zdrowe jedzenie
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Nie może jej zabraknąć w twojej letniej diecie!

Pomysł na lunchbox do pracy lub szkoły

Marta Baran 20 sierpnia 2019 12:30
zdrowe jedzenie
Fot. STOCK ADOBE

Dieta często kojarzy się z nudnymi posiłkami, które nie do końca są smaczne. Jednak nic bardziej mylnego! Przestawiamy Wam sprawdzone i proste przepisy na sałatki, których już samo wykonanie sprawia ogromną frajdę. Ważne, aby urozmaicić swoją dietę i postawić na sprawdzone i zdrowe produkty, które w połączeniu tworzą danie niczym z modnej restauracji. Sałatka to idealny posiłek do zabrania do pracy lub szkoły zmieści się w jednym pojemniku, zajmując niewiele miejsca. Koniecznie przetestuj nasze przepisy, na pewno każdy znajdzie idealną sałatkę dla siebie w naszym zestawieniu!

Soczysta sałatka z arbuzem, serem feta i miętą

Składniki:

  • 650 g arbuza pokrojonego w trójkąty
  • 400 g rzodkiewki cienko pokrojonej
  • 80 g mieszanki szpinaku i rukoli
  • 15 g świeżo posiekanej mięty
  • 35 g prażonych orzeszków piniowych

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z wyciśniętej 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj arbuza, rzodkiewkę, liście sałaty oraz miętę.
  2. Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód, a następnie polej gotowym sosem składniki w misce. Całość posyp fetą oraz prażonymi orzeszkami piniowymi.

Marokańska sałatka z makreli

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka prażonych pestek z dyni
  • 2 łyżki prażonych nasion ze słonecznika
  • 3,5 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 sok pomarańczowy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 saszetki ryżu
  • 100 g szpinaku
  • 2 wędzone makrele (bez ości, obrane ze skóry)
  • 4 łyżki nasion granatu

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia z gorącą wodą przełóż groszek, aby się rozmroził. W tym samym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem, octem, oliwą oraz czosnkiem i dobrze dopraw. Odstaw na bok.
  3. Rozmrożony groszek połącz z ryżem, szpinakiem kawałkami makreli oraz pestkami granatu. Wszystkie składniki połącz, a na samym końcu całość udekoruj prażonymi nasionami słonecznika i dyni.

Sałatka z pieczonego kurczaka, dzikim ryżem i winogronami

Składniki:

  • 120 g ryżu basmati
  • 20 g orzechów laskowych blanszowanych
  • 40 g jarmużu
  • 60 g czerwonego wina
  • 150 g gotowanego kurczaka

Sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 0,5 łyżki świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do wystygnięcia. Między czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Umieść orzechy laskowe na małej brytfannie i piecz przez koło 8-10 minut, aż będą lekko złote. Odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Wymieszaj schłodzony ryż z jarmużem, połową winogron i przyprawami.
  3. Umieść oliwę z oliwek, musztardę i miód w mini robocie kuchennym i miesza przez około 1 minutę, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszaj ją, a sos lekko zgęstnieje. Do sosu dodaj kurczaka, ryż, posiekane orzechy laskowe oraz pozostałe winogrona.

Mozzarella z sałatką z groszkiem

Składniki:

  • 300 g świeżego groszku łuskanego
  • 1 łyżka crème fraîche
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 75 g rukwi wodnej z liśćmi
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 375 g odsączonej mozzarelli

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie. Odłóż na bok połowę groszku.
  2. Przenieś pozostały groszek do robota kuchennego z crème fraîche, parmezanem, połową skórki z cytryny, 1 łyżką soku z cytryny i szczyptą soli morskiej. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Wrzuć purée z groszku do miski, dodaj nieco więcej startego parmezanu, soku z cytryny i soli do smaku.
  4. Pozostały groszek wymieszaj z oliwą z oliwek oraz przyprawami.
  5. Mozzarellę porwij na małe kawałki. Skrop trochę oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, na koniec dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Posyp rukiew wodną i sałatkę z groszku, a następnie posyp pozostałą skórką z cytryny i parmezanem. Podawaj z opiekanym chlebem skropionym oliwą z oliwek.  

zdrowe jedzenie
Fot. STOCK ADOBE

Zdrowe warzywa i owoce rozłożone na stole
Fot. Stock

Wideo

Urszula Dudziak ma 78 lat i mnóstwo pięknych planów: „Rozkwitłam na nowo po menopauzie”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Co powie tata? JAROSŁAW I OLIWIA BIENIUK we wzruszającej rozmowie o wchodzeniu córki w dorosłość, układaniu życia na nowo, sile wspomnień i ojcowskiej miłości. ALEKSANDRA KURZAK: „lubię być diwą”. O błyskotliwej karierze, zaręczynach po 10 dniach znajomości i intymności. DOROTA I CZESŁAW MOZILOWIE razem pracują, podróżują, oglądają seriale, tańczą... Co jest receptą ich udanego związku? WOJCIECH MECWALDOWSKI to artysta, aktor i... introwertyk. Co oznacza dla niego „życie pełną gębą”? Ikar polskiego dziennikarstwa... Jaki był prywatnie? Wzloty i upadki KAMILA DURCZOKA.