Magda Gessler, Lara Gessler i Tadeusz Müller, Viva! 24/2019
Fot. MARTA WOJTAL
Magiczne Święta

Dziś Dzień Ryby! Magda Gessler zdradza, jak przyrządzić ryby na Święta 2020?

Poznaj tajne receptury na Boże Narodzenie 2020!

Marta Baran 20 grudnia 2020 11:27
Magda Gessler, Lara Gessler i Tadeusz Müller, Viva! 24/2019
Fot. MARTA WOJTAL

Na kanale YouTubie Magdy Gessler znaleźć można tradycyjne przepisy na Boże Narodzenie 2020. W ten sposób można wraz z Magdą odliczać do zbliżających się świąt oraz poznać sprawdzone receptury na tradycyjne, wigilijne potrawy. Jednymi z bardziej popularnych dań są oczywiście te na bazie ryb. Koniecznie zobacz, jak zrobić klasycznego śledzia, a także karpia w nieco innej odsłonie!

Przepis na śledzia w oleju Magdy Gessler 2020

Ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy zazwyczaj są z kubełka gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku, o takiego bardzo trudno - mówi Magda Gessler

Dlatego ten jeden raz w roku warto się poświęcić i zrobić tę rybę samodzielnie w domu. Jak zdradza restauratorka dobra ryba powinna być mięsista oraz giętka, a strukturą musi przypominać ślimaka. Po wyjęciu z paczki rybę, należy przeciągnąć, aby była elastyczna. Kupując rybę warto zwrócić uwagę na sposób jej przechowywania, ważne aby była umieszczona w zwykłym oleju, takie będą najlepsze na Święta 2020!

Krok 1

Tradycyjny śledź na Wigilię to taki z cebulą. Aby ryba smakowała dobrze warto ja przyprawić, jak radzi Pani Magda wystarczy jedynie sok z cytryny, olej ze śledzi oraz ocet. Pierwszym krokiem jest podgrzanie octu z dodatkiem cukru, z dużą ilością liści laurowych, pieprzem, zielem angielskim i łyżeczką musztardy rosyjskiej. Do octu należy dodać trochę poszatkowanej cebuli, z dodatkiem pieprzu oraz gorczycę. Mmmm... my już wyobrażamy sobie stół podczas Bożego Narodzenia 2020!

Krok 2

Do naczynia z posiekaną cebulką Pani Magda dodała bardzo cienko pokrojony seler naciowy oraz olej, w którym moczyły się śledzie i sok z dwóch cytryn. Wymieszane składniki przyprawiła jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem i dodała gotowany wcześniej ocet. Aby smaki się ze sobą połączyły, restauratorka dodała również olej z lubczyku, który idealnie łączy się ze smakiem selera naciowego.

Krok 3

Kolejnym krokiem jest pokrojenie śledzia na mniejsze kawałki i przełożenie go do większego naczynia. Każdy z kawałków należy pokryć marynowaną cebulką. Na sam koniec doprawić rybę olejem lubczykowym, selerem, pieprzem i udekorować cebulką dymką.

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepszego śledzia w oleju na Wigilię 2020?

Przepis na śledzia w majonezie - przepis Magdy Gessler 2020

Śledź z cebulką jest najbardziej popularnym przepisem wigilijnym, ale warto zdecydować się w święta 2020 na podanie go też w innej odsłonie. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie sosu do ryby, na bazie majonezu. Gotowy majonez (najlepiej własnej roboty) należy doprawić sardelą oraz kawałkiem śledzia, musztardą, octem (aby zneutralizować mocny smak rybny) i zmiksować.

W oddzielnym naczyniu restauratorka połączyła śmietanę z dużo ilością cukru, wymieszała i dodała do sosu na bazie majonezu. Następnie dodała śledzie, słodką cebulę i zamarynowane w occie jabłka.

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepszego śledzia w majonezie na Wigilię 2020 podczas Bożego Narodzenia 2020?

Faworki z karpia - przepis Magdy Gessler 2020

Jedni go uwielbiają, inni nienawidzę – mowa oczywiście o karpiu. Na wigilijnym stole najczęściej można go zobaczyć w wersji smażonej lub w galarecie. Jednak w tym roku może warto postawić na coś innego? Na swoim kanale Magda Gessler podzieliła się recepturą na faworki z tej ryby, które wyglądają smacznie, a przy okazji jest bez ości na Boże Narodzenie 2020!

Krok 1

Dzień przed podaniem karpia, surowe dzwonki ryby Magda zamarynowała w cebuli, z solą, mielonym zielem angielskim. Przed przystąpieniem do kolejnych kroków dokładnie wyczyściła kawałki ryby i usunęła najgrubsze ości, podzieliła dzwonki na pół i usunęła pozostałe ości nożem lub pęsetą i zrobiła z nich faworki.

Gotowe faworki restauratorka panieruje w mielonych orzechach włoskich, jajku z dodatkiem kilku kropel mleka i na koniec w mące. Aby ryba nie wchłonęła dużej ilości tłuszczu ważne, aby smażyć ja na głębokim oleju.

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepsze faworki z karpia na Wigilię 2020?  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Wideo

Krzysztof Miruć oprowadza po swoim domu!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

NATASZA URBAŃSKA: „zawsze druga”. Przez lata żyła z taką łatką. Teraz rozlicza się z przeszłością. JANUSZ LEON WIŚNIEWSKI o wypadku, roli… przypadku w życiu. A także o nowej książce. MICHALINA OLSZAŃSKA: aktorka, skrzypaczka, mama… Jakie tajemnice kryje jej życie? GRZEGORZ ZAWIERUCHA: znany kucharz zaangażował się w akcję Burda Media Polska – TASTErzy. Dlaczego? PODRÓŻE: barokowy pałac w Kamieńcu, nazywany pruskim Wersalem, zasłynął przepychem i jako miejsce romansu pani Walewskiej z Napoleonem.