę wyjątkowe miejsce, to podejście właścicieli do klientów. Każdemu gościowi poświęcają sporo czasu, opowiadając historie związane z każdym podanym produktem. Widać tu ich ogromną wiedzę na ten temat, a także zafascynowanie wszystkim, co włoskie. Próbują oni zarazić klientów swoją miłością do Włoch. I jak na razie świetnie im to wychodzi!  

restauracja prosciuteria
Fot. MATERIAŁY PRASOWE

restauracja prosciuteria
Fot. MATERIAŁY PRASOWE

Wideo

Trendy na wiosnę 2021. Najmodniejsze makijaże na wiosnę 2021.

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

URSZULA DUDZIAK i MIKA URBANIAK osobista rozmowa dwóch niezwykłych artystek – matki i córki. ANNA PUŚLECKA mówi, że jej życie to nie tylko walka z rakiem. Polskie olimpijki: WALASIEWICZÓWNA, KONOPACKA, SZEWIŃSKA, KŁOBUKOWSKA… walczyły z rywalkami i z uprzedzeniami! Córka Ewy Błaszczyk MARIANNA JANCZARSKA: „Ola na zawsze jest częścią mojego życia”. EDYTA i MARCIN SAPETOWIE tworzą rodzinę dla dzieci z bagażem trudnych doświadczeń i chorób. Tumai – raj dla zawiedzionych kenijskich kobiet. Konkurs VIVA! PHOTO AWARDS rozstrzygnięty!