grill
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Potrawy z grilla nie muszą być nudne! 

Nasze propozycje potraw na pewno was zaskoczą

Gabriela Łaskowska 9 czerwca 2023 13:30
grill
Fot. STOCK ADOBE

Upalny weekend, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi. To idealny moment na przygotowanie pysznych potraw z grilla, ale w zupełnie nowej odsłonie. Klasycznej kiełbasie, kaszance i karkówce mówimy „nie”, za to sięgamy po nietypowe smakowe połączenia, które zachwycą nawet największych smakoszy. Oto propozycje na grillowe dania w nowym stylu.

ZOBACZ TAKŻE: Taras jak z Instagrama? Oto 5 rzeczy, dzięki którym będzie piękny!

Gorący weekend 2023 – nowoczesne, nietypowe dania z grilla

Marchewki owinięte bekonem:

Składniki:
-marchewki
-boczek w plasterkach
-syrop klonowy
-musztarda

Przygotowanie: Marchewki zawinąć w boczek, ułożyć na tacce i połóżyć na grilla. Po ok. 20 minutach posmarować marchewki syropem klonowym. Gdy boczek będzie już wystarczająco spieczony, zdjąć marchewki z grilla i ułóżyć na talerzu, ozdabiając odrobiną musztardy.

grill
Fot. Courtesy of Christina Pérez

Brzoskwinie z serem burrata:

Składniki:
-2 kawałki sera burrata
-4 dojrzałe brzoskwinie (obrane ze skórki i z usuniętą pestką)
-1 bagietka
-sól, pieprz

Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromki, posmarować oliwą i posypać przyprawami, a następnie zgrillować ją oraz brzoskwinie w plasterkach. Zdjąć dopiero, gdy bagietka będzie chrupiąca, a brzoskwinie miękkie. Na talerzu położyć kromki bagietki, na nich ułożyć kawałek sera, a na koniec plasterki brzoskiwini. 

grill
Fot. DOMESTICATE-ME.COM

Sałatka z grillowanej kukurydzy i awokado:

Składniki:
-kolba kukurydzy
-dojrzałe awokado
-sok z limonki
-łyżka miodu

Przygotowanie: Miód roztopić, dodać do soku z limonki i dokładnie wymieszać. Grillowaną kukurydzę skroić ostrym nożem do miski i dodać do niej pokrojone awokado. Połączyć z sosem miodowym.

grill
Fot. BONAPPETIT.COM

Batatowa baba gnanoush:

Składniki:
-2 bataty
-sok z limonki
-oliwa
-sól, pieprz, czosnek
-pita/bagietka

Przygotowanie: Ugrillować bataty. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miski, obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem. Dodać oliwę i przyprawy. Mieszać aż powstanie gładka masa. Podawać z grillowaną pitą lub bagietką.

grill
Fot. BONAPPETIT.COM

Grillowane szparagi z cytrynowym dressingiem:

Składniki:
-szparagi
-cebula
-sok z cytryny

Przygotowanie: Ugrillować szparagi z pokrojoną cebulką na specjalnej tacce. Następnie przełożyć na talerz i polać sokiem z cytryny.

grill
Fot. BONAPPETIT.COM

Smacznego!  

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

„Miałem szczęście do kobiet”… Jerzy Stuhr o mamie i babci w ostatnim wywiadzie dla VIVY.pl

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA SKRZYNECKA I MARCIN ŁOPUCKI o tym, jak przez 15 lat budowali związek, w który weszli z bagażem doświadczeń. JERZY STUHR: odszedł legendarny polski aktor. Jaki był na scenie i poza nią? PAT BOGUSŁAWSKI święci triumfy jako reżyser ruchu na pokazach mody światowych projektantów. HALINA FRĄCKOWIAK: charyzmatyczna piosenkarka niezwykle szczerze opowiada o 60 latach kariery.