kuchnia Vivy!
Fot. Agnieszka Pałtynowicz/Ristorante San Lorenzo
Przepisy Muchy Ihnatowicz

Kuchnia VIVY! We włoskim stylu: carpaccio, ravioli z łososiem, dorada z ragù warzywno-krewetkowym i tiramisu

Mucha Ihnatowicz 30 kwietnia 2016 10:17
kuchnia Vivy!
Fot. Agnieszka Pałtynowicz/Ristorante San Lorenzo

Kuchnia VIVY! Włoskie dania w roli głównej. Carpaccio, czarne ravioli z łososiem, dorada z ragù warzywno-krewetkowym tiramisu - skosztujcie potraw w klimacie słonecznej Toskanii! Poprzednim razem polecaliśmy consomme i sorbet z rokitnika. W tym tygodniu dziennikarka VIVY! Mucha Ihnatowicz zaprasza do ekskluzywnej Ristorante San Lorenzo w Warszawie. La bella Italia!

 

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

Znasz li ten kraj, gdzie cytryna dojrzewa”, pisał kiedyś poeta. La bella Italia – piękna, słoneczna kraina o cudownej obfitości darów natury. W kuchni każdego narodu kryje się jego historia, uważają Włosi. W polskim żurku i bigosie też. Hiszpański konkwistador Hernán Cortés przywiózł z Meksyku do Europy pomo d' oro – złote jabłko, czyli pomidor, który stał się podstawą kuchni włoskiej. Arabowie pozostawili po sobie na Sycylii sorbet – zmrożony, orzeźwiający przysmak, który do dziś podawany jest jako wytworny przerywnik między daniami lub deser. Uwielbiam w lecie sycylijską caponatę – bakłażan, seler naciowy, pomidory i kapary duszone w złocistej oliwie z kroplą aceto balsamico. W późnym średniowieczu pojawiła się pasta, czyli makaron. Legenda głosi, że to podróżnik Marco Polo przywiózł z Chin przepis. Ale już rzymski znawca kuchni Apicius w I wieku naszej ery opisał timballo – placek z ciasta makaronowego. Chwała Apiciusowi i Chińczykom! Autor „Dekamerona” Giovanni Boccaccio zalecał łączenie makaronu z serem. Będę o tym pamiętać, posypując tagliatelle parmezanem. Sztuka kulinarna w okresie renesansu kwitła. Pojawiły się nowe warzywa, egzotyczne przyprawy. Wtedy też powstało słynne pannetone – korzenne ciasto z Lombardii z rodzynkami. Babka pannetone jest ozdobą stołu na Boże Narodzenie z musującym wytrawnym spumante. Również wtedy  pojawiły się w Europie ziemniaki, długo uważane za roślinę ozdobną. Królowa Bona Sforza przywiozła do Polski nowe odmiany warzyw, zwane później włoszczyzną. Dzięki temu możemy rozkoszować się sałatką jarzynową. Włochy to kuchnie regionalne. Północ – risotto, polenta, masło i śmietana oraz aromatyczne trufle z Piemontu. Regiony nadmorskie dostarczają ryb i owoców morza. Na Południu preferują makarony z sosami z warzyw i mięsiwa, oliwą – pachnące bazylią, rozmarynem i oregano. A do tego kieliszek toskańskiego Chianti Classico. „Dobre do ostatniej kropli”, jak mówi kulinarny globtroter Anthony Bourdain.

 

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Carpaccio

Carpaccio
Fot. be&w

SKŁADNIKI: 120 g polędwicy wołowej, łyżka oliwy z oliwek, cytryna, rukola, kapary, parmezan, sól, pieprz.


PRZEPIS: Polędwicę wołową zawiniętą w folię schłodzić w zamrażarce. Pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu. Posypać listkami rukoli, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na wierzchu ułożyć płatki parmezanu i kapary.

 

Czarne ravioli z łososiem

Czarne ravioli z łososiem
Fot. Agnieszka Pałtynowicz/Ristorante San Lorenzo

SKŁADNIKI: Ciasto: 200 g mąki, 2 jajka, 8 g atramentu z kałamarnicy, szczypta soli, oliwa. Nadzienie: 80 g wędzonego łososia, 150 g sera ricotta, sól, pieprz. Sos: 30 g wędzonego łososia, 100 g śmietany, czerwony kawior, oliwa.


PRZEPIS: Mąkę wymieszać z atramentem z kałamarnicy. Wysypać na stolnicę, dodać jajka, sól, oliwę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować na cienkie płaty. Łososia posiekać i wymieszać z serem, doprawić. Układać łyżką na kwadratach lub krążkach ciasta, formować ravioli. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną. Wymieszać na patelni oliwę ze śmietaną i łososiem, podgrzać. Podawać ravioli z sosem i kawiorem.

 

Dorada z ragù warzywno-krewetkowym

Dorada z ragu warzywno-krewetkowym
Fot. Agnieszka Pałtynowicz/Ristorante San Lorenzo

SKŁADNIKI: 200 g filetu z dorady. Ragù: mała marchewka, mała cukinia, 3 krewetki, zielona pietruszka, oliwa z oliwek, 100 g białego, wytrawnego wina, sól, pieprz.


PRZEPIS: Obraną marchewkę, cukinię i krewetki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Podlać winem i gotować, aż odparuje. Doprawić do smaku. Filet z dorady ugotować na parze. Podawać doradę z ragù i różnymi sałatami.

 

Tiramisu

Tiramisu
Fot. Agnieszka Pałtynowicz/Ristorante San Lorenzo

SKŁADNIKI: 5 jajek z białkami, 5 łyżek cukru, 500 g serka mascarpone, 5 mocnych kaw espresso, biszkopty savoiardi, gorzkie kakao.


PRZEPIS: Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać, mieszając, mascarpone, a następnie wmieszać delikatnie ubite białka. Na dnie naczynia ułożyć namoczone w kawie  biszkopty i przykryć połową masy z mascarpone. Na niej ułożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie masę z mascarpone. Odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.

 

Smacznego!

 

Mucha Ihnatowicz
Fot. Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

 

Polecamy: Kuchnia VIVY! Awokado z krewetkami i eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym - wykwintne smaki na weekend!

 

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-25% na kosmetyki
-25% na kosmetyki
Rabat 25% na kosmetyki dostępn... więcej»
Kod rabatowy:szalonezakupy
Zobacz
+
-25% na kosmetyki
Online

Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalonezakupy
Zobacz
Rabat do 30% na odzież i obuwie
Rabat do 30% na odzież i obuwie
Rabat rosnący wraz z ilością p... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Rabat do 30% na odzież i obuwie
Online

Rabat rosnący wraz z ilością produktów w Twoim koszyku! -20% za zakup min. 2 produktów. -25% za zakup min. 3 produktów. -30% za zakup min. 4 produktów. Rabat obowiązuje na wybrane produkty. Promocja dostępna w sklepie internetowym. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-25% na wybrany asortyment MAC
-25% na wybrany asortyment MAC
Rabat na produkty marki MAC -2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-25% na wybrany asortyment MAC
Online
Stacjonarnie

Rabat na produkty marki MAC -25% przy zakupach za min. 249 zł. W promocji nie biorą udziału produkty już przecenione, Connect In Colour Eye Shadow Palette, Glitter, Blot Powder/Pressed, Mineralize Skinfinish Natural, Brushes, Accessories, Pro Products, nowości, kolekcje limitowane, MINI MAC oraz produkty z linii MAC VIVA GLAM. Oferty nie łączą się. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na maccosmetics.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
do -30%
do -30%
Rabat do -30% na wybrane produ... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -30%
Online

Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
REKLAMA

Wideo

Bogna Sworowska o pracy w modelingu kiedyś i dziś…

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.