Aleksandra Leszczyńska 22 maja 2016 10:45
1/7
Beata Pawlikowska trzyma morele
Copyright @Beata Pawlikowska
1/7

Zdrowe, wiosenne przepisy Beaty Pawlikowskiej. Tym razem bardziej na słodko! Podróżniczka, która jest miłośniczką zdrowego stylu życia  wydała książkę z przepisami „Szczęśliwe garnki extra”, a najlepsze zdradziła czytelnikom VIVY!. Poprzednio podzieliliśmy się z Wami przepisami na 7 lekkich dań, z warzywami strączkowymi i kaszą, idealnymi by dodać wiosennej energii. Dziś kontynuacja! Tym razem będzie też na słodko. Dalej kierujemy się filozofią 5 przemian. Pamiętajcie, by przed przejściem do przepisów, zapoznać się z opisem pięciu żywiołów.

 

Polecamy też:  Lekkie przepisy z ziemniakami, kalafiorem i cieciorką w rolach głównych.

 

Filozofia pięciu przemian Beaty Pawlikowskiej

W ludzkim organizmie nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko się zmienia i przebiega zgodnie z określonym planem, tak jak w przyrodzie pory roku następują zawsze w takim samym porządku. Gotowanie według filozofii pięciu przemian podąża za nim i w praktyce polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Chodzi o to, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy z nich zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje.


Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:
D – Drzewo, wiosna
O – Ogień, lato
Z – Ziemia, późne lato
M – Metal, jesień
W – Woda, zima.


Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:
D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.

Każdy produkt, którego używasz do gotowania potrawy, należy do jednego z tych pięciu żywiołów.

 

 

Więcej przepisów Beaty Pawlikowskiej znajdziecie w jej książce "Szczęśliwe garnki extra"!

2/7
Kasza jaglana z zielonym groszkiem
Copyright @Edipresse Książki
2/7

Kasza jaglana z zielonym groszkiem

 

Składniki
- dwie garści świeżego zielonego groszku
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół dobrego malinowego, niewielkiego pomidora
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki kozieradki
- ćwierć łyżeczki kurkumy
 

Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody. (Z) Dodaj opłukany zielony groszek. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe i kozieradkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, gorącej wody – żeby sięgała około pół centymetra powyżej kaszy. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj opłukaną kaszę jaglaną. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

 

Polecamy też: Kuchnia VIVY! Minestrone – mediolański przysmak, królowa włoskich zup.

 

3/7
  Młode ziemniaki   z nitkami cukinii
Copyright @Edipresse Książki
3/7

Młode ziemniaki z nitkami cukinii

 

Składniki
- 7 niewielkich młodych ziemniaków
- pół cukinii
- kilka gałązek naci pietruszki
- ćwierć dobrego malinowego pomidora
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
 

Sposób przygotowania

Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj dwie szklanki wody. (Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe i majeranek. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj cukinię startą (ze skórką) na wiórki na tarce typu Julienne albo na zwykłej tarce na grubych oczkach. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje posypane świeżym koperkiem albo kolendrą.

 

Polecamy też: Kuchnia VIVY! Awokado z krewetkami i eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym - wykwintne smaki na weekend!

 

4/7
Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy
Copyright @Edipresse Książki
4/7

Koktajl truskawkowo-brzoskwiniowy

 

Składniki

- garść opłukanych truskawek
- 2 brzoskwinie pokrojone ze skórką na mniejsze kawałki
- 1 banan
- pół szklanki wody mineralnej

 

Sposób przygotowania

Beata Pawlikowska: Zmiksuj w blenderze i pij od razu.

 

Polecamy też: "Moja kochana, jestem z ciebie dumna!". Tak Beata Pawlikowska bawiła się na sesji dla "Vivy!"

5/7
Kasza quinoa z cukinią i kolendrą
Copyright @Edipresse Książki
5/7

Kasza quinoa z cukinią i kolendrą

 

Składniki

- niecała szklanka kaszy quinoa
- 2 łodygi selera naciowego
- pół żółtej papryki
- kilka centymetrów cukinii
- pół niedużego pomidora
- pół pęczka naci pietruszki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- ćwierć łyżeczki cząbru
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki nasion słonecznika
- pęczek świeżej kolendry
 

Sposób przygotowania

Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody. (Z) Seler umyj, obierz z twardszych włókien, pokrój na plasterki i dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cząber. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kaszę, kurkumę i gorącą wodę. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby kasza miała miejsce urosnąć. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj umytą i startą na wiórki paprykę, słonecznik oraz cukinię pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, aż kasza spęcznieje i wchłonie wodę. (M) Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolendrę. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę.

 

Polecamy też: Beata Pawlikowska pokazuje nam swój dom. I mówi o seksie i czereśniach.

6/7
Zupa jarzynowa z kaszą   i fasolką szparagową
Copyright @Edipresse Książki
6/7

Zupa jarzynowa z kaszą i fasolką szparagową 

 

Składniki

- garść żółtej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 bardzo mały seler albo kawałek większego
- 1 por
- 6 łyżek kaszy quinoa
- kilka gałązek naci pietruszki
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki lubczyku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy

 

Sposób przygotowania

Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. (Z) Fasolkę umyj, odetnij końce, przekrój na połowy i wrzuć do garnka. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, lubczyk i por pokrojony w plasterki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj ćwierć łyżeczki dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę, kaszę i jeśli trzeba, gorącej wody. Wystarczy jej tyle, żeby tylko przykrywała warzywa. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, aż kasza spęcznieje. Podawaj ze świeżą posiekaną kolendrą lub z innymi ulubionymi ziołami.

 

Polecamy: Kuchnia VIVY! We włoskim stylu: carpaccio, czarne ravioli z łososiem, dorada z ragù warzywno-krewetkowym i tiramisu

 

7/7
Zupa z cukinii z kaszą jaglaną
Copyright @Edipresse Książki
7/7

Zupa z cukinii z kaszą jaglaną

 

Składniki

- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 niewielki por
- pół cukinii
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- garść naci pietruszki
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść nasion dyni

 

Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody. (Z) Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i bazylię. Dodaj por pokrojony w plasterki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj cukinię pokrojoną na cienkie plasterki, opłukaną kaszę i nasiona dyni. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

 

Polecamy też: Kuchnia VIVY! Soczyste steki i burgery z wołowiną i sosem BBQ. Zapraszamy na majowego grilla!

Wideo

Odkryj kulisy sesji zdjęciowej "Zostań twarzą Kinder Bueno"!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Monika Olejnik, Martyna Wojciechowska, Joanna Przetakiewicz, Anna Lewandowska i Jessica Mercedes Kirschner. Pięć niezwykłych kobiet w niezwykłej sesji VIVY!. Janusz L. Wiśniewski w mocnej rozmowie o współczesnych kobietach oraz Debora i Joszko Brodowie z 11-stką dzieci o sile rodziny.