Magda Gessler, Lara Gessler i Tadeusz Müller, Viva! 24/2019
Fot. MARTA WOJTAL
Magiczne Święta

Przepisy Magdy Gessler! Jak przyrządzić ryby na Święta 2020?

Poznaj tajne receptury na Boże Narodzenie 2020

Marta Baran 22 października 2020 11:30
Magda Gessler, Lara Gessler i Tadeusz Müller, Viva! 24/2019
Fot. MARTA WOJTAL

Na kanale YouTubie Magdy Gessler znaleźć można tradycyjne przepisy na Boże Narodzenie 2020. W ten sposób można wraz z Magdą odliczać do zbliżających się świąt oraz poznać sprawdzone receptury na tradycyjne, wigilijne potrawy. Jednymi z bardziej popularnych dań są oczywiście te na bazie ryb. Koniecznie zobacz, jak zrobić klasycznego śledzia, a także karpia w nieco innej odsłonie!

Przepis na śledzia w oleju Magdy Gessler 2020

Ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy zazwyczaj są z kubełka gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie surową rybą. Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku, o takiego bardzo trudno - mówi Magda Gessler

Dlatego ten jeden raz w roku warto się poświęcić i zrobić tę rybę samodzielnie w domu. Jak zdradza restauratorka dobra ryba powinna być mięsista oraz giętka, a strukturą musi przypominać ślimaka. Po wyjęciu z paczki rybę, należy przeciągnąć, aby była elastyczna. Kupując rybę warto zwrócić uwagę na sposób jej przechowywania, ważne aby była umieszczona w zwykłym oleju, takie będą najlepsze na Święta 2020!

Krok 1

Tradycyjny śledź na Wigilię to taki z cebulą. Aby ryba smakowała dobrze warto ja przyprawić, jak radzi Pani Magda wystarczy jedynie sok z cytryny, olej ze śledzi oraz ocet. Pierwszym krokiem jest podgrzanie octu z dodatkiem cukru, z dużą ilością liści laurowych, pieprzem, zielem angielskim i łyżeczką musztardy rosyjskiej. Do octu należy dodać trochę poszatkowanej cebuli, z dodatkiem pieprzu oraz gorczycę. Mmmm... my już wyobrażamy sobie stół podczas Bożego Narodzenia 2020!

Krok 2

Do naczynia z posiekaną cebulką Pani Magda dodała bardzo cienko pokrojony seler naciowy oraz olej, w którym moczyły się śledzie i sok z dwóch cytryn. Wymieszane składniki przyprawiła jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem i dodała gotowany wcześniej ocet. Aby smaki się ze sobą połączyły, restauratorka dodała również olej z lubczyku, który idealnie łączy się ze smakiem selera naciowego.

Krok 3

Kolejnym krokiem jest pokrojenie śledzia na mniejsze kawałki i przełożenie go do większego naczynia. Każdy z kawałków należy pokryć marynowaną cebulką. Na sam koniec doprawić rybę olejem lubczykowym, selerem, pieprzem i udekorować cebulką dymką.

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepszego śledzia w oleju na Wigilię 2020?

Przepis na śledzia w majonezie - przepis Magdy Gessler 2020

Śledź z cebulką jest najbardziej popularnym przepisem wigilijnym, ale warto zdecydować się w święta 2020 na podanie go też w innej odsłonie. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie sosu do ryby, na bazie majonezu. Gotowy majonez (najlepiej własnej roboty) należy doprawić sardelą oraz kawałkiem śledzia, musztardą, octem (aby zneutralizować mocny smak rybny) i zmiksować.

W oddzielnym naczyniu restauratorka połączyła śmietanę z dużo ilością cukru, wymieszała i dodała do sosu na bazie majonezu. Następnie dodała śledzie, słodką cebulę i zamarynowane w occie jabłka.

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepszego śledzia w majonezie na Wigilię 2020 podczas Bożego Narodzenia 2020?

Faworki z karpia - przepis Magdy Gessler 2020

Jedni go uwielbiają, inni nienawidzę – mowa oczywiście o karpiu. Na wigilijnym stole najczęściej można go zobaczyć w wersji smażonej lub w galarecie. Jednak w tym roku może warto postawić na coś innego? Na swoim kanale Magda Gessler podzieliła się recepturą na faworki z tej ryby, które wyglądają smacznie, a przy okazji jest bez ości na Boże Narodzenie 2020!

Krok 1

Dzień przed podaniem karpia, surowe dzwonki ryby Magda zamarynowała w cebuli, z solą, mielonym zielem angielskim. Przed przystąpieniem do kolejnych kroków dokładnie wyczyściła kawałki ryby i usunęła najgrubsze ości, podzieliła dzwonki na pół i usunęła pozostałe ości nożem lub pęsetą i zrobiła z nich faworki.

Gotowe faworki restauratorka panieruje w mielonych orzechach włoskich, jajku z dodatkiem kilku kropel mleka i na koniec w mące. Aby ryba nie wchłonęła dużej ilości tłuszczu ważne, aby smażyć ja na głębokim oleju.

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepsze faworki z karpia na Wigilię 2020?  

Wideo

Marynarki, kardigany, sukienki maxi, kozaki na słupku. Te produkty będą modne jesienią i zimą 2020/2021

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANITA WERNER I MICHAŁ KOŁODZIEJCZYK Dziennikarka TVN i dyrektor redakcji Canal+ Sport. Dziennikarskie DNA połączyli, pisząc razem książkę. A wcześniej... zakochali się w sobie. WOJOWNICZKI Marsz na Wersal, „długi piątek” w Islandii, protesty w wyniku zaostrzenia prawa aborcyjnego w Polsce… Kobiety od zawsze musiały walczyć o swoje prawa. EWA WACHOWICZ – zaskakujący bilans 50-latki. PIOTR MACHALICA o dorastaniu, życiowych rebeliach, miłości i wolności. W cyklu EXTRA Słynny fotograf – Steve McCurry uchwycił w obiektywie niezwykłe relacje między zwierzętami a ludźmi.