budyń
Kuchnia

Ciepły budyń na chłodne wieczory? Oto pięć pysznych przepisów!

Podpowiadamy, jak umilić sobie jesień

Redakcja VIVA! 4 października 2019 09:30
budyń

Jesienna chandra i aura potrafią przytłoczyć.  Chłód, wilgoć, mgła, a nierzadko już pierwszy śnieg – to warunki, które nie wszystkich napawają optymizmem. Jeśli jesienią jedyne, o czym marzysz, to zakopać się pod kocem z dobrą lekturą i kubkiem aromatycznej herbaty, to nasz pomysł pewnie przypadnie Ci do gustu. Dobierz do swojego jesiennego zestawu miseczkę pysznego budyniu domowej roboty i popraw sobie humor pożywnym smakołykiem. Zobaczysz, że wszystkie smutki pójdą w niepamięć. To jak? Gotujemy?

Domowy budyń na jesienną chandrę. Dlaczego jest lepszy od tych dostępnych w sklepie?

Jeśli budyń kojarzy Ci się wyłącznie z proszkiem instant,, to pora zmienić podejście. Nie musisz iść na łatwiznę, bo przygotowanie domowego deseru wcale nie zajmie Ci więcej czasu. Do tego domowy budyń jest zdrowszy i oczywiście smaczniejszy. Budyń przygotowany w domu nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Z łatwością też zmodyfikujesz przepis podstawowy, dodając do niego różnorodne przyprawy, czy na przykład owoce sezonowe, otrzymasz całkowicie zaskakujący deser, który zauroczy Twoich domowników. Taki budyń ma jeszcze jedną zaletę – z powodzeniem możesz podać go swojemu dziecku. Nawet maluszki w trakcie rozszerzania diety mogą spróbować odrobinę deseru. Pamiętaj, że budyń możesz przygotować w wersji bez cukru lub dosłodzić jednym z zamienników cukru.

budyń

Budyń domowy - przepisy

Zastanawiałaś się kiedyś nad tym, dlaczego kupujesz gotowy budyń w proszku? Pewnie wydaje Ci się, że samodzielne przygotowanie budyniu jest czasochłonne i skomplikowane? Otóż nie! Cały proces sprowadza się jedynie do wymieszania składników i zagotowania ich razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tej jesieni koniecznie spróbuj jednego z naszych 5 doskonałych przepisów na pyszny i pożywny budyń. Gwarantujemy, że po tym eksperymencie już nigdy nie wrócisz do kupowania gotowych mieszanek.

Budyń z kaszy jaglanej – jak go zrobić i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Jesteś miłośniczką kaszy? Budyń jaglany skradnie Twoje serce! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, nie zawiera glutenu, wykazuje też właściwości antywirusowe. Jak zrobić budyń jaglany? To proste!

Produkty:
    •    1,5-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    •    1,5-2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego
    •    słodziwo: miód, stewia, ksylitol lub cukier puder
    •    szczypta soli
    •    3 łyżki oleju np. kokosowego

Przygotowanie: Kaszę przełóż do miski, dodaj mleko, sól, tłuszcz i słodziwo – zblenduj na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, dolej odrobinę mleka i ponownie zblenduj. Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj sezonowymi owocami i polej odrobiną syropu malinowego. Palce lizać!

Domowy budyń czekoladowy – jak go zrobić?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby kawałka czekolady? Świetnie się składa – domowy budyń czekoladowy szybko zyska specjalne miejsce w Twoim sercu.

Składniki:
    •    2 szklanki mleka
    •    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •    1 żółtko
    •    1 łyżka masła
    •    3 łyżki kakao
    •    3 łyżki cukru (możesz zastąpić miodem)

Przygotowanie:
1 szklankę mleka przelej do rondelka, dodaj masło i zagrzej na wolnym ogniu. Do osobnej miski przełóż żółtko, pozostałą porcję mleka, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj na jednolitą masę. Gdy mleko w rondelku się zagrzeje, powoli przelej do niego zawartość miski i cały czas mieszaj. Gdy budyń zgęstnieje, przełóż go do salaterek i udekoruj owocami. Smacznego!

Przepis na domowy budyń waniliowy

Budyń pachnący świeżą wanilią to smak z dzieciństwa. Wróć do niego już dzisiaj i na nowo zakochaj się w tym prostym deserze.

Składniki:
    •    2 szklanki mleka
    •    1 łyżka masła
    •    2 żółtka
    •    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    •    ½ laski wanilii
    •    3 łyżki cukru

Przygotowanie:
2/3 porcji mleka podgrzej w rondelku na wolnym ogniu z dodatkiem masła i ziarenek wanilii. Do pozostałego mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Gdy mleko w rondelku się zagrzeje, powoli dodaj do niego zawartość miski – pamiętaj, by ciągle mieszać. Budyń trzymaj na gazie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełóż do pucharków, dodaj odrobinę świeżej konfitury, udekoruj listkiem mięty i gotowe.

Domowy budyń w wersji wege? Dlaczego nie!

Wegański budyń? Proszę bardzo! Możesz przygotować go, jeśli sama trzymasz ścisłą dietę albo dla przyjaciół, którzy szczególnie dbają o jakość swoich posiłków. Po ten przepis sięgnij także wtedy, gdy po prostu masz ochotę spróbować czegoś innego.

Produkty:
    •    2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
    •    1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
    •    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    •    ok. 15 sztuk daktyli bez pestek
    •    1 łyżka oleju kokosowego lub z pestek winogron
    •    szczypta soli morskiej

Przygotowanie: Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłucz wrzątkiem i odcedź. Następnie przełóż ją do rondelka, dodaj mleko roślinne, daktyle, olej i sól. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu, aż do miękkości kaszy (ok. 15 min). Po tym czasie dodaj do rondelka pokruszone kawałki czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Zdejmuj budyń z ognia i używając blendera, zmiksuj wszystko na gładki krem. Jeśli budyń wyjdzie zbyt gęsty, to rozrzedź go, dodając odrobinę mleka. Budyń podawaj z bakaliami, orzechami lub owocami.

Przepis na budyń domowej roboty z bananów

Kupiłaś za dużo bananów, kilka jest już solidnie dojrzałych i wiesz, że jutro wylądują w koszu? Nie marnuj jedzenia. Już dzisiaj przygotuj bananowy budyń i podaj swoim dzieciom zdrowy deser, który rozgrzeje je w chłodny, jesienny wieczór.

Produkty:
    •    2 szklanki mleka
    •    2 dojrzałe banany
    •    1 łyżka masła
    •    3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: ¾ porcji mleka podgrzej z masłem w rondelku. Do osobnej miski wlej pozostałe mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i banany – całość zmiksuj na gładką masę. Gdy mleko w rondelku będzie już ciepłe, dodaj do niego masę bananową. Ostrożnie mieszaj aż do stężenia budyniu. Podawaj w ozdobnych miseczkach deserowych wraz z bakaliami lub orzechami, które należą do brain foods. 

Szukasz pomysłu na smaczny jesienny deser? Postaw na sprawdzony budyń – słodki, smaczny i zdrowy przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Pamiętaj, że budyń możesz serwować zarówno od święta (podany w eleganckich salaterkach, polany sokiem malinowym z dodatkiem sezonowych owoców i konfiturą wypadnie naprawdę dostojnie), jak i w awaryjnych sytuacjach, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię goście z gromadką dzieci. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a wszystkie składniki zazwyczaj i tak masz w spiżarni. Sięgnij po jeden z naszych jesiennych przepisów i już dzisiaj zachwyć swoją rodzinę smacznym deserem. 

budyń

Wideo

Dziś wypada 3. rocznica ich ślubu. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie de Luxe VIVA!, a w nim: ANJA RUBIK o tym, jak się czuje w roli singielki i o planach na przyszłość. Intymna sesja KINGI KORTY z synkiem GREYSONEM i inspirująca rozmowa na temat późnego macierzyństwa. Skandalista i geniusz – ELTON JOHN. RODZINA KOKCZYŃSKICH, właścicieli Park Cafe w Konstancinie, o tym, jak stworzyć „fajne miejsce”.