KUCHNIA

Grill w stylu glam...

... bo nie tylko karkówka nadaje się na grilla!

Gabriela Łaskowska 21 lipca 2018 16:30
grill
Fot. STOCK ADOBE

Mamy piękne lato. Jak lato, to wakacje. A jak wakacje, to grill. Pewnie każdy z was, gdy słyszy „grill”, myśli „kiełbasa!”. I wcale nas to nie dziwi. Jednak czy nie macie czasem ochoty zaskoczyć pozostałych grillowiczów i przygotować zupełnie inne dania, całkowicie nietypowe? My mamy, dlatego zebraliśmy najciekawsze według nas pomysły.

grill
Fot. Courtesy of Christina Pérez

Marchewki owinięte bekonem
marchewki
boczek w plasterkach
syrop klonowy
musztarda

Zawinąć marchewki w boczek, ułóżyć na tacce i połóżyć na grilla. Po ok. 20 minutach posmarować marchewki syropem klonowym. Gdy boczek będzie już wystarczająco spieczony, zdjąć marchewki z grilla i ułóżyć na talerzu, ozdabiając odrobiną musztardy.

grill
Fot. DOMESTICATE-ME.COM

Brzoskwinie z serem burrata
2 kawałki sera burrata
4 dojrzałe brzoskwinie (obrane ze skórki i z usuniętą pestką)
1 bagietka
sól, pieprz

Ugrillować bagietkę, pokrojoną w kromki, i brzoskwinie w plasterkach. Bagietkę posmarować oliwą i posypać przyprawami. Grillować, aż bagietka będzie chrupiąca, a brzoskwinie miękkie. Na talerzu położyć kromki bagietki, na nich ułożyć kawałek sera, a następnie pokryć to brzoskwiniami.

grill
Fot. BONAPPETIT.COM

Sałatka kukurydzowo-awokadowa
kolba kukurydzy
dojrzałe awokado
sok z limonki
łyżka miodu

Miód roztopić i dodać do soku z limonki. Ugrillowaną kukurydzę wrzucić do miski i dodać do niej pokrojone awokado. Połączyć z sosem miodowym.

grill
Fot. BONAPPETIT.COM

Batatowa baba gnanoush
2 bataty
sok z limonki
oliwa
sół, pieprz, czosnek
pita/bagietka

Ugrillować bataty. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miski, obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem. Dodać oliwę i przyprawy. Mieszać aż powstanie gładka masa. Podawać z grillowaną pitą lub bagietką.

grill
Fot. BONAPPETIT.COM

Grillowane szparagi z cytrynowym dressingiem
szparagi
cebula
sok z cytryny

Ugrillować szparagi z pokrojoną cebulką. Następnie przełożyć na talerz i polać sokiem z cytryny.

Smacznego!  

Wideo

Wiemy, jak dbać o skórę dojrzałą! 

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

W wielkanocnym numerze Barbara Kurdej-Szatan z mamą i córką opowiadają o rodzinnych tajemnicach, a Joanna Mazur o tym, jak naprawdę wygląda życie niewidomej sportsmenki!