Cytrusy mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA 2023

Cytrusy na talerzu, czyli najlepsze desery z nimi w roli głównej

Są idealne na wiosenne dni

Aleksandra Trendak 4 marca 2023 12:27
Cytrusy mn
Fot. Adobe Stock

Choć lato powoli się kończy i dni stają się coraz chłodniejsze, warto zatrzymać odrobinę słońca w postaci pysznych deserów. Świetną propozycją na ten czas będą dania zawierające cytrusy, ponieważ zawierają witaminę C, która jest bardzo istotna dla naszej odporności oraz są nisko kaloryczne. Odkryj cześć prostych przepisów na świetne desery z cytrusami, które przypomną Ci słoneczne, letnie dni. 

ZOBACZ TEŻ: Sprawdź pięć pysznych i prostych przepisów na budyń!

Fit ciasto cytrynowe 

Składniki na ciasto: 

  • 2 jajka, 
  • 30g cukru, 
  • 60g mąki, 
  • Pół łyżeczki soli, 
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • Pół łyżeczki aromatu waniliowego, 
  • Starta skórka z cytryny 
  • Składniki na polewę: 
  • 100g niskotłuszczowej śmietanki 
  • Słodzik 
  • Sok z cytryny 

Przygotowanie: 

W dużej misce rozbij dwa jajka, zmiksuj i dodaj do nich cukier, a następnie ponownie mieszaj, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, przyprawy i zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przelej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i umieść w nim ciasto na około 15 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą niskotłuszczową śmietankę, słodzik i pokrop sokiem z cytryny. Polewę nałóż na wystudzone ciasto lub już pokrojone kawałki. Do ozdoby możesz użyć połowy plasterka z cytrynu lub listki mięty. 

Tarta cytrynowa z bezą 

Składniki na spód: 

  • 180g mąki, 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • Mała szczypta soli 
  • 100g zimnego masła, 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • Składniki na krem cytrynowy: 
  • 125ml soku z cytryny (z około dwóch cytryn) 
  • 60ml soku z pomarańczy (lub z cytryny) 
  • 125ml wody 
  • Skórka starta z 2 cytryn 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 70g cukru 
  • 100g masła 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 

Składniki na bezę: 

  • 4 białka 
  • 200g cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie spodu: 

Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę łączymy z cukrem i solą, dodajemy pokrojone kawałki masła i miksujemy mikserem do momentu powstania drobnych okruszków ciasta lub możemy rozcierać ciasto palcami. Następnie dodajemy żółtko i wodę i dalej miksujemy lub zagniatamy łącząc składniki w jednolite i gładkie masło. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę, aby dokładnie pokryło dno i boki. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni Celsjusza (z opcją góra i dół bez termoobiegu). Ciasto okrywamy folią aluminiową i wysypujemy na nie suchą fasolę lub ryż. Pieczemy przez 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy bez folii przez jeszcze 13 minut, aż ciasto osiągnie złoty kolor. 

Przygotowanie kremu: 

Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i przecedzamy je przez sitko. Następnie wlewamy do garnka, dodajemy wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Mieszamy i zagotowujemy, do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy pokrojone na kawałki masło, mieszamy energicznie aż się roztopi i połączy z masą. Następnie dodajemy jajko i żółtka i szybko mieszamy (masa powinna być gęsta, jeśli taka nie jest, należy ją podgrzewać na małym ogniu i mieszać aż przybierze taką formę). Na powierzchni masy należy położyć kawałek folii spożywczej, co ją zabezpieczy przed wysuszeniem i utworzeniem kożucha. 

Przygotowanie bezy: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem na pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może nie wyjść). Ubijamy białka jeszcze przez dwie-trzy minuty, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na kruchym spodzie (może być ostudzony lub gorący) wykładamy krem, wyrównujemy powierzchnię i nakładamy pianę z białek (musi ona przylegać do masy cytrynowej). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i zarumieniona. Należy ją wyjąć i przed podaniem dokładnie ostudzić. 

Konfit z pomarańczy z wina  

Składniki na confit: 

  • 6 małych pomarańczy, 
  • 5 szklanek cukru 
  • 1 laska cynamonu 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • Składniki na sorbet: 
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy (odcedzonego i schłodzonego) 
  • ¼ szklanki białego deserowego wina 

Przygotowanie: 

Od każdej pomarańczy odcinamy piętkę (u góry i u dołu). Wbijamy nóż w środek każdego owocu i kroimy miąższ na ćwiartki, pozostawiając białą błonkę i skórę nienaruszone. W każdy owoc wkładamy łyżkę między miąższ a błonkę i wypychamy miąższ, pozostawiając skórę nienaruszoną. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy skórki, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy je aż zmiękną, czyli przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ja za pomocą łyżki. W celu przygotowania syropu, w tym samym rondlu mieszamy 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru, gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, czyli około 5 minut. Odlewamy3/4 szklanki syropu (który będzie potrzebny do sorbetu) i schładzamy w lodówce. Do reszty syropu dodajemy podgotowane skórki, cynamon i anyż. Przykrywamy powierzchnię pergaminem i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając, aż błonki będą transparentne, a skórki bardzo miękkie. Cały ten proces trwa około 30-40 minut. Następnie studzimy i układamy skórki na tacy, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do zamrażalnika. Do przygotowania sorbetu mieszamy sok z pozostałym ¾ szklanki syropu i winem. Wlewamy całość do maszynki do lodów i mrozimy według instrukcji lub napełniamy plastikowy pojemnik, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełniamy skórki pomarańczy. 

Makaroniki cytrusowo-kokosowe 

Składniki: 

  • 2 duże białka jajek 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka skorki z otartej cytryny 
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • Szczypta soli 
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych 

Przygotowanie: 

Rozgrzewamy piekarnik do 160-165 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy go i oprószamy mąką. Miksujemy białka, cukier, skórkę, wanilię i szczyptę soli, a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Za pomocą łyżeczki nakładamy masę i układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy na środkowej półce na złoty kolor przez 15-20 minut. Zdejmujemy z blachy i studzimy około 10 minut na kratce. 

Napoleonki z mandarynkami 

Składniki: 

  • ½ łyżeczki przyprawy “5 smaków” 
  • ¼ szklanki cukru 
  • 4 arkusze rozmrożonego ciasta filo 
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 250 dag twarożku śmietankowego 
  • Łyżeczka soku z cytryny 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 30 dag mandarynek z puszki (odcedzonych, syrop zostawiamy) 
  • Cukier do posypania 

Przygotowanie: 

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Mieszamy cukier z przyprawą “5 smaków”. Ciasto filo przekładamy folią spożywczą i wilgotnymi ręcznikami papierowymi, co zapobiegnie ich wysuszeniu. Jeden arkusz ciasta układamy w prostokątnej formie do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy 1/3 cukrowej mieszanki. W ten sam sposób nakładamy dwie kolejne warstwy. Na wierzchu kładziemy ostatni arkusz i smarujemy go masłem. Kroimy ciasto na 12 kwadratów i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy i studzimy na kratce. W tym czasie miksujemy serek, sok z cytryny, wanilię, 2 łyżki syropu mandarynkowego i dwie pozostałe łyżki cukru. Delikatnie mieszamy z mandarynkami. Kwadraty ciasta filo przekładamy kremem mandarynkowym, ewentualnie oprószamy cukrem pudrem. 

Krem cytrynowo-limonkowy 

Przygotowanie: 

  • 2,25 szklanki śmietany kremówki 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżeczka skórki otartej cytryny 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 

Przygotowanie: 

Doprowadzamy śmietankę i ¾ szklanki cukru do wrzenia i mieszamy aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i dalej mieszamy, gotując przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok i skórkę z cytrusów. Studzimy przez 10 minut. Mieszamy i rozlewamy do sześciu kokilek lub miseczek. Przykrywamy i schładzamy, aż masa zgęstnieje, przez minimum 4 godziny lub całą noc. 

 

Powyższe przepisy są proste w przygotowaniu, a czas poświęcony na nie sprawi, że będziemy mieli pyszne i zdrowe desery, które możemy podać na przyjęciu lub kawie z przyjaciółmi. Musicie koniecznie je spróbować!  

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Bogna Sworowska o pracy w modelingu kiedyś i dziś…

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.