dzien wegetarianizmu
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Sprawdź, jak przygotować wegetariańskiego burgera, który wygląda i smakuje jak… mięso!

Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu

Gabriela Łaskowska 1 października 2018 18:32
dzien wegetarianizmu
Fot. STOCK ADOBE

Obchodzimy dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Święto ma na celu promowanie i celebrowanie wegetarianizmu, który z roku na rok staje się coraz popularniejszy.

Alternatywy dla mięsa są popularniejsze od samego mięsa?

Według badań już ponad 7 milionów mieszkańców Wielkiej Brytanii przeszło na dietę wegetariańską, a podobno aż 46% obywateli Ameryki uważa, że białka pochodzenia roślinnego są zdrowsze, niż te zwierzęcego! Co więcej, platforma Streetbees przeprowadziła ankietę, której wyniki zszokowały niejedną osobą. Według niej 64% Brytyjczyków twierdzi, że produkty, będące alternatywą dla mięsa, będą bardziej popularne niż tradycyjne mięso do roku 2038!

Ludzie przechodzą na wegetarianizm z różnych przyczyn. Czasami ze współczucia wobec zwierząt, innym razem z powodu zwykłej niechęci do mięsa. Czasami jednak decyzja ta spowodowana jest sytuacją zdrowotną. Jest grupa wegetarian, która choć unika mięsa w swojej diecie, za jego smakiem i teksturą bardzo tęskni. Są też tacy, którzy chcą (np. z ciekawości) przejść na dietę wegetariańską, ale jednocześnie nie wyobrażają sobie swojej diety bez mięsa. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jak uzyskać smak mięsa w daniach wegetariańskich?

Jeśli należysz do grupy osób mięsożernych i nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, ale mimo wszystko chcesz wypróbować diety wegetariańskiej, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.

Możesz przygotować danie, które będzie wyglądać i smakować jak z wołowiną, a tak naprawdę nie będzie zawierać w sobie ani grama mięsa! Przedstawiamy przepis na wyjątkowego burgera z kotleta z seitanu!

Co to w ogóle jest seitan? To „mięso” z glutenu. Jest świetnym zastępnikiem mięsa, ponieważ jego wygląd i smak jest niezwykle do niego zbliżony. Nazywany jest „chińskim mięsem”, ponieważ jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Możesz go przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Jak zrobić burgera z kotletem z seitan?

Składniki:
paczka seitanu
puszka ciecierzycy
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
pęczek posiekanej kolendry
2 posiekane szalotki
4 łyżki majonezu
liście szpinaku
bułki

Wykonanie:
Seitan, razem z posiekaną cebulą, soczewicą, oliwą i przyprawami, włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię grillową. Z masy formować kotlety i usmażyć. Kotlety ułożyć na bułce, przykryć szpinakiem i innymi warzywami, według własnych upodobań, i posmarować majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Kocha muzykę, ale już podważano jej sukcesy. Córka Aldony Orman o cieniach posiadania znanego nazwiska

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA DOWBOR o utracie pracy, nowych wyzwaniach i o tym, czy mężczyźni... są jej potrzebni do życia. JOANNA DARK i MAREK DUTKIEWICZ: dwie dusze artystyczne. W błyskotliwej i dowcipnej rozmowie komentują 33 lata wspólnego życia. SYLWIA CHUTNIK: pisarka, aktywistka, antropolożka kultury, matka. Głośno mówi o sprawach niewygodnych i swojej prywatności. ROBERT KOCHANEK o cenie, jaką zapłacił za życiową pasję – profesjonalny taniec. O TYM SIĘ MÓWI: Shannen Doherty, Christina Applegate, Selma Blair, Selena Gomez, Michael J. Fox łamią kolejne tabu – mówią publicznie o swoich chorobach.